начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

изпълнителен лист

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

изпълнителен лист

Мнениеот сянка » 27 Юли 2005, 16:53

Колеги,моля за вашето мнение:
казуса е следният-една фирма продава на друга материали,за които е издадена и приета фактура.Естествено,сещате се че тя не е изплатена.Изпращаме нотариална покана,но няма кой да я получи,въпреки,че съдебният адрес не е променен.Бих искала да опитам да ми се издаде изпълнителен лист възоснова на фактурата.Е ли е възможно това?
Благодаря ви предварително,някой ден ще се реванширам.
сянка

Мнениеот Surfi » 27 Юли 2005, 17:06

В чл.237 ГПК са изчерпателно изброени основанията, за които можете да искате от съда да ви издаде изпълнителен лист по "бързата процедура" . Ако не както е случая с фактурата ви исково производство. Мисля, че без адвокат няма да минете.
Surfi

Мнениеот hamlet » 27 Юли 2005, 17:37

Мисля че не е възможно,защото подлежащите на изпълнение актове са изчерпателно посочени в чл.237 ГПК.Ще трябва в съда да докажете неизпълнението на другата страна и възоснова на влязлото в сила решение да си издадете изпълнителен лист.
hamlet

Мнениеот jan_bibian » 27 Юли 2005, 18:13

Ljubopitno e zashto firmata prodavach ne e vzela neobhodimite merki,za da obezpechi vzemaneto si.Fakturata trudno bi mogla da bude schetena kato absoljutno dokazatelstvo,koeto bi izdurjalo v edin sudeben proces,vuzmojno e fakturata da e podpisana ot lice,na koeto ne sa delegirani suotvetnite pulnomoshtiq zatova(falsus procurator), s koeto da se wyzrazi osnowatelno na vzemaneto na firmata dostavchik.
S4itam,4e postaweniq ot "Sqnka" kazus ne e izqsnen ot fakticheska strana,tui che hipotezi mnogo!
Po otnoshenie na vuzmojnostta za izdawane na izpulnitelen list vuz osnova na faktura,schitam,che towa e edin juridicheski absurd!GPK e kategorichen,a praktikata ednoposochna-purvo sud i posle izpunenie!

Pozdrav
jan_bibian

пояснение

Мнениеот сянка » 29 Юли 2005, 09:45

успях да връча и нотариална покана,по точно имам официален отказ да бъде връчена.това би ли помогнало?
сянка

Назад към Взаимопомощ