начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

СБ препоръчва закриване на половината юридически факултети

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: СБ препоръчва закриване на половината юридически факулте

Мнениеот xx » 26 Окт 2004, 10:58

От разбивките на банката излиза, че чуждите университети набавят една четвърт от парите си от различни изследователски проекти, а българските ВУЗ-ове набавят по-малко от 1% от средствата си по този начин.
xx

Мнениеот kritik » 26 Окт 2004, 11:20

От къде според вас идва ниското ниво на юридическото образование в България? - след като преподавателите са едни същи до болка познати на студентите по ”Право”.
От къде идва ниското ниво???
kritik

Мнениеот protekta » 26 Окт 2004, 11:46

По-горе съм написала откъде идва /според мен/. Като няма достатъчен контрол при входа и при изхода, така става!
protekta
Потребител

Мнениеот protekta » 26 Окт 2004, 12:02

И може би не точно самото образованието е с ниско ниво, а крайните негови резултати.
protekta
Потребител

Мнениеот гала » 26 Окт 2004, 12:08

Контрол има , особено при някои от нас . Колега , ще ме извинявате но аз съм влезнала с отлична диплома от средно образование и с добри оценки от два кандидат- студентски изпита по Литература и История , а на излизане съм държала 3 / три / Държавни изпита . Може и да не е кой знае какво , но е доста по- сериозно от колкото където и да било другаде.
гала

Мнениеот Uni » 26 Окт 2004, 12:15

Добре до тук, но ако можете отговорете ми, ако вие сте преподаватели по правна дисциплина в който и да е знаен или незнаен университет, бихте ли дали изпит на студент, коойто никога не е присъствал на упражнения, не знае почти нищо и разчита на "царски пищови"? Проблемът с качеството не идва от приема, а от хода на самото обучение. Как ще стигнеш до втори курс, ако не си усвоил основата от първи? Как ще стигнеш до държавен изпит, след като не можеш да боравиш с елементарни термини? Защо един и същ преподавател да преподава съвестно в знайния университет, а като отиде в незнайния да не се интересува как е подготвил там студантите? Не е ли въпрос и на чест и съвест? Има много въпроси, колеги, в тази насока. Преподаването е призвание, а не средство за доходи. И да знаете още нещо - средното ни образование е под всякаква критика. Неграмотните ви колеги може би са неграмотни още от средното училище. Университета не е мястото, където "зрелостника" да учи българска граматика.
Uni

Мнениеот гала » 26 Окт 2004, 12:31

Съгласна съм с Вас напълно .За преподавателите и аз съм го чувала това , но не мога да коментирам от първо лице . Е ДА ама нали точно тия хора / целия юридически факултет / се кипрат я в Народното събрание , я в Конституционния съд / .
Но определящо е това всеки тръгвайки да учи ПРАВО , наясно ли е какво му предстои . И това че допуска правописни грешки и не знае смисъла на правните термини , тепърва ще е най - малкия му проблем .
гала

Мнениеот protekta » 26 Окт 2004, 12:43

По повод на последното написано от Вас мога да кажа само, че точно защото университетът не е мястото, където някой ще учи българска граматика, полуграмотни НЕ ТРЯБВА ДА БЪДАТ ДОПУСКАНИ въобще до ВУЗ /независимо от това дали имат отлични дипломи от средното си образование/.
protekta
Потребител

Мнениеот www.segabg.com » 26 Окт 2004, 12:46

Горещ привърженик на идеята за по-малко юридически факултети е председателят на парламента Огнян Герджиков. Преди време той дори определи наличието на "толкова много факултети с малко квалифицирани преподаватели" като "престъпление към юридическото образование". "Това е изключително важна и отговорна специалност и не може така да се произвеждат полуфабрикати и полуграмотни юристи, които почват да правят бели", каза преди година Герджиков.
От друга страна, юристите са немалък процент от регистрираните в бюрата по труда висшисти без работа. По данни на стопанската камара за 2003 г. 21,5% от безработните българи с висше образование са юристи и икономисти. Наскоро стана ясно още, че има несъответствие между приоритетите на университетите и нуждите на пазара на труда.
www.segabg.com

Мнениеот гала » 26 Окт 2004, 12:49

Ако трябва да съм честна, ще ви кажа че аз не съм се сбъсквала с подобно нещо из между моите колеги , така че все пак има ''цетка '' . Не като да заграждаш верния отговор в тест ..........................нали
гала

Мнениеот гала » 26 Окт 2004, 12:54

Може и така да е , но аз не мога да ги понасям тия статистически и социологически проучвания . НИКОГА НЕ СЪМ МИСЛИМА ЧЕ ПОКАЗВАТ ПРАВДИВО РЕАЛНАТА ОБСТАНОВКА .
гала

Мнениеот protekta » 26 Окт 2004, 12:54

По отношение на преподавателите ми се ще да кажа още нещо. В момента нямам достатъчно впечатления, за да коментирам кои и какви са те в различните юридически факултети. Помня, обаче добре, когато /преди години/ ми предложиха да водя лекции /!?/ в БСУ, при положение, че бях само редовен аспирант в Правния институт на БАН. По разбираеми причини отказах. Но някои не са сторили така...
protekta
Потребител

Мнениеот protekta » 26 Окт 2004, 13:12

Не става въпрос за контрола при Вас конкретно. Макар че по времето, когато аз съм кандидатствала, с отлична диплома и оценки "добър" от изпитите по литература и история не би имала никакви шансове да станеш студентка в юридическия факултет.
protekta
Потребител

Мнениеот ZOOM » 26 Окт 2004, 13:15

Колеги,
Тази тема ми омръзна да я дъвчим. Как може един преподавател да преподава в 6 факултета, стига с тоя глупав довод. Може да му се води името там, не и да преподава той. Я си признайте псевдоколеги от знайни и незнайни школи на колко лекции на Герджиков, Ал. Стойнов, Кр. Средкова, Г.Петканов и други добри преподаватели сте присъствали? Или само сте им чували имената или не сте ги? Колко дена четохте за гражданския процес колеги? Аз 3 месеца денонощно. Колко устни изпита сте имали? Аз съм се срещнал на изпит с почти всички видни български юристи и съм им показал в разговора ни (изпита), че заслужавам да бъда между тях.Това са факти и аз не съм виновен че не сте учили в единствения юридически факултет в България.
Благодаря и приятно плюене :)
ZOOM

Мнениеот rachinski » 26 Окт 2004, 13:48

аз пък имам малко по-различни наблюдения за това, което като студенти мислим за "доказване" пред светилата на правната наука.
друго, което ми се мотае из мислите е дали ако съм светило в правната наука с просперираща кантора ще имам интерес да произвеждам качествени юристи - перспективна конкуренция - в университета, в който преподавам, или ще предпочета да започвам лекциите си по данъчно право например с изречението "колеги, тази материя е толкова сложна, че се чудя дали ще я разберете"... справка - въпросните бисери кънтяха в 272.
според мен това да не притежавам качества на добър юрист е не само наличието на 500 факултета в страната, но и както бе намекнато - липса на нормална материална база в университета, липса на адекватен академизъм ("не, благодаря" на тоталитарните схеми на преподаване на право), липса на опит за адекватно стимулиране на студентите да усвояват повече и по-качествено. но причините със сигурност са компактни - не е реално в един университет да си приет право с оценки 2х5,50 а да излизаш със среден успех 4,40 например, а в друг срещу тест за обща култура да те произведат в юрист с 6,00 в дипломата... и много други персонални наблюдения...
rachinski
Младши потребител

Мнениеот гала » 26 Окт 2004, 14:00

Това няма да го коментирам , просто защото няма как да го докажем . Да говорим само с факти :
****** Вие не сте била приета , а аз съм *****

Това е наистина толкова изтъркана тема .

Успех . Всеки , който наистина желае да работи тазо професия , ще успее да се реализира . Дори и това да му коства пове4е усилия от някои други .
гала

Мнениеот mdd » 26 Окт 2004, 14:17

Истината е, че не можеш да правиш реформа в съдебната система без да реформираш юридическото образование. Добрата новина е, че СБ посочи верния път :) Лошата новина е, че тази реформа обещава да е много продължителна и мъчителна :(
mdd
Младши потребител

Мнениеот Мима » 26 Окт 2004, 14:32

Ясно е, че колкото повече са факултетите, толкова повече са и студентите по право като обща бройка. Това, че преди е бил само един не значи, че и там не са попадали хора, които не са за там, но пък са имали партийни заслуги, например. Сега поради увеличеният брой студенти естествено е и да се увеличи броят на тези, които ще завършат, но са безхаберници. Както са попаднали така и ще завършат. Едва ли строги изпити ще ги спрат. Току-виж се класирали и на някой конкурс за магистрати. Не е въпрос само на правното образование, но защо никой не се интересува от нивото на обучение по инженерните специалности, учителските и други подобни. Май на някой не му стиска да има толкова юристи в България - другите не пречат.
Колкото до преподавателите - не е нужно да си светило, за да можеш да преподаваш добре. Много ми е чудно какво толкова Ви е научил Петканов? Какви лекции Ви е чел? Учебник всеки може да си купи и да си чете.
Мима

Мнениеот protekta » 26 Окт 2004, 14:40

КОЛЕЖКЕ Гала, никой не иска от Вас да коментирате факти от моята биография, които съм споделила като пример, илюстриращ мисълта ми. Също, предполагам, не бихте могла да коментирате и приемните изпити в ЮФ при СУ през 1982 год., когато бях приета да уча право. Вероятно тогава сте била в основното училище. Не се впускайте в лични коментари. Темата предполага друго отношение.
protekta
Потребител

Мнениеот rachinski » 26 Окт 2004, 15:27

"учебник всеки може да си купи и да си чете" - в тази връзка в СУ бяха правило лекци, в които Авторът изчиташе надве-натри съответната част от учебника Си. на такъв човек преподавател ли трябва да казвам?
rachinski
Младши потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Взаимопомощ