начало

БАН разпространи свободно трудове на водещи специалисти в подкрепа на борбата срещу домашното насилие БАН разпространи свободно трудове на водещи специалисти в подкрепа на борбата срещу домашното насилие

Прекратяване на срочен трудов договор

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Мнениеот dida_2002 » 30 Май 2005, 19:57

Здравейте,
не съм юрист и за съжаление не съм на ясно с правата и задълженията ни, така че искам да ви помоля за съвет.
Проблема е следния:
Майка ми(43г.) работи във фирма в която е назначена на срочен трудов договор, сега си намери по добра работа, но работодателя и каза че трябва да напусне след 1 месечен срок.
Проблема е че работата е свързана с химикали който увреждат здравето и вече се сдоби с гастрит (за работа в период от месец и половина), не е само това, а и условията са убииствени, има норма която с всеки изминал ден се покачва и за да свари да я изпълни, дори не излиза в почивка. Преди време страдаше от тежка анемия и се притеснявам все повече за здравето й, за още един месец там направо не знам какво ще остане от нея!
Моля Ви помогнете със съвет!!
Нейн колега е казал да напусне по здрвосовни причини. Има ли такова нещо??????????
Благодаря предварително!
dida_2002
Нов потребител

Re: Прекратяване на срочен трудов договор

Мнениеот monteskio » 30 Май 2005, 23:39

В случай, че работодателя не осигурява здравословни и безопасни за здравето условия на труд, то майка Ви мож3е да откаже да се яви на работа.Подайте Жалба до инспекцията по труда....или кажете на работодателя, че ще подадете Жалба за нечовешките условия, ако не се слъгласят да прекратят договора по взаимно съгласие.Така никоя от страните не дължи предизвестие, и майка Ви ще може да започне работа на другото място.

УСПЕХ!

MONTESKIO
monteskio
Активен потребител

Мнениеот gogo-1 » 30 Май 2005, 23:45

другият вариант е да си вземе болничен лист
gogo-1

Мнениеот dida_2002 » 31 Май 2005, 19:08

ми тя вече е в болнични от една седмица.
Проблема е че нали в кодекса на труда пише нещо от рода 4е при срочен трудов договор срока за напускане е от 1 до 3 месеца и те и казват че е длъжна поне месец да работи преди да напусне, а са и казали 4е ако не се съобрази с това НЯМА ДА И ВЪРНАТ ТРУДОВАТА КНИЖКА!
:(
dida_2002
Нов потребител

Мнениеот monteskio » 31 Май 2005, 19:33

Ако работодателя не предаде необходимите документи , това е нарушение съгласно КТ и ще му се наложи административно наказание глоба а и ще бъде принуден да предаде изскуемите от него книжа.

МОНТЕСКИО
monteskio
Активен потребител

Мнениеот Mимилотка » 06 Юни 2005, 14:53

Прочети чл.327 от Кодекса на труда. Там са посочени основанията, на които тя може да напусне без предизвестие. Мисля, че отговаря поне на няколко от тях. Трябва да пусне заявление за напускане - може и по пощата с обратна разписка. И да подаде оплакване до Инспекцията по труда.
Mимилотка

Назад към Взаимопомощ