начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

От къде мога да чета...

В този форум можете да търсите и предоставяте лекции и др. материали

От къде мога да чета...

Мнениеот Leida » 16 Фев 2007, 18:21

..пледоарий на известни наши адвокати? Студентка съм по право и ми е интересно има ли някъде в интернет подобни речи или книги написани от адвокати?
Благодаря на всички
Leida
Нов потребител

Мнениеот minkogeorgiev » 16 Фев 2007, 21:21

Здравейте,

за съжаление не мога да Ви помогна с намирането на речи в Интернет, но ще Ви препоръчам нещо друго...

1. Мноого горещо Ви препоръчвам да прочетете от поредицата "Велики оратори" - "Избрани речи" - автор е Марк Тулий Цицерон. Издателство "Наука и Изкуство" 1983 г. - превод от латински - не от руски! Книгата е библиографска рядкост.

2. От поредицата "Велики оратори" - "Избрани речи" автор е Демостен. Издателство "Наука и Изкуство" 1982 г. - превод от старогръцки.

3."За Оратора" автор е Марк Тулий Цицерон. Издателство "Климент Охридски" 1992 г. - превод от латински. В СУ я има.

Ако имате сериозен интерес четете това, което Ви препоръчвам и ще откриете, колко богато и изящно слово са имали древните...

Ако търсите нещо за реферат по Реторика - не мога да Ви бъда полезен.
minkogeorgiev
Младши потребител

Мнениеот Leida » 16 Фев 2007, 21:45

Благодаря Ви за препоръките..тези книги от къде могат да се намерят? Става въпрос за София.

П.С..не е за реферат :wink:
Leida
Нов потребител

Мнениеот minkogeorgiev » 16 Фев 2007, 22:10

"За Оратора" - Марк Тулий Цицерон, Издателство "Климент Охридски" 1992 г. - превод от латински. В книжарниците Софийски Университет я има - и по специално в книжарницата на "Софи-Р" струва само 10 лв!!!

Другите две са библиографска рядкост, за съжаление и съм ги намирал по сергиите на пл. "Славейков" за по 30 лв. всяка.

Ако искате потърсете на площада, на сергиите със стара литература.

В библиотеката на Юридическия факултет може да ги има, вижте и там също.

"За Оратора" - в тази книга е събрано всичко, което може да се научи за поведението, стилистиката, внушението, дишането и много други неща, свързани с поведението на оратора пред съда, сената или на Форума.Това е нещо като учебник за всеки, който иска да научи как се става добър оратор.

В другите две книги има само речи и то какви! Изящни и вдъхновени, дано успеете да ги намерите, уверявам Ви четенето им ще бъде истинска наслада за духа на търсещият познание...
minkogeorgiev
Младши потребител

Re: От къде мога да чета...

Мнениеот sarbijanac » 17 Фев 2007, 01:00

Leida написа:..пледоарий на известни наши адвокати? Студентка съм по право и ми е интересно има ли някъде в интернет подобни речи или книги написани от адвокати?
Благодаря на всички

Пледоарии няма издадени.Но си струва ако имате възможност да прочетете книгата на Рени Цанова-в която същата разказва за най-незабравимите си съдебни дела.
sarbijanac
Активен потребител

Мнениеот marter » 19 Фев 2007, 09:04

Щом сте от София, препоръчвам Ви да отидете на "Пиротска" №7 (Съюза на юристите в България" - библиотеката). Има няколко книги със съдебна риторика. Таксата за една година е пет лева. Но в библиотеката ползвате безплатно интернет, "Апис" и "Сиела", както и богата юридическа литература, така че според мен си заслужава :wink: .
marter
Потребител

Назад към Лекции и материали