начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

СБ препоръчва закриване на половината юридически факултети

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: СБ препоръчва закриване на половината юридически факулте

Мнениеот rachinski » 26 Окт 2004, 15:27

мхм, квази-реформа, дотук...
rachinski
Младши потребител

Мнениеот mol » 26 Окт 2004, 16:04

"По дрехите посрещат, по акъла изпращат"..... и не защото не съм възпитаничка на СУ, а защото мисля, че не е определящо само и единствено учебното заведение дали един човек ще бъде добър в професията си. Основни показатели, според мен, в професионалното развитие на всяка личност, са способността и желанието да се стреми към усъвършенстване, към доказване - спрямо клиентите си (при адвокатите) и преди всичко към признание от страна на колегите. Само по себи си това може да означава само едно - много четене, много работа и като резултат - разбиране и можене.
Няма перфектни юристи, били те адвокати, съдии, прокурори, юрисконсулти и т.нат. Но определено има юристи, които работят върху собственото си развитие ежедневно...
Какво от това, че един човек е завършил еди къде си, важно е какво може, какво знае. Останалото е въпрос на естествен подбор. Достатъчно обидно е, че още на "входа" (оферта за работа) е поставена летвата - завършил СУ. Нямате причини да се терзаете. Като възпитаници на Университета винаги ще бъдете една крачка напред..... Не се срамувам и не съжалявам, че не съм учила в СУ. Всеки ден се сблъсквам с "ваши" колеги..... тези срещи винаги повдигат допълнително професионалното ми самочувствие.
Единственото нещо, което ме обижда е, че в България хората продължаваме да се делим все още.... преди бяхме червени и сини, после наши и ваши, сега сме - учили в СУ (и без претенции за точен цитат, но гала говори в духа: аз - отличник в "първи" клас, аз - отличник после пак, аз - отличник и сега .....) и неучили в СУ ...
В цял свят е нормално да има повече от един ВУЗ, който да "произвежда" бъдещи съдии, прокурори, адвокати и т. нат. Това се приема за нормално, защото така се създават условия за конкуренция. В конкуренцията се доказват най-добрите и така им се дига цената. Но това е в света... ние отново ще си гледаме на нещата по български.
Както и да е, прекалено много ангажирах вниманието ви. Предполагам, че темата винаги ще съществува. Важно е да има различни мнения по всяка тема, за да може да се стигне до най-правилното разрешение на "проблема". Но нека си го решим ние - българите, достатъчно акъл ни дават за всичко от вън............
mol
Нов потребител

Мнениеот kritik » 26 Окт 2004, 16:52

Чудно е, че точно г-н Герджиков е такъв противник.

"толкова много факултети с малко квалифицирани преподаватели" като "престъпление към юридическото образование". "Това е изключително важна и отговорна специалност и не може така да се произвеждат полуфабрикати и полуграмотни юристи, които почват да правят бели.
От това излиза, че и той е от малко ”квалифицираните преподаватели” след като знаем, че не е преподавал само в СУ.
Какъв е извода???
Това е срамно.
kritik

Мнениеот sonia » 26 Окт 2004, 17:35

Smiah v zalata!Gorkata
sonia
Младши потребител

Мнениеот Miles » 26 Окт 2004, 18:56

Съгласен съм напълно. Действително 11 ЮФ са прекалено много, но чак пък да оставим само ЮФ на СУ? Не съм възпитаник на въпросния факултет, но не смятам , че съм пропуснал Бог знае какви възможности заради този факт.
На колегите от "Климент Охридски " ще им се отрази добре конкуренцията. Всеки, който смята, че качественото юридическо образование се получава
само там , греши. Висшето образование е само фундамент , а истинското развитие на един юрист далеч не свършва, когато си получи дипломата.Не че няма значение откъде я е получил, но не и определящо такова. ЮФ на СУ дължи голяма част от славата си на дългогодишен монопол в тази област, но той е нарушен отдавна.Кой знае, може след 30 години мерилото за правни знания да е
БСУ?
Miles

Мнениеот sonia » 26 Окт 2004, 19:52

Smiah v zalata!Ama mnogo ste duhoviti taia vecher!Miles написа:

> монопол в тази област, но той е нарушен
> отдавна.Кой знае, може след 30 години мерилото за правни знания
> да е
> БСУ?
sonia
Младши потребител

Мнениеот донна2 » 26 Окт 2004, 20:09

на кривата ракета и космоса и пречи ......................
донна2

Мнениеот sonia » 26 Окт 2004, 20:29

Prostete,draga Donna,no ne vijdam vruzkata,mejdu moia otgovor i Vashata dulbokomislena replika.Moje bi samo vuzpitanitzite na Russenskia Fakultet sa sposobni da ia uloviat...
sonia
Младши потребител

Мнениеот донна2 » 26 Окт 2004, 21:34

защо мислиш ,че я адресирах лично до теб няма такова нещо , но явно се мислиш за мерило за ..........знания примерно макар ,че от теб из форума само хвалби с адресат от теб да теб
донна2

Мнениеот donna » 26 Окт 2004, 21:43

между другото имаше една поговорка гузен негонен бяга ,явно това важи за Соня
donna
Старши потребител

Мнениеот donna » 26 Окт 2004, 21:51

е добре 13 са, преподавателите са едни и същи ,приема е ограничен ,пазара накрая си казва думата
donna
Старши потребител

Мнениеот gargamelius » 26 Окт 2004, 23:07

Съгласен съм с това. Знаете ли че в Пловдив има филиал на Варненски технически и там учат право за 3год. и половина. Е това ако не е безумие. Здраве му кажи.
gargamelius

Мнениеот донна2 » 26 Окт 2004, 23:15

Преди години съществуваше така нареченото полувисше образование ,аз бях може би един от последните випуски които завърши такова ,защото по искане на незнам вече коя международна институция трябваше да отпадне да го няма и т.н
не си спомням колко анкети попълних нямаше как правеха си проучване
и какъв беше резултата -КОЛЕЖ /което не е врат ама е шия/ ,само дето в дипломите на завършилите колежани образование висше .
Вярно е че тук става въпрос за други специалности ,но се нароиха колкото си щеш колежи въпреки ,че идеята беше по-друга .
Така ,че какво предложила Световната банка и какво ще се случи накрая са две съвсем различни неща .
Не разбирам защо се нападате по-горе завършилите НЕ СУ не са по лоши от другите . Отделен е въпроса дали всекий става за юрист ,пример колежка вписано от години като адвокат работи в чужбина като готвач /случая е действителен/ у нас тя си плаща всички осигуровки и т.н.,ако обаче един ден реши да практикува .........резултата не желая да го предричам.
Извода -на кривата ракета космоса и пречи ,а защо и пречи ......?
донна2

Мнениеот Star student » 26 Окт 2004, 23:47

Струва ми се,че пак изместихме темата в плоскостта ЮФ на СУ и всички други или по-точно срещу всички други.Според мен- не това е важното.Или може би действително е важно,тъй като незавършилите този факултет явно се засягат.За да бъде едно обучение качествено, едно от условията е да има приемственост между обучаващите,да има ТРАДИЦИИ.Възможно е след 30 години БСУ постигне това,но сега?Бях чул,че са възстановили Медицинския факултет в СУ.Започват от нулата.Някой би ли си поверил живота на лекар завърши там?
Star student

Мнениеот sonia » 27 Окт 2004, 11:24

Pomislih che e adresirano do men,zashtoto beshe otgovorila na moia posting,a ne beshe adresirano vuobshte obshto po temata.Ima edna takava opcia "otgovori na tova suoshtenie",ako se seshtash.Kogato chovek ia polzva,ne znam zashto ,no horata ostavat s vpechatlenie,che iskash da otgovorish na suobshtenieto im.
A kolkoto do znaniata edinsvenoto obektivno merilo e rabotata ti
sonia
Младши потребител

Мнениеот Гери » 27 Окт 2004, 11:42

Вижте колеги,
факултетите са 13, а преподаватели има за 3 факултета. Точно за 3, нито повече нито по-малко. Броя на хабилитираните преподаватели по различните правни науки в България е 68. Съгласно нормативните разпоредби за да съществува юридически факултет е необходимо да има 21 хабилитирани преподаватели на основен трудов договор. Няма да ви кажа какви “гимнастики” се правят и какви писма с вътрешни указания се пишат само и само да съществува даден факултет.
Аз също не съм възпитаник на СУ, но пък факта, че имам достатъчно работа и не се оплаквам, говори сам за себе си.
Гери

Мнениеот sonia » 27 Окт 2004, 12:55

Zashto da e iavno?Edinstvenoto iavno e che daje niamate i visshe obrazovanie,koeto za poreden put dokazva nivoto na "uristite" zavurshili znaini i neznaini univezrsiteti i filialcheta.Po sveta nikude niama poluvishisti-uristi.
sonia
Младши потребител

Мнениеот goldie » 27 Окт 2004, 13:30

А какво ще кажат някои фенове на СУ тук, че училите в СУ преди 90-те години са приети не поради многото знания, а вероятно партиината линия и съответните препоръки са си казали думата. Кой може да гарантира кави са били критериите при приемане на студенти в СУ през този период и доколко стават за тази професия???
Даже сега минават за опитните юристи само поради многогодишния си стаж и незнайна практика.
Защо да се доверявам на такива "професионалисти", ха?
goldie

Мнениеот sonia » 27 Окт 2004, 13:37

Razbira se che e taka:i predi i sega vsichki v SU sme vruzkari ...
Vsichko tova sa obiasnenia i dovodi na neudachnitzi...
sonia
Младши потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Взаимопомощ