начало

Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров

Бившият шеф на съпруга ми иска да го съди

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Бившият шеф на съпруга ми иска да го съди

Мнениеот venits » 12 Юни 2006, 12:52

Здравейте,
поздравявам създателите на сайта и всички който го посещават.
А сега по същество: Съпруга ми работеше във фирма занимаваща се с офис техника и консумативи, но условията на труд не удовлетворяваха както него така и колегите му. Решиха да напуснат и регистрират собствено ООД с дейност подобна на тази на фирмата в която работеха за което бившият им шеф ще ги съди.
Въпроса ми е: има ли законово основание за това?
venits
Нов потребител

Re: Бившият шеф на съпруга ми иска да го съди

Мнениеот donna » 12 Юни 2006, 12:55

venits написа:Здравейте,
поздравявам създателите на сайта и всички който го посещават.
А сега по същество: Съпруга ми работеше във фирма занимаваща се с офис техника и консумативи, но условията на труд не удовлетворяваха както него така и колегите му. Решиха да напуснат и регистрират собствено ООД с дейност подобна на тази на фирмата в която работеха за което бившият им шеф ще ги съди.
Въпроса ми е: има ли законово основание за това?

Не ........да ги съди ,нищо няма да спечели......
тема подобна на тая много пъти е дискутирана сега не ми се рови .....
donna
Старши потребител

Мнениеот portokal » 12 Юни 2006, 13:07

Решение № 246 от 15.01.2004 г. на ВАС по дело 3921/2003 г.
"С отмяната на ЗЗК от 1991 г. и на неговия чл. 15 отпадна забраната за осъществяване на конкурентна дейност спрямо бивш работодател. Идеята на законодателя очевидно е била да се стимулира свободната конкуренция (...) Един анализ на развитието на обществените отношения след отмяната ще покаже дали това законодателно решение е било удачно. Такъв анализ обаче може да направи само законодателят. (...) Подписани декларации или клаузи в трудовите договори на тези работници и служители нямат правна стойност, защото противоречат на идеята за свободно и бързо развитие на българския пазар и стимулиране на конкуренцията и поради това са в противоречие с добрите нрави по смисъла на чл. 26, ал. 1 от ЗЗД (с изключение на случаите на чл. 126, т. 9 от КТ)."
Аватар
portokal
Старши потребител

Назад към Търговско право