начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Трудов договор

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Трудов договор

Мнениеот Василева » 26 Юли 2005, 14:04

Здравейте! Имам един въпрос. Започнах работа в голяма фирма, в която счетоводството и администрацията е перфектна. Има едно нещо, което ме притеснява. Сключеният трудов договор беше със срок за изпитване. Един месец преди да мина на постоянен ме преназначиха на друга длъжност и сега пак съм в началото на трудов договор със срок за изпитване/6 месеца/. Колко пъти имат право така да ме преназначават и кога трябва да мина на договор за неопределено време?
Благодаря на всички, които ще ми отговорят компетентно!
Василева

Мнениеот студентка » 26 Юли 2005, 18:00

Съгласно чл.71, ал.5 КТ за една и съща работа с един и същи работник или служител в едно и също предприятие трудов договор със срок за изпитване може да се сключва само веднъж. В конкретния случай обаче е явно, че става дума за две различни според израза на закона"работи", доколкото трудовата функция е различна! Сама рабирате, че това, което се случва с вас е допустимо, друг е въпросът до колко изгодно...
Окончателен трудов договор ще се счита, че е сключен ако в рамките на изпитателния срок страната, в чиято полза е включена клаузата за изпитване, предполагам-в полза на работодателя, не прекрати трудовия договор-автоматично се счита, че е на лице желаният от вас окончателен трудов договор. Има и втори вариант- възможно е работодателят да прецени, че се справяте достатъчно добре и без да изчаква изтичането на уговорения срок- да сключи окончателен трудов договор с вас - този път той следва да се оформи изрично като такъв.

Надявам се да съм успяла да отговоря на въпросите ви-за справка бихте могли и да погледнете уредбата в КТ-чл.70-71

Успех!
студентка

Мнениеот trite t » 28 Юли 2005, 16:14

За съжаление у нас има такава практика,малко преди да изтече срока на договора с уговорка за изпитване служителят да бъде преназначен на друга длъжност отново с срок за изпитване.
Вие поинтересувахте ли се защо ви преназначават,т.к смея д амисля,че всичко е само формално,а вие изпълнявате старите си задължения....
Знайте,че за конкретна длъжност,на която сте назначена,може да има само една уговорка за изпитване,т.е. след изтичане на срока за изпитване договорът ви става безсрочен.
Но ако постоянно се сменя една длъжност с друга,всеки пореден договор може да е с клауза за изпитване,т.к. вече се касае за различна длъжност от предишната.
trite t

Благодаря!

Мнениеот Василева » 28 Юли 2005, 23:01

Сърдечно Ви благодаря за отговорите! Бях преназначена по собствено желание на по- добра за мен длъжност, но се чудех защо пак съм с временен договор в същата фирма. :wink:
Василева

Назад към Взаимопомощ