начало

Съветът за партньорство към ВСС предлага: В Изборния кодекс да се предвиди голяма квота за юристи – кандидати за депутати Съветът за партньорство към ВСС предлага: В Изборния кодекс да се предвиди голяма квота за юристи – кандидати за депутати

Саморъчно завещание

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Саморъчно завещание

Мнениеот Munky » 11 Апр 2005, 14:03

Привет !! В представено саморъчно завещание, с което е направен завет на определен имот(така твърди ответната страна), не е посочен града , в който се намира имота ! Иска ми се))) да обоснова нишожност поради липса на предмет на завещателното разпореждане,(липсва индивидуализация на завещаното имущество= липса на предмет).. или ако имате идеи пишете ми))
Munky

Re: Саморъчно завещание

Мнениеот nikilex » 11 Апр 2005, 19:51

Явно Ви е сложен казусът ...
щом и аз нямам идеи с развитие ...:)))
nikilex
Потребител

Мнениеот Д.Павлова » 14 Апр 2005, 15:40

Ако бях противния адвокат щях да спечеля делото от раз. Нека не звучи като обида към Вас. Доводите са следните:
Законът не поставя никакви формални изисквания към самото излагане на съдържанието на волята. Не са необходиме употреба на специални термини или пък определена постройка на изложението.Завещателните разпореждания се правят в СВОБОДНА форма, съобразно с разбирането на завещателя и неговите възможности за писмено изразяване. Достатъчно е тексът да е смислен и да може да се чете. Нечетливото завещание не е недействително. Изложението може да е съвсем кратко, стига да сочи имуществото и лицата, на което се завещава. Разпореждането маже да се състои само от едно изречение.
Например: Завещавам на Х апалтамента си.
Не е необходимо дори да се слага заглавие. Във тази връзка прочетете трудът на Цанка Цанова. Много поучителен.
Съветът ми е да търсите други пролуки.
Д.Павлова

Мнениеот Таралан Кольо » 14 Апр 2005, 15:58

Здравейте Павлова,

Вие казвате "стига да сочи имуществото"!?! А ако наследодателя има 2 апартамента, например? Като не е индивидуализиран имота? Е, ако от завета така или иначе става ясно за кой такъв става въпрос - добре, но ако не, то какво?
Благодаря.
Таралан Кольо

Мнениеот Munky » 14 Апр 2005, 17:42

В такъв случай добре че не сте противния адвокат:)) Пък и този в конкретния случай МНОГО ми харесва:)) нямам решение , но пък имам процесуално поведение на противната страна , което още не мога да повярвам е в моя полза :)) и чакам решение в същата полза !
Munky

Мнениеот nikilex » 14 Апр 2005, 17:47

и в какво по-точно се изразява това процесуално поведение на противната страна ?
nikilex
Потребител

Мнениеот Munky » 14 Апр 2005, 17:52

Признание на предяваните искове :))
Munky

Мнениеот Наследополучател » 15 Апр 2005, 20:47

В САМОРЪЧНОТО ЗАВЕЩАНИЕ ТРЯБВА ЛИ ДА ФИГУРАРАТ ДАННИТЕ ОТ ЛИЧНАТ КАРТА ИЛИ ИМЕНА, АДРЕС И ЕГН СА ДОСТАТЪЧНИ?
Наследополучател

Мнениеот Майка » 15 Апр 2005, 21:18

КОГАТО ЕДИН НАСЛЕДОДАТЕЛ ИСКА ДА ЗАВЕЩАЕ ЦЯЛОТО СИ НЕДВИЖИМО ИМУЩЕСТВО НА ЕДИН НАСЛЕДОПОЛУЧАТЕЛ /НИКОЙ НЯМА ЗАПАЗЕНА ЧАСТ/ ТРЯБВА ЛИ ИМОТА ДА СЕ УПОМЕНЕ ИЛИ МОЖЕ ДА НЕ СЕ КОНКРЕТИЗИРА? В СЛУЧАЙ, ЧЕ СЕ КОНКРЕТИЗИРА СИГУРНО ТРЯБВА ДА СЕ ДОБАВИ, ЧЕ АКО ДО СМЪРТТА СИ ПРИДОБИЕ И ДРУГО ИМУЩЕСТВО ТО СЪЩО СЕ ЗАВЕЩАВА?
Майка

Мнениеот Ant » 17 Апр 2005, 22:25

Майка написа:

> КОГАТО ЕДИН НАСЛЕДОДАТЕЛ ИСКА ДА ЗАВЕЩАЕ ЦЯЛОТО СИ НЕДВИЖИМО
> ИМУЩЕСТВО НА ЕДИН НАСЛЕДОПОЛУЧАТЕЛ /НИКОЙ НЯМА ЗАПАЗЕНА ЧАСТ/
> ТРЯБВА ЛИ ИМОТА ДА СЕ УПОМЕНЕ ИЛИ МОЖЕ ДА НЕ СЕ КОНКРЕТИЗИРА?
> В СЛУЧАЙ, ЧЕ СЕ КОНКРЕТИЗИРА СИГУРНО ТРЯБВА ДА СЕ ДОБАВИ, ЧЕ
> АКО ДО СМЪРТТА СИ ПРИДОБИЕ И ДРУГО ИМУЩЕСТВО ТО СЪЩО СЕ
> ЗАВЕЩАВА?

----)
"Завещавам всичко налично, което притежавам на ...."
Ant

Мнениеот Д.Павлова » 18 Апр 2005, 15:20

Това означава, че трябва да действате според случая. Като всеки уважаващ себе си адвокат, съм сигурна че притежавате изданието на Хр.Омарбалиев - "Ръководство.....". Погледнете образец 34. Едва ли това може да се нарече най-синтетичната форма на саморъчно завещание, но то свидетелства за много юридически познания. Лично аз го препоръчвам, въпреки че многото му изисквания надхвърлят установения от закона минимум.
И най-накрая , добре е имота да е колкото се може по-ясно индивидуализиран, за да се избегнат каквито и да било претенции. Но споровете относно съдържанието на саморъчните завещания поради неточно, непълно изразяване, непоследователност и нелогичност на израза се отстраняват чрез тълкуване на акта, като се държи сметка на особеностите на сделката /за сравнение чл.20 ЗЗД /.
А моят съвет е - не пишете саморъчни завещания , а нотариални. Те имат по-голяма стойност за мен.
Д.Павлова

Мнениеот Д.Павлова » 18 Апр 2005, 15:22

Това е въпрос на желание от страна на наследодателя. Възможно е да го завещае на друго - 3 лице или дори на държавна институция или пък дори на фондация. Това е просто пример.
Д.Павлова

Мнениеот Д.Павлова » 18 Апр 2005, 15:25

Струва ми се, че дори и на Вас отговорих. Погледнете отговора ми на Таралан Кольо. Между другото името му е много екзотично. Напомня ми за един мой познат, който е голям образ.
Д.Павлова

Назад към Взаимопомощ