начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

HELP!публ. търг на сграда на АД в ликвидация.....

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

HELP!публ. търг на сграда на АД в ликвидация.....

Мнениеот CTUDEHT » 30 Юли 2005, 18:26

Много моля обяснете!!Студент съм!!!
Един мой познат ми даде казус.
Той играл на публичен търг за сграда 200
квадрата.Собственикът на въпросната сграда е акционерно
дружесво в ликвидация.
Сградата обаче е предвидена за
почивна база,построена(през 1948 г.) в Държавен
горски фонд на територията на държавно лесничейство.Теренът е около 900 кв.м.
АД-то в ликвидация е подало заявление до
Министерството на земеделието и горите да закупи
прилежащата площ към собствената на дружеството
сграда,и молят на основание пар.123 от ПЗР към ЗИД на Закона на
горите(този параграф абсолютно нищо не ми
говори,бел.авт.),да закупят имот кад.номер еди кои си,за
които е отреден УПИ по ПУП.
Следва цяла папка докумети,извинете ако ви досадя,но тъй
като не познавам процедурата,реших да съм максимално
точен,пък ако си я знаете,прескочете на следващия абзац:
заявление до министъра на земеделието и горите-становище
да бъде извършена процедура по въпросния параграф
123,искане за становище досежно закупуването на
прилежащия терен от регионалната инспекция;протокол от
регионална комисия за оценка,оценителен
доклад..калкулации,заключение,завършващо със
констативен акт от общината относно ПУП изработен с цел
определяне на прилежашата земя към сградата,и
констативен акт за проект за терен от ДГФ;скица за
изготвяне на проект за ПУП за имот номер..., с цел доказване
на регулация на застройка на основание чл.109 ал. 1 т. 2 и т.3 и чл.110,ал.1 т.1 , чл.60 от ЗУТ.,заповед на кмета на
общината и т. н.

и накрая,ако това е последното,има мотивирано предписание от
кмета на основание чл.109 от ЗУТ дава съгласие за процедура
за изработване на ПУП с цел определяне необходимата
прилежаща земя и архитекта на общината да издаде скица с
виза за проектиране на ПУП.

Въпросите ми към Вас са:
Първо,ако правилно съм разбрал,земята вече не е към горския
фонд,не е държавна,и може да бъде закупена.
Не виждам обаче никакъв документ,че дружеството я е
ЗАКУПИЛО,а само,че е провело процедурата за промяна на предназначението и(дано се изразявам правилно юридически)..Възможно ли дружеството да
не е собственик на земята?
Второ-в търга е обявена за продажба единствено сградата,но
не и прилежащата и земя.Затова участниците в търга са се
отказали.Скоро ще бъде назначен нов такъв(а къде мога да получа информация кога ще е новия търг?).
Бих желал да ви запитам още-след като дружеството е в
ликвидация,към съда ли трябва да се обърна?КАК И КЪДЕ да
проверя кои е собственика на земята,и възможно ли е
въпросния прилежащ терен да се включи в следващия
търг??
Благодаря много на всички,които ми отговорят .
CTUDEHT

Мнениеот lil » 30 Юли 2005, 20:57

Съгласно & 123 от ЗГ, документа, с който се удостоверява собствеността върху земята, която е била държавен горски фонд, след приключване на процедурата по същия параграф е договор за продажба, сключен между лицето, зпочнало процедурата и началникът на Национално управление по горите. Този договор би следвало да е вписан. И ако такъв договор липсва, но дружеството е подало нужното заявление по ал. 2 на & 123 и то в законовия срок, както и ако е издадено положително становище-заповед от министъра на земеделието и горите, но такъв договор липсва, то това явно е поради невнасяне в срок на дължимите данъци, такси и разноски, то дружеството не би трябвало да е и собственик на постройките върху земята, която е държавна собственост. А в този случай АД -во се счита съгласно Закона за горите за недобросъвестен владелец и има само правата на същия по чл. 74, ал. 1 от ЗС и съгласно ЗГ, правата на собственост върху сградите, постройките и съораженията се упражняват от Министъра на земеделието и горите.
Ако такъв е случая, единственото обяснение е, че АД-во е собственик на сгради, които са преместваеми обекти и които не са трайно закрепени към земята. В този случай сградите действително са негова собственост(въпреки че &123 за преместваеми обекти не се прилага) и при закупуване на обектите, новия собственик може да започне процедура за учредяване в негова полза на право на ползване върху прилежащия терен.
Така че изяснете какъв е характера на сградите и проверете в службата по вписванията дали парцела е на АД или проверете в областната управа дали терена е държавна собственост.
lil
Младши потребител

Мнениеот ivon » 30 Юли 2005, 20:59

Ами първо- за предписанието - даването на съгласие за изработване на ПУП не е = на приет ПУП. Явно процедурата е в ход. Уредена е в ЗУТ - чети.
Това, че земята ще влезе в границите на ПУП-а не значи, че вече няма да е държавна. От това което пишеш - явно дружеството притежава само постройката. Напълно е възможно да притежава само нея. Ами като е в ликвидация - има ликвидатор. Той извършва всички действия по управление и разпореждане - ТЗ. Виж - за новия търг - не знам къде да търсиш информация. Би трябвало пак при АД-то. За собствеността на земята - виж в Агенцията по кадастъра.
За другите ти въпроси: ЗГ
§ 123. (1) Лице, построило сгради, постройки, мрежи и съоръжения в държавен горски фонд - частна държавна собственост, до влизането в сила на този закон или е придобило собственост върху такива, може да закупи застроената и нормативно определената прилежаща площ, ако строежите са били допустими по действащите подробни градоустройствени планове и по правилата и нормативите, действали по време на извършването им или съгласно Закона за устройство на територията са търпими строежи и не подлежат на премахване.
(2) Заявление за закупуване се подава до министъра на земеделието и горите в едногодишен срок от влизането в сила на този закон. Към заявлението се прилагат:
1. копие от документ за самоличност или удостоверение за актуално състояние на съдебната регистрация и копие от код по БУЛСТАТ на заявителя;
2. документи, удостоверяващи собствеността върху сградата;
3. съгласувателни писма по проект - заснемане за узаконяване от специализираните контролни органи в случаите на узаконяване;
4. удостоверение от Агенцията по кадастъра за спазени изисквания по Наредба № 14 от 2001 г. за съдържанието, създаването и поддържането на кадастралната карта и кадастралните регистри;
5. удостоверение от органите, които са овластени да одобряват съответните инвестиционни проекти, че строежите са узаконими;
6. скица на трасето или площадката с обозначени координатни точки;
7. документ, определящ нормативно прилежащия терен;
8. доклад и удостоверение за оценка на горите и земите от горския фонд;
9. решение за оценка на въздействието върху околната среда, издадено по реда на Закона за опазване на околната среда;
10. писмени становища на структурите и териториалните звена на Националното управление по горите, в чийто териториален обхват на дейност се намират имотите.
(3) Министърът на земеделието и горите издава или отказва да издаде заповед въз основа на заявлението по ал. 2. В едномесечен срок от влизането в сила на заповедта, лицето заплаща дължимите цени, данъци, такси и разноски.
(4) Въз основа на заповедта и надлежен документ за платена цена, представен от купувача, началникът на Националното управление по горите сключва договор за продажба.
(5) Договорът за продажба се вписва от купувача в службата по вписване по местонахождението на имота за негова сметка.
(6) Ако лицето не подаде заявление в срока по ал. 2 или не заплати дължимите суми в срока по ал. 3, се прилага чл. 74, ал. 1 от Закона за собствеността.
(7) В случаите по ал. 6 правата на собственост върху сградите, постройките, мрежите и съоръженията се упражняват от министъра на земеделието и горите.
(8) Собствениците на други обекти в държавния горски фонд, придобити до влизането в сила на този закон, които не отговарят на условията на ал. 1, могат да ползват застроената и нормативно определената прилежаща площ към обектите по реда на чл. 16, ал. 5, т. 4 и 5 или на чл. 15д, ал. 3.
(9) Отказът на министъра на земеделието и горите по ал. 3 подлежи на обжалване по реда на Закона за административното производство.
ivon

Благодаря ви много,ама много,наистина малко ми се изясни

Мнениеот CTUDENT » 30 Юли 2005, 22:58

Сега и аз да ви отговоря.
Имотът не е временна постройка,а масивна сграда на два етажа,почивна станция.
Вероятно сте прави,и процедурата е започната,но може би не е довършена,дали защото не са внесли някои данък или такса,или не са събрали нужния набор документи.
Ето ви,уважаеми господа,най последния документ(всмисъл по дати) е от 22.03.2005,които представлява заявление от ликвидаторите до министъра на земеделието,,с което "прилагат исканото извлечение от инвентарна книга за счетоводна сметка номер еди кой си,както и АДС номер/дата(е тва пък ся какво е и за какво е?!!!),с които на АД-то е предоставена за оперативно управление(?!!!)почивна станция с площ 240 кв.м.,СОБСТВЕНОСТ НА МЗГ-Държавно лесничейство,отдел не знам кой си(тоест си е още тяхно ли,всмисъл на лесничейството?!!)за закупуването на които дружеството в ликвидация е подало посоченото заявление".(е туй ще съм ви благодарен,ако ми го обясните това документче,че бога ми,нищо не вдявам)
Наистина почвам да се чувствам като ..............Но май излиза,че земята изобщо не е на дружеството?
Така ли е,има ли смисъл да търся в Агенцията по кадастъра или в Служба вписвания?Все пак мисля да проверя към понеделник,но и нищо да не стане,все пак ви благодаря,че ме научихте на нещо.
И.Кирилов
CTUDENT

Мнениеот lil » 01 Авг 2005, 10:39

АДС - може би е Акт за Държавна Собственост, а МЗГ - Министерство на Земеделието и Горите. И мисля, че не само земята, но и постройката не е на дружеството и по всяка вероятност то е предприятие с държавно участие ( щом са му предоставени за оперативно управление) или му е учредено някакво право на ползване, концесия, наем или др. подобни. Та Ад-во с държавно участие ли е?
lil
Младши потребител

izvinete me,lil,,,i blagodarq,,,

Мнениеот CTUDEHT » 07 Авг 2005, 23:55

Syjalqvam,imah malko problemna sedmica i ne sym vlizal v neta.
Uvajaemi lil,prosto nqmam nikakva informaciq za vyprosnoto drujestvo,i ne znaq dali e s dyrj.u4astie,no mai ne e.No pone naistina mi se izqsni fakta,4e koito i da kupi vyprosniq imot,sys sigurnost shte si ima nepriqtnosti,i ne si struva riska da se igrae na nov tyrg.Blagodarq Vi za vsi4ki obqsneniq.Abe hora,zabelqzvam nqkolko 4oveka tuk s dosta kompetentni mneniq,kak moga da namerq imail adresite Vi,i da piram nqkogo direktno,kato imam vypros,taka ne e li po razumno?:)
POZDRAVI!!!
CTUDEHT

и аз пак да попитам

Мнениеот CTUDEHT » 08 Авг 2005, 09:45

Ох,много съм заспал.Бих желал да попитам-след като министъра дава положително становище че,цитирам,дружеството може да закупи прилежащата на собствената му сграда земя,това все пак не означава ли,че поне сградата е на дружеството?Има ли вариант да я е придобило по някакъв начин,и да не е АД с държавно участие?Има ли изобщо такъв вариант?аз питам по принцип.
А досевно въпроса ви-дали е АД с държ.участие,то само от документите не мога да разбера.И май уважаемата лил е дама,така че да се извиня,ако съм сгрешил пола.
Благодаря,ако някои пак ми отговори.
CTUDEHT

Назад към Взаимопомощ