начало

Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров

Как да Тълкуваме на Чл. 167а) от КТ

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Как да Тълкуваме на Чл. 167а) от КТ

Мнениеот socrat » 13 Мар 2007, 13:17

"Чл. 167а. (Нов - ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г.) (1) След използването на отпуските по чл. 164, ал. 1 и чл. 165, ал. 1 всеки от родителите (осиновителите), ако работят по трудово правоотношение и детето не е настанено в заведение на пълна държавна издръжка, при поискване има право да ползва неплатен отпуск в размер 6 месеца за отглеждане на дете до навършване на 8-годишна възраст. "

6 месеца в годината за всяко дете поотделно или общо за всички деца до 8 год., които се отглеждат в семейството и не са настанени в заведение на пълна държавна издръжка!?
"Не може да има безупречно действие, но може да има безупречен извършител."
socrat
Младши потребител

Мнениеот portokal » 13 Мар 2007, 14:05

Абе по 6 в годината не е, но иначе не бях се замисляла, да си призная. :oops:
Не може да няма отговор, защото все някой е питал вече и умните глави са мислили...
Вярно е, че отпускът за отглеждане на дете до 2 години е само един, дори когато децата в семейството под 2-годишна възраст са повече. Но това е защото той се ползва през цялото време до навършване определена възраст и няма как да се отложи за после. А тези 6 месеца могат да се отлагат, т.е. да се ползват последователно. Според мен е по 6 месеца за всяко дете.
Аватар
portokal
Старши потребител

Re: Как да Тълкуваме на Чл. 167а) от КТ

Мнениеот herostat » 13 Мар 2007, 14:10

[quote="socrat"]"Чл. 167а. (Нов - ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г.) (1) След използването на отпуските по чл. 164, ал. 1 и чл. 165, ал. 1 всеки от родителите (осиновителите), ако работят по трудово правоотношение и детето не е настанено в заведение на пълна държавна издръжка, при поискване има право да ползва неплатен отпуск в размер 6 месеца за отглеждане на дете до навършване на 8-годишна възраст. "

6 месеца в годината за всяко дете поотделно или общо за всички деца до 8 год., които се отглеждат в семейството и не са настанени в заведение на пълна държавна издръжка!?[/quo

Всеки родител има право на 6 месеца (обърни вниамние на това)! Т.е. 6 месеца общо до навършване на 8-годишна възраст! в този смисъл и учебника на Мръчков, прдпоследно издание! Не мога да ти посоча точна страница, но такъв спомен имам!
herostat
Потребител

Мнениеот socrat » 13 Мар 2007, 20:59

След като не е записано изрично в самия закон (в случая – Кодекса на труда), то всяко тълкуване става субективно от всеки (независимо дали е професор по право или обикновен гражданин) според интереса му. Според мен например се касае за право на неплатен отпуск в размер 6 месеца годишно (за всеки 1 от родителите) за отглеждане на всяко 1 дете до навършване на 8-годишна възраст. Ако се появят прависти с друго мнение – нека се аргументират!
"Не може да има безупречно действие, но може да има безупречен извършител."
socrat
Младши потребител

Мнениеот herostat » 26 Мар 2007, 15:23

Драги ми Сократе,
Вярно е това което съм казал! За да са 6 мес в годината трябва да е записано изрично! Това се налага от систематичното тълкуване на тази разпоредба с другите разпоредби касаещи отпуските! А иначе този отпуск се отнася за всяко дете поотделно!
herostat
Потребител

Мнениеот portokal » 26 Мар 2007, 15:36

Ако се появят прависти с друго мнение – нека се аргументират!

Драги колега, откъде следва, че всеки отпуск е годишен, ако не е написано изрично, че не е? :wink:
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот tonina » 26 Мар 2007, 15:56

От никъде не следва, че е годишен, няма такова нещо в КТ. Имат се предвид общо по 6 месеца за всеки родител, ако работи на трудов договор /ако не работи, приемат, че не може - пълна дискриминация, казвам го от опит/ докато детето навърши 8г. Може да се ползва и на части с 10-дневно предизвестие по мои спомени.
tonina
Младши потребител

Мнениеот portokal » 26 Мар 2007, 16:06

ако не работи, приемат, че не може - пълна дискриминация, казвам го от опит

Какъв точно ти е кярът, ако не работиш, да ползваш неплатен отпуск?
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот herostat » 26 Мар 2007, 16:24

Не следва бе портокалени....Нали това съм написал...И освен това съм написал систематично тълкуване(има и такова животно)...Това е най-лесното нещо в трудовото право...Какво му умувате толкова на този казус...Дайте следващия :P
Последна промяна herostat на 26 Мар 2007, 16:28, променена общо 1 път
herostat
Потребител

Мнениеот portokal » 26 Мар 2007, 16:27

Не ти, бе, Херострате.
Другият древен грък.
Нали него цитирам. :P
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот herostat » 26 Мар 2007, 16:37

Само че аз съм Херостат, защото....абе дълго е за писане...Иначе не съм разбрал, че не е за мене, извинявай...Със здраве :wink:
herostat
Потребител

Мнениеот portokal » 26 Мар 2007, 16:41

Еййй, защо не го напишеш, нищо, че е дълго? :wink: :oops:
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот herostat » 26 Мар 2007, 16:59

...Първо беше Херострат! Реших, че не е Херострат и съм се объркал, а е Херостат...И така се ргистрирах навсякъде...После приятелите ми свикнаха с този ник и така остана...сгрешен...Както казах дълго за писане... а сега казвам и скучно за четене... :(
herostat
Потребител

Мнениеот portokal » 26 Мар 2007, 17:03

Е, защо, история на името си е това. 8)
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот svetlina1 » 26 Мар 2007, 17:35

шест месеца за всеки родител до навършване на 8 годишна възраст на детето.няма спор по въпроса.текстът идва от една директива и този отпуск замести едногодишния неплатен отпуск до навършване на три годишна на детето, т.е. от две до три.просто беше трансформиран като се даде по шест месеца за всеки родител и се удължи ползването-до осем годишна възраст, както и ползването му-може да се ползва на части.
svetlina1
Младши потребител

Мнениеот anette » 26 Мар 2007, 19:26

За жалост с новите промени отпадна понятието - пълна държавна издръжка, в КСО, с която се премахна текста “ на пълна държавна издръжка “ във връзка с основанията за прекъсване на изплащане на обезщетението за отглеждане на дете.
Тази промяна разбуни духовете, въпреки че още с въвеждането й беше обявена като изцяло “ текстова”. Промяната беше направена с цел да се уеднаквят текстовете на двата основни нормативни акта, регламентиращи ползването на отпуск за отглеждане на дете до 2 години, а именно КСО и КТ.
anette
Младши потребител

Мнениеот tonina » 26 Мар 2007, 20:28

За Портокал
Кярът ми да ползвам неплатен отпуск беше, когато другият родител можеше да ми прехвърли правото си за ползване на отпуска. Имаше такава възможност. В този случай другият родител, ако не работи по трудов договор няма право на този отпуск и следователно и аз не мога да ползвам неговите 6 месеца. Но тази възможност за прехвърляне мисля, че вече отпадна.
tonina
Младши потребител

Назад към Търговско право