начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

СБ препоръчва закриване на половината юридически факултети

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: СБ препоръчва закриване на половината юридически факулте

Мнениеот anip » 27 Окт 2004, 13:43

Уважаема protekta,
съгласна съм,че контрол /и то сериозен контрол/ трябва да има,но не мислите ли ,че е малко пресилено да бъде определящ теоретико-практическия изпит,като се има предвид,че на практиката в курса на обучение ,за съжаление,се отделя значително по-малко внимание от това на теорията?
anip
Младши потребител

Мнениеот гала » 27 Окт 2004, 13:45

Мног е странна агресията с която тия които не са учили в СУ , нападат и оплюват всичко свързано с нашето образование / приема , качеството , реализацията / .

''Тя лисицата като не стигнала гроздето казала , че е кисело ''
гала

Мнениеот mol » 27 Окт 2004, 14:52

Направих си труда да се върна в началото на темата и няколко пъти да препрочета коментарите. Не забелязах да лъха "агресия" от мненията на "неудачниците". По - скоро нападките (ако трябва да бъдем по-коректни в изказванията си, те са форма на агресия) срещу незавършили ЮФ в СУ
следват от изказванията на възпитаниците на Университета. Единственото, което се опитват да изпишат в няколко реда такива, като мен е, че нещата не са само бели и черни. Въпрос на интелект (не юридически способности) е възможността човек да може да погледне извън рамката..... Да, години на ред е съществувало само едно висше учебно заведение, от което са се димпломирали много поколения юристи. Да, само в него имаше традиции в юридическото образование. Да, съществуват стотици (в период) големи имена в правната мисъл.... Никой до момента не го е отрекъл..... Защо, обаче, е този "вой" срещу различното... Нека оставим времето да покаже. Ако "неудачниците" са в действителност такива, то те ще бъдат без работа, а когато няма работа - няма пари, а след като няма пари - ще сменят професионалното си развити.... Това вас по какъв начин ви притеснява? Единственото, за което се сетих и сега, и в предното, написано от мен мнение е, че ви е "страх" от конкуренция или пък, че самочувствието, че сте възпитаници в ЮФ на СУ не ви позволява да преглътните факта, че някакви си там (които не имали вашите "способности") ще си позволяват лукса рамо до рамо с вас да твърдят, че са напр. адвокати, съдии, прокурори.... Защо???? не слагайте всичко и всички под един знаменател... от некъдърници страдат всички...
mol
Нов потребител

Мнениеот гала » 27 Окт 2004, 14:56

Така е , то аз бях до тук . Темата вече не представлява интерес .
Желая успех на всички колеги в професията .
гала

Мнениеот thomas Scott » 27 Окт 2004, 16:12

Докато преподават такива Галфони навсякъде , нема оправия .Работят на парче и без никаква визия и желание..Вече има добре организирани и ефективни и юридически кантори .Колко от преподавателите обаче могат да се похвалят с такива успехи? Но жалко останах с впечатлението от СУ , че трябва да се справямвъпреки тях.Не съм най-добрият студент , но и малко преподаватели има в действителност.Лъч надежда има , все пак , но за съжаление съвсем слабо се усеща единици да ходят и да черпят опит.

Програмите са втория проблем.Не се преподават изключително важни и съдържателни неща , пример право на европейския съюз е с характер на исторически предмет , където амбициите на асистент в катедрата граничат с цинизъм.

Или пък катедра гражданскоправни науки.Там всеки луд с номера си?!

Третият проблем материалната база.Библиотеки и т.н.

Четвърти администрацията на университета.

Пети липсата на всякаква концепция за развитие.Специално СУ лежи на стари лаври.До няколко години лично смятам , че НБУ ще е сериозен конкурент на СУ.Нови и скъпи , но им амбициозни и с идеи.Как ще я реализират е друг въпрос.
thomas Scott

Мнениеот protekta » 27 Окт 2004, 16:16

По повод написаното от goldie мога да кажа нещо. Тъй като по-горе написах кога съм била приета да уча право в СУ, казаното се отнася и до мене.
Не зная дали тогава е имало някакви тайни специални критерии за прием. Зная само, че никой не е искал от нас да декларираме партийна принадлежност /аз съм била тогава на 18 г./. Нямах никакви връзки /не само не бях от София, но дори и не бях от някой що-годе голям град/. На всичкото отгоре в рода си имам човек, съден и осъден от Народния съд.
Приемните изпити бяха три:
1.Литература /писмен, анонимен/. Темата, която беше изтеглена, беше из творчеството на Пенчо Славейков. Впоследствие си проверих работата и установих, че имам 5.50 поради допуснати 2 грешки - една запетая и едно тире в цитат. Помисли за това и си дай сметка защо говорих по-нагоре за граматика и правопис.
2.История /писмен анонимен/. Темата, която беше изтеглена, беше за цар Симеон и златния век на българската книжнина. В нея имах една грешка, довела до намаляване на крайната оценка с 0.25 - сгрешена последна цифра в една от маловажните дати.
3.Политически изпит. Вероятно той Ви интересува най-много. Конспект - конгресите на БКП /провеждане, решения и т.н./. Не е било нужно да демонстрираме някаква привързаност към тази партия. Просто нещо като история. Изпитът беше т.нар. "зачот" - с "да", или "не". Имах "да", въпреки че бях объркала кога точно се е открил въпросният конгрес.

Ами това е. Последва обучението, по време на които имах щастието да ми преподават някои от наистина ГОЛЕМИТЕ /Таджер, например, но не само той/. А сегашните светила ми бяха асистенти /Герджиков, Петканов, Хрусанов, Владо Петров, Никола Филчев и т.н./. Не мисля, че съм загубила от това.
А по отношение на професионализма...... Единствено клиентите ми и колегите, с които съм работила, могат да кажат.
protekta
Потребител

Мнениеот protekta » 27 Окт 2004, 16:23

Това беше едно хрумване от моя страна. Мисълта ми беше, че трябва да се въведе единен изпит, независимо от факта, кой къде е завършил. И точно резултатите от този изпит да служат при акредитацията на висшите училища и юридическите им факултети.
А че практиката е слабата страна на обучението, това винаги /откогато датират спомените ми/ е било така. Даже напоследък забелязвам, че се правят опити това да бъде преодоляно със създаването на правните клиники например /ако са ефективни, това може да бъде само от полза/. Стажът, обаче, постоянно намалява. А и по време на него /поне такива са моите впечатления/ не се получават кой-знае какви практически знания.
За себе си нямам отговор на въпроса /поне към момента/ какво би трябвало да се направи, за да завършват студентите по-подготвени за това, което ги очаква.
protekta
Потребител

Мнениеот protekta » 27 Окт 2004, 16:33

Гери, всъщност ти даваш един от най-важните аргументи за намаляването на факултетите. Напълно съм съгласна с тебе.
protekta
Потребител

Мнениеот thomas Scott » 27 Окт 2004, 16:51

Сегашните светила за съжаление са кандила (червените очи на проф.Петканов - вътрешен министър айде няма нужда), Владо Петров в последните години подценява вещното право , а то оказа се е важно.Другите горе - долу се държат , но за съжаление нещо личностите ги няма напоследък.Е не може Таджер , Михаил Петров , Фаденхехт и др. да носят престижа на факултета в 21.в. , те по скор ще се обърнат в гроба ако видят в какво състояние са техните студент , вече и колеги.

А за нещастници като тоя дето чете застрахователни и гражданско обща част в СУ , или другия с философия на правото и права на човека & колежката им , при която "идеята е бременна с материята " , след многогодишни напъни в областта на ОТП се ражда жалко подобие на научен труд , за щастие без участието на университетско издателство., и.т.н

Не светила , даже и светулки не са повечето.
thomas Scott

Мнениеот mdd » 27 Окт 2004, 16:52

Извинявай, но моля те, виж колко са измислени преподавателите в НБУ. Няма да изброявам имена, но там има преподаватели, които са срам за Българската Правна Наука. Прочети им имената и ше видиш.
Това, което казваш е смешно! Какви идеи могат да имат тия?! Аз не знам някои от тях дали знаят колко уши имат на главата :)
mdd
Младши потребител

Мнениеот thomas Scott » 27 Окт 2004, 16:58

Няма място за срам , а за развитие. А и имената са почти същите като в СУ , даже някои вече не се и късат на две места .

Идеите са за бизнес със знанията.СУ дори не може да финансира клиниките си от NGO..Познай , кой ще направи по конкурентен проект от двата факултета.СУ може да го спасят студентите само , ама и те на опашката пред канцеларията се предават
thomas Scott

Мнениеот mdd » 27 Окт 2004, 17:23

К акто казва Соня: "Смях в залата."
Студентите щели да спасяват СУ от НБУ. Ти чуваш ли се какво говориш?! СУ е емблемата на Българското образование. Запомни това! Има много работа, която да се свърши в СУ, но НБУ ... :)))
Повярвай ми разликата между СУ и НБУ е огромна. А, в НБУ има такива смешни "преподаватели", че не виждам как може въобще някога да стигне СУ.
mdd
Младши потребител

Мнениеот Bonev1 » 27 Окт 2004, 17:30

Това с най-старото и престижно учебно заведение не е ли вече доста изтъркана тема. Не става дума за специалността "право". Ама къде що стане все СУ, та СУ. То и Румъния е по стара държава от САЩ ама база за сравнение има ли?
Bonev1

Мнениеот Гери » 27 Окт 2004, 17:57

Смятам, че противопоставянето на факултети е излишно, пазара си казва думата, ако си кадърен ще оцелееш, ако не си и СУ да си завършил все тази. Истината е, че няма хабилитирани преподаватели, а малкото които има сега все пак наближават пенсионна възраст.
Гери

Мнениеот Sir Bob » 27 Окт 2004, 18:01

СУ си е СУ - говорим за институцията, не че в другите факултети не е възможно да излязат качествени юристи. Общо погледнато обаче, Алма Матер не може да бъде сравнявана с другите образователни институции в страната специално в областта на юридическото образование.
Sir Bob

Мнениеот галина » 27 Окт 2004, 18:07

Абсолютно съм съгласна с това.Не е нормално да никнат като тикви юристи.Моите уважения към другите ВУЗ-ове,но СУ е номер едно.Една тройка от изпит там, не може да се равнява дори на 7 в другите ПУЦ-ове.Крайно време беше това да стане.Жалко е че се наводни "пазара" с ниско качествени "юристи".
галина

Мнениеот Sir Bob » 27 Окт 2004, 18:09

Жалко наистина, така само се развива "лоша" конкуренция.....
Sir Bob

Мнениеот наблюдател » 27 Окт 2004, 18:56

Няма да има качествено образование.Как ще има като до държавни изпити стигат хора дето на изпита по публично правни науки,изпитващия вече се чудеше как да зададе въпрос и попита изпитвания има ли разлика между правителство и министерски съвет.Студента доста се зачуди и не можа да отговори на въпроса.Питам аз,как този човек е стигнал до държавни изпити.Ами то само новини да гледаш веднъж в месеца или пък се интересуваш кой те управлява,пак ще знаеш отговора.(случката се разви в Пловдивския университет преди няколко години.)
наблюдател

Мнениеот thomas Scott » 27 Окт 2004, 19:48

Колеги за наше съжаление , СУ лека полека остава една сграда символ . Съжалявам ,че не ви харесва да работите и учите в условия на конкуренция , но НБУ се развива , а СУ деградира. Там строят на гола поляна , вие искате да имат репутация , поне от век .

По - добре да мислим какво да направим за СУ , отколкото дали да се закрива друг факултет.Ако не студентите , кой ще спаси СУ?

Държавната субсидия ли?
thomas Scott

Мнениеот thomas Scott » 27 Окт 2004, 19:52

Забравих ,

Вие се смейте в залата , пък ние ще пушим навън , да видим кой при кого ще отиде.
Това се преподава по римско право в СУ
thomas Scott

ПредишнаСледваща

Назад към Взаимопомощ