начало

Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров

Гражданско дружество -> ООД

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Гражданско дружество -> ООД

Мнениеот neregistrirana » 23 Мар 2007, 16:52

Къде, къде да си сложа въпроса... нека да е тук, въпреки че за мен отговорът е ясен, т.е. не търся (взаимо)помощ.
Обаче ме ядосаха.
Какво ще кажете за идеята за прехвърляне по чл. 15 от ТЗ на предприятие на гражданско дружество (ДЗЗД, както го наричат счетоводителите)? Било то и консорциум например.
Какво ще кажете за мисълта, че ДЗЗД "очевидно" може да бъде търговец според чл. 1 от ТЗ?
Щото за мен и двете са абсурдни мисли, ама да се спори за право със счетоводители... които понякога дори оценяват правните ти знания... :x
http://odit.info/?s=6&i=52281&f=1
Та пак взаимопомощ... моля за вашите отговори, които да им пейстна там. :oops:
neregistrirana
Потребител

Мнениеот neregistrirana » 23 Мар 2007, 17:03

А основният въпрос в темата е:
"аз съм счетоводител на дззд, чийто собственик иска да го преобразува и да открие оод. Възможно ли е това, защото според мен трябва да се оформи продажба на предприятието и оод-то да го купи".

ДЗЗД, да повторя, се разшифрова като "дружество по ЗЗД".
Та аз им казвам, че единственият начин е самите съдружници в гражданското дружество на чисто да регистрират ООД и после да му прехвърлят каквито там имущества искат, а може и като апортна вноска още при учредяването. Но съдружниците.
Не става прехвърляне на предприятие. Защото ДЗЗД не е субект на търговското право (само на данъчното), не е търговец и не притежава предприятие по смисъла на ТЗ.
Още по-малко, както е отбелязал питащият, става преобразуване.
Цъ. Не ми вярват.
neregistrirana
Потребител

Мнениеот prnedev » 23 Мар 2007, 17:43

Вече повярваха :P
prnedev
Активен потребител

Мнениеот aleks84 » 23 Мар 2007, 18:31

За прехвърляне на "предприятие" на ДЗЗД има и една чисто процедурна пречка. Сп. чл.16 ТЗ прехвърлянето на предприятие се вписва в търговския регистър едновременно по делото на отчуждителя и на правоприемника. Тук кой ще е отчуждителят, не може да е ДЗЗД, а и то не се вписва в ТР. Ще го впишем по името на някой от съдружниците ли, ако е търговец? Тогава как кредиторите на ДЗЗД ще разберат за прехвърлянето, какъвто е смисълът на вписването...
aleks84
Потребител

Назад към Търговско право