начало

Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров

Съдебно определение+годишен финансов отчет

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Съдебно определение+годишен финансов отчет

Мнениеот manince » 06 Май 2007, 19:16

Моля за помощ - трябва ми сламка за Определение на съда във връзка с чл. 146, ал.4 ТЗ, а именно представяне на годишния финансов отчет на ЕООД в търговския регистър. От БОС искат от заявителя да представи готовото написано определение, иначе оставят заявлението за вписване без движение. Предварително Ви благодаря, колеги!
manince
Младши потребител

Мнениеот Never » 06 Май 2007, 19:44

Уважаеми колега, моя съвет по този въпрос е да подадете необходимите документи във фирмено отделение към съответния ОС + таксите за обнародването в ДВ и нека ви резюлират така представените документи с отказ за вписване или оставяне без движение. После имате възможност да обжалвате пред съответния Апелативен съд. Крайно време е да се преустанови порочната "местна" практика, да се изисква написване от страна на страните, актове, които съдът следва да постанови. Не е лошо да се сезира и ВСС.
Never
Младши потребител

Мнениеот lunatik » 06 Май 2007, 20:41

ТЗ чл. 146:
...
(4) (Нова - ДВ, бр. 84 от 2000 г., изм., бр. 66 от 2005 г., бр. 38 от 2006 г., в сила от 1.07.2007 г. - изм., относно влизането в сила, бр. 80 от 2006 г.) Приетият годишен финансов отчет се представя в търговския регистър.
------

Що не им теглиш една ......? Просто им прати с препоръчано писмо това което следва (заедно с пл. ДТ за обнародване в ДВ). Да си пишат определенията или каквото си искат...
---

В Лекс-а още стои старата (но все още актуална към момента) редакция на чл. 146:
4) (Нова - ДВ, бр. 84 от 2000 г., изм. - ДВ, бр. 66 от 2005 г.) Приетият годишен финансов отчет се представя в търговския регистър, като съобщение за това се обнародва в "Държавен вестник".

И ако видиш:
§ 164. (Изм. - ДВ, бр. 80 от 2006 г.) До деня на влизане в сила на Закона за търговския регистър обявяването на актовете на съда, данните за синдика и надзорния орган, поканите, съобщенията и призовките се извършва по досегашния ред - чрез обнародване в "Държавен вестник".
----
Е, шом ЗТР ще е в сила от 01.07.2007 г. няма да може да се мине без публикация на съобщението в ДВ.
----
Моят съвет: прати и забрави... никакви обжалвания (на какво ли?). Впрочем, приетият ГФО се представя на ОС, но не е обстоятелство което подлежи на вписване. (виж чл. 119 и 115 ТЗ). Просто в ОС някакви лелки (или момичета) го слагат в някакви прашасали папки...
lunatik
Потребител

Мнениеот tatkobarba » 07 Май 2007, 08:07

Добри съвети дават колегите, само дето са уникално непрактични :lol: Най-доброто според мен решение е да надникнеш в което и да е фирмено дело, да ксерокопираш съответното определение (което между другото е точно едно изречение диспозитив) и да го "представиш" където трябва. Всичко това - за да се свърши работа. А ако искаш да създаваш съдебна практика процедирай по предложения вече начин:)
tatkobarba
Потребител

Мнениеот olga » 07 Май 2007, 09:49

Може ли някой да ми каже точно какви такси се плащат за представянето на отчета? По сметка на съответния ОС и ДВ
olga
Младши потребител

Мнениеот manince » 07 Май 2007, 10:13

Благодаря Ви за отговорите! Наистина ситуацията да се върши работа на съда е безумна, но Ви моля ако някой от Вас има подобно определение под ръка, да го "сподели".Не искам да коментирам работата на съдиите от фирмено отделение, но и без коментар нещата са ясни.
manince
Младши потребител

Мнениеот juli.di » 07 Май 2007, 10:42

Здравей! Определението е в приблизително следната редакция:
О П Р Е Д Е Л Е Н И Е №
град, дата

............. Окръжен съд /примерно Пловдивски/ на основание чл. 251, ал. 4 от ТЗ
О П Р Е Д Е Л И:
ПРИЕМА И ПРИЛАГА КЪМ ТЪРГОВСКИЯ РЕГИСТЪР ЗА .................. /ДРУЖЕСТВОТО/ , вписано по ф.д. ...... заверен годишен счетоводен отчет за .............година.

Председател:

Успех!
Преди да поискаш, помисли какво си дал!
Аватар
juli.di
Потребител

Мнениеот juli.di » 07 Май 2007, 10:44

olga написа:Може ли някой да ми каже точно какви такси се плащат за представянето на отчета? По сметка на съответния ОС и ДВ

Здравейте OLGA плаща се само такса за обнародване в ДВ, по сметка на ДВ и се прилага към молбата за публикуване на отчета в регистъра, която е 30 лв. за една печатна стандартна страница
Аватар
juli.di
Потребител

Мнениеот olga » 07 Май 2007, 11:07

Много благодаря за отговора!
Знам, че в ДВ се обнародва само съобщение за представянето на отчета, съответно таксата би следвало винаги да е като за до 1/2 машинописна страница - 30лв., нали така?
olga
Младши потребител

Мнениеот juli.di » 07 Май 2007, 11:29

Таксите за обнародване в неофициалния раздел на "Държавен вестник” от 01.01.2005 г. са:

1. за призовки на съдилища, обявяване на конкурси, обявления и съобщения на министерства, други ведомства на бюджетна издръжка, общини и техни органи:
• с обем до 1/2 стандартна машинописна страница – 15 лв.;
• с обем до 1 стандартна машинописна страница (30 реда, 60 знака на ред) – 30 лв.;
• с обем, по-голям от 1 стандартна машинописна страница – 30 лв. и по 25 лв. за всяка следваща страница.
2. покани на ликвидатори и синдици, други обявления, съдебни решения, съобщения, покани и известия:
• с обем до 1/2 стандартна машинописна страница – 30 лв;
• с обем до 1 стандартна машинописна страница (30 реда, 60 знака на ред) – 60 лв.;
• с обем, по-голям от 1 стандартна машинописна страница – 60 лв., и по 55 лв. за всяка следваща страница.

С Наредба № 13 от 2005 г. на БНБ за прилагането на международен номер на банкова сметка и за банковите кодове (обн., ДВ, бр. 36 от 2005 г.; изм. и доп., бр. 15 от 2006 г.) от 5 юни 2006 г. се регламентира въвеждането и използването на международен номер на банкова сметка (IBAN) за местни и международни разплащания в България. IBAN номерът на банковата сметка на “Държавен вестник” е:
BG10BNBG96613100170401
BIC на БНБ е BNBGBGSD
Аватар
juli.di
Потребител

Мнениеот manince » 07 Май 2007, 11:33

Много Ви благодаря! Виждам, че е страшно елементарно, но ми трябваше като текст! Благадаря отново!!!!
manince
Младши потребител

Мнениеот marsidi » 07 Май 2007, 11:56

Искам само да добавя относно, ГФО че ми искат и такса 21,50 лева( става въпрос за АД), но мисля че и за ЕООД -то искат.Това е в СГС. :roll:
marsidi
Потребител

Мнениеот olga » 07 Май 2007, 12:41

А тези 21.50 как ги определят? Проверих в тарифата на Агенцията по вписванията, която вл. в сила от 01.07.2007 - според чл. 16б тази такса ще е в размер на 50.00лв. Ако някой знае към момента къде е определена таксата за обявяване на актове в търговския регистър, моля да сподели.
olga
Младши потребител

Мнениеот juli.di » 07 Май 2007, 13:06

В Сливенски окръжен съд прилагането на ГФО е само с такса по сметка на ДВ, а в Старозагорски мисля, че освен това се плаща и такса от двадесет и няколко лева по сметка на съда.....въпрос на практика и явно съдебен бюджет. :?: :!: :?:
Аватар
juli.di
Потребител

Мнениеот prnedev » 07 Май 2007, 13:54

Ако не ви е толкова спешно публикуването в Търговския регистър, по-добре изчакайте до юли месец. 8)

Закон за търговския регистър
ПЗР
§ 4.(8 ) (Изм. - ДВ, бр. 105 от 2006 г.) При представянето за обявяване в търговския регистър на актовете по чл. 6, ал. 3 за 2006 г. търговците представят и съответните актове за 2004 и 2005 г.
prnedev
Активен потребител

Мнениеот lunatik » 07 Май 2007, 14:07

tatkobarba написа:Добри съвети дават колегите, само дето са уникално непрактични :lol: Най-доброто според мен решение е да надникнеш в което и да е фирмено дело, да ксерокопираш съответното определение (което между другото е точно едно изречение диспозитив) и да го "представиш" където трябва. Всичко това - за да се свърши работа. А ако искаш да създаваш съдебна практика процедирай по предложения вече начин:)

Татко Барба, защо смяташ, че съветът ми е непрактичен? Мисля, че този случай ще да е добър повод да се попревъзпитат съдебните чиновници да си гледат работата (то наистина не остана закога - още 2 месеца). Още повече, че ще се "воюва" не за вписване на някакво ново обстоятелство, а просто само да приложи в досието на фирмата някакъв си ГФО и да се публикува съобщение за това в ДВ.
На тази порочна практика (фирмите сами да си пишат решенията и определенията, а съдията само да ги подписва) трябва да се сложи край. За регистрация на фирма, щем не щем се правим на ударени и покорно си пишем решенията защото клиентът няма време и нерви да чака развитието на едно евентулно обжалване когато има резолюция "БД" при неприложено проекто-решение. Но тук случаят е друг - пращаш им молбата с приложен ГФО и д.т. за обнародване по пощата с обратна разписка и забравяш... Какво ще стане ако сложат резолюция "БД" - чудо голямо...

Поне за мен ще е интересно да чуя мнението но Mi_lena, ако прочете тази тема
lunatik
Потребител

Мнениеот tatkobarba » 07 Май 2007, 16:26

lunatik написа: Татко Барба, защо смяташ, че съветът ми е непрактичен?

Ами защото си е непрактичен :lol: :lol: :lol: В смисъл - тръгнал си да превъзпитаваш чиновници, което си е мисия невъзможна 8) И освен това може да "воюва" човек, който има време, неври и пари да воюва :lol: А в конкретния случай не си струва усилието :D
tatkobarba
Потребител

Мнениеот g.atanasova » 07 Май 2007, 16:59

juli.di написа:В Сливенски окръжен съд прилагането на ГФО е само с такса по сметка на ДВ, а в Старозагорски мисля, че освен това се плаща и такса от двадесет и няколко лева по сметка на съда.....въпрос на практика и явно съдебен бюджет. :?: :!: :?:

Така е - в СтЗОС вземат и тези 20 лв. Мисля, че по стария текст на Тарифата - "А. Такси събирани от съдилищата; 20 "и" - други обстоятелства, подлежащи на вписване за първи път"
g.atanasova
Младши потребител

Мнениеот karla » 08 Май 2007, 13:59

Някой има ли идея каква е санкцията, в случай че годишният финансов отчет за 2006г. не бъде представен в търговския регистър?

Съгласно чл. 40, ал. 2 от ЗТР: Лице, което не изпълни задължението си по чл. 6, ал. 3, се наказва с глоба от 1500 до 3000 лв.
Тази санкция обаче влиза в сила от 1 юли 2007г., следователно касае ГФО за 2007г. Права ли съм?

И в случай че съм права - каква е санкцията към настоящия момент, ако има такава?
karla
Младши потребител

Мнениеот tatkobarba » 08 Май 2007, 14:07

Чл. 284. (Изм. и доп. - ДВ, бр. 84 от 2000 г.) (1) Лице, което е
задължено по този закон, но не поиска в определения в него срок вписване или не представи книжа или подписи, предвидени в него, се наказва с глоба от 100 до 500 лв.

В редакция до 1 юли 2007 :lol:
tatkobarba
Потребител

Назад към Търговско право