начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

завещание-валидност

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

завещание-валидност

Мнениеот harmaiani » 09 Апр 2005, 11:10

Колеги, едно лице завещава всичките си недвижими имоти на друго лице. Към момента на съставяне на завещанието и смъртта на наследодателя част от тези имоти са одържавени. Преди няколко години се връщат на законните наследници. Могъл ли е наследодателят да се разпорежда с тези имоти и действително ли е завещанието относно тях?Има ли наследникът по завещанието права върху тях или само законните наследници?Какво е вашето мнение?
harmaiani

Re: завещание-валидност

Мнениеот harmaiani » 09 Апр 2005, 12:08

Аз съм на мнение, че завещанието не е действително, тъй като в момента на съставянето му имотът е бил собственост на ТКЗС инаследодателят не е знаел и не е могъл да предполага, че имотите му ще бъдат възстановени някой ден. Да, ама Конституционният съд смята противното- РКС № 4/96, с което е обявено за противоконституционна част от разпоредбата на чл.90а от ЗН.
harmaiani

Мнениеот 123123 » 09 Апр 2005, 12:10

Има огромна практика по въпроса! Всичко реално притежавано към момента на смъртта преминава в патримониума на наследника по завещание, а всичко възстановено на по-късен етап - към наследниците по закон.
123123

Мнениеот juri » 09 Апр 2005, 13:24

Ако говорим за земеделски земи, включени в ТКЗС, имайте предвид, че собствеността върху тях в общия случай никога не е била отчуждавана - собственик винаги е бил наследодателя, въпреки че фактически с тях се е разпореждала държавата и ги е владяло ТКЗС. В този случай, тъй като собствеността не е напускала патримониума на наследодателя, то наследникът по завещание мисля, че може да се смята за наследник и на част от това имущество. Въпросът тук е коя уредба ще се приложи към института на запазената част - според ЗН наследството се открива в момента на смъртта на наследодателя, така че приложим е материалният закон, действал тогава (не знам от кога е в сила сега действащият ЗН и какви са евентуалните му стари редакции). Обърнете внимание и на т.нр. институт новооткрито наследство - чл 9а и чл 91 ЗН ако не се лъжа - доколко той е приложим във вашия казус.
Ако обаче собствеността е преминала върху друг субект може да се помисли за аналогия с института на завет на определена вещ - завет няма, дори собствеността отново да се върне в патримониума на завещателя.
Съжалявам, че не мога да кажа нищо повече, но в момента говоря малко на изуст - нямам ЗН пред себе си.
Все пак надявам се да съм помогнал.
juri
Потребител

Назад към Взаимопомощ