начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Уволнение след неуспешен опит инвитро

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Уволнение след неуспешен опит инвитро

Мнениеот iliewa » 01 Сеп 2021, 12:36

Здравейте!

Имам следният казус. Работя в държавно предприятие от 4 години, не съм в срок на изпитване и съм на трудови правоотношения.
Поискахме със съпругът ми да имаме дете и единственият вариант за нас се оказа инвитро процедура. Проведох стумулация по време на платения си годишен отпуск август месец, тъй като за този период не е предвидена закрила за работничката или служителката в КТ и съответно аз пожелах да укрия тази информация от работодателя си (също жена) с идеята, че знам неговото мнение за "майките" и неодобрението му жените да вървят в тази посока.
След завръщането си от отпуск ми предстоеше пункция, за която от лечебното заведение ми издадоха болничен лист за 5 дни до ембриотрансфера. Съгласно чл. 333, ал. 5 от Кодекса на труда "Бременна работничка или служителка както и работничка и служителка в напреднал етап на лечение ин-витро може да бъде уволнена с предизвестие само на основание чл. 328, ал. 1, т. 1, 7, 8 и 12, както и без предизвестие на основание чл. 330, ал. 1 и ал. 2, т. 6. В случаите на чл. 330, ал. 2, т. 6 уволнението може да стане само чрез предварително разрешение на инспекцията по труда". По дефиниция "напреднал етап на лечение ин-витро" засяга периода от деня на пункцията до ембриотрансфера.
Процедурата обаче завърши с неуспех и след завръщането ми на работа не се ползвам с никаква закрила от уволнение. На работодателя ми му "светна лампичката", че ще следва нова процедура и ясно ми даде да разбера, че ще бъда освободена независимо дали искам или не, тъй като ми се предложи прекратяване на взаимоотношенията по взаимно съгласие и аз отказах. Предполагам тези дни ще ми връчат предизвестие. Как мога да се защитя в тази ситуация, тъй като закона не предвижда такава хипотеза, а действията на работодателя ми се явяват предумишлени в случая, тъй като решава да ме освободи след като му стават известни факти, които не му се нравят.
Съществува ли подобна съдебна практика и какви са резултатите от същата. Благодаря!
iliewa
Нов потребител

Re: Уволнение след неуспешен опит инвитро

Мнениеот nikodim77 » 01 Сеп 2021, 13:28

Здравейте,
Преди всичко Ви пожелавам да се сдобиете с рожбичка – цялото вселенско щастие, което може да бъде дадено на родител!!!
На този етап защита не виждам как можете да осъществите, още повече с доводи като „…действията на работодателя ми се явяват предумишлени в случая, тъй като решава да ме освободи след като му стават известни факти, които не му се нравят.
Нека Ви връчи предизвестието, и тогава може да се коментира. Мотивите за прекратяване на трудово правоотношение с предизвестие от страна на работодателя са изброени в КТ, по-конкретно чл. 328, които мотиви все пак подлежат на оспорване и контрол. Ходете на работа, изпълнявайте трудовите си задължения както до сега, колкото и да Ви е трудно от към емоции, бъдете такава както до момента...
nikodim77
Активен потребител

Re: Уволнение след неуспешен опит инвитро

Мнениеот iliewa » 01 Сеп 2021, 14:46

Благодаря за пожаланията и навременния отговор! :)
iliewa
Нов потребител

Назад към Взаимопомощ