начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Имам проблем с 2 трудови казуса. Помогнете ми!

В този форум можете да търсите и предоставяте лекции и др. материали

Имам проблем с 2 трудови казуса. Помогнете ми!

Мнениеот toniintro » 30 Мар 2006, 16:38

Имам проблем с 2 трудови казуса, за които не съм много сигурен дали съм решил правилно.Ако някой може да ми помогне ще съм му много благодарен!
Ето ги и тях самите.

Казус № 1.
Медицинската сестра Олга Петрова работила 5 години в туберкулозна болница с намален работен ден по чл.137 КТ. През 2004 и 2005 г. тя не ползувала полагащите й се отпуски, защото в болницата не достигали медицински сестри. На 10.06.2005 г. се провинила твъде тежко, като не измерила температурата на болните. На другия ден дежурният лекар съобщил за това нейно провинение на медицинския управител на болницата, но последният не наложил дисциплинарно наказание на Петрова. След този случай тя не допускала нарушения на трудовите си задължения.
През м. октомври 2005 г. Петрова била избрана за председател на синдикалния комитет на КТ "Подкрепа" в болницата. В това си качество критикувала ръководството на болницата за недостатъци в организацията на работата, включително за това, че не осигурява условия за ползуването на платените годишни отпуски на работниците и служителите.
На 05.11.2005 г. главният лекар й възложил да работи допълнително по 2 часа дневно до края на месеца, за да помага на новопостъпили медицински сестри. Петрова не изпълнила това нареждане, като се мотивирала, че за такива случаи КТ не допуска полагане на извънреден труд. Тогава, на 15.11.2005 г., медицинският управител на болницата издал заповед за нейното уволнение по чл. 188, т. З КТ за грубо неизпълнение на задълженията по трудовото правоотношение. Заповедта била мотивирана с дисциплинарното нарушение от 10.06.20,05 г. и отказа й да изпълни заповедта от 05.11.2005 г. Централното ръководство на КТ "Подкрепа" не било съгласно с уволнението на Петрова, но медицинският управител не се съобразил с неговото становище.
ВЪПРОСИ:
1. Правилно ли е наложено дисциплинарното уволнение на Петрова?
2. Пред кой орган може да бъде обжалвано това уволнение? В какъв срок?
3. Какъв е законосъобразният ред за налагане на дисциплинарно наказание "уволнение" в посочения
случай?
ЗАДАЧА: Напишете законосъобразна заповед за налагане на дисциплинарно наказание "уволнение" по
дадения ви казус. Ако се налага - променете някои от фактите, за да направите акта на работодателя
неатакуем. •'
Казус № 2.
На 03.07.05 г. работниците в поделение "Дамски обувки" на обувния завод "Шумахер" в гр. Габрово провели общо събрание, на което присъствали 77 от стоте работници и служители в поделението. На събранието единодушно бил избран стачен комитет в състав от 5 души и били формулирани следните искания към ръководството на поделението:
1. Поделението да се отдели от завода в София.
2. Да бъдат изплатени заплатите за м. май 2005 г., които не били изплатени до този момент.
3. Да бъдат отменени заповедите за уволнение на двамата заместник-директори на поделението.
4. Приходите от реализацията на продукцията да бъдат използвани за погасяване на целевия заем,
теглен за усвояване на нов вид дамски ботуши.
5. Ръководството да даде отчет за задграничните си командировки от 01.01.2005 г.
6. Да се даде отчет за приходите и разходите по фонд "Социално-битово и културно обслужване".
Събранието решило да обяви стачка, ако исканията не бъдат удовлетворени в тридневен срок. За
решението ръководството на поделението било уведомено същия ден.
На следващия ден директорът на поделението представил искания отчет за средствата по фонд "Сооиално-битово и културно обслужване", а по останалите искания отговорил, че са извън компетентността на трудовия колектив и че е длъжен да преговаря само със синдикалните организации в предприятието, но не и със стачен комитет.
На 07.07.2005 г. членовете на стачния комитет се явили в предприятието, заключили входната врата и не
допуснали нито ръководството на предприятието, нито 23-мата работници и служители, които не
присъствали на събранието на 3 юли. Останалите стачкуваши работници и служители отишли на митинг
против увеличението на цените на течните горива. '"
Като не могъл да изпълнява служебните си задължения, директорът решил да предяви иск за обявяване на стачката за незаконна.
ЗАДАЧА:
1. Напишете исковата молба на директора на поделение "Дамски обувки" на обувния завод "Шумахер".
ВЪПРОС: Какво трябва да бъде решението на компетентния орган? ,
toniintro
Нов потребител

Мнениеот neznaiko » 30 Мар 2006, 16:54

Без да твърдя че съм специалист в областта на трудовото право считам че уволнението е незаконосъобразно. Обжалването става по реда на чл. 344 от КТ.Срока за обжалване е двумесечен считано от датата на връчване на заповедта.
Това е моето мнение
Що се отнася до писането на заповед -имам си достатъчно работа. Все пак не съм подвижен сборник с бланки.
neznaiko
Потребител

Мнениеот neznaiko » 30 Мар 2006, 16:57

Само да уточня такова животно необжалваема заповед по КТ няма. Дори и заповедта за прекратяване на договор със срок за изпитване (чл. 70 от КТ) си е обжалваема. Друг е въпроса доколко се простира правомощието на съда да изследва тази заповед за прекратяване на трудовото правоотношение.
neznaiko
Потребител

Мнениеот toniintro » 30 Мар 2006, 17:07

По чл.344 срока не е ли 3 год. по ал.3? 2 месеца е по ал.2 за предупреждение за уволнение. Или бъркам?
toniintro
Нов потребител

Назад към Лекции и материали