начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Гадните Мтел-моля,помогнете ми спешно!

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Гадните Мтел-моля,помогнете ми спешно!

Мнениеот Пресияна » 28 Окт 2004, 15:11

Преди години бях абонат на Мтел,но заминах да работя е чужбина ,а картата си оставих при сестра ми.Нейният приятел я взел и започнал да я ползва.Натрупал сметка в размер на около 400лв. и се покрил.Аз се върнах в Б-я и август месец получавам едно известие ,че съм призована като ответник във връзка с това ,че не съм изплатила въпросната сума.Понеже не ми се занимаваше с адвокати и съдилища ,отидох и платих сумата.
Днес обаче получавам уведомление,че съм осъдена да платя сумата за която споменах и съдебни разноски в размер на 55лв.Аз пазя всички документи ,че вече съм погасила сумата.Но тези 55лв.?! Защо ме осъждат да ги платя ,след като още преди първото по делото заседание аз се бях издължила на Мтел.Имам 14 дневен срок да обжалвам.Бихте ли ми помогнали със съвет как да постъпя и какво да пиша в жалбата.Бих искала да я подам сама ,тъй като уча право в 4-ти курс съм и смятам ,че ще се справя сама.Какво трябва да пиша в петитума.А ако видя ,че не мога да се справя и наема адвокат,мога ли да искам от съда Мтел да ми платят разноските?А каква е съдебната такса са обжалване?Има ли такава изобщо?
Благодаря ви предварително!
Пресияна

Re: Гадните Мтел-моля,помогнете ми спешно!

Мнениеот vagabon4o » 28 Окт 2004, 23:29

Изясни какво съдържаше известието-дали е било покана за доброволно изпълнение,защото ако е така те са нямали основание за съдебна процедура.Ти яви ли се на съдебно заседание да посочиш,че си издължила сумата?Вероятно не си го направила, а те са нямали ответна информация,че вече си платила.Един съвет не се занимавай с обжалвания, остави ги,ти де факто им дължиш само 55 лева и да те дадат на съдия изпълнител няма да ги платиш,че ти ще си една от единствените длъжници на М-тел,които са им платили стари сметки.В петитума на иска посочи че си се издължила и за двете страни в случая това трябва да е основание за прекратяване на по нататъшни действия за ид(зпълнение,поради факта че предмета на спора е погасен.Не знам дали си получила призовка за съдебно заседание и какво е станало,изясни го.
Аватар
vagabon4o
Младши потребител

Мнениеот Anastassia.Terzieva » 29 Окт 2004, 00:21

taka kato gledam poluchila e saobshtenie za reshenieto na purva instancia.
ne e vazmojno Mtel da sa niamali otvetna informacia za plashtaneto, kak inache puskat neplatenite telefoni bez da gi podkaniash 3-4 chasa sled kato si si platil?!?

chuvala sum che ima mnogo takiva sluchai i podobni dela zashtoto pochti nikoi ne si pazi belejkite che si e plashtal telefona otpredi 1-2 godini... i ako e imalo niakakvo zabaviane koeto da dade osnovanie - kartata da e spirana i t.n.
dori i smetkata da e platena...

ako naistina e saobshtenie za reshenieto, pusnete si jalba che ste platili i prilojete kopie ot belejkata
tui kato ne ste advokat mojete da predstavite not. zav kopie
nikakvi originali

napishete che vie ne ste poluchili nito edna prizovka, zashtot ne ste bili v BG, ne ste znaeli za deloto i zatova ne ste predstavili po rano tova dokazatelstvo

v petituma pishete che molite da se otmeni reshenieto i da se prekrati deloto tui kato sled kato im e plateno predi zavejdaneto na deloto te niamat praven interes da vodiat deloto t.e. iskut si e bil nedopustim ponachalo. a vie ne ste poluchili nito edna prizovka ne ste znaeli za deloto i zatova ne ste predstavili po rano tova dokazatelstvo

p.p. nai dobre idete pri advokat, da vi napishe pone jalbata, za da ne dopusnete niakoia greshka, a ottam davaite sama :)))))))) ili oshte po-dobre napishete kakvoto se setite i ia zanesete da korigira ako ima neshto ne kakto triabva
az ako kogato biah 4-ti kurs mi se udadeshe vazmojnost kato vahsta ne bih propusnala nito da gi sadia nito da se zapoznaia s niakoi advokat pokrai tova...

uspeh
Аватар
Anastassia.Terzieva
Потребител

Мнениеот paint » 29 Окт 2004, 09:09

Съглсно чл. 65, ал. 2 от ГПК, ако ответникът с поведението си не е дал повод за завеждане на делото и ако признае иска, разноските се възлагат върху ищеца. Доколкото разбирам, сте признали иска с плащането на главницата, но липсва другата кумулативно дадена предпоставка, а именно да не сте станали причина за завеждане на делото, така че разноски се дължат от ответника, т.е. от Вас. Мисля, че е безпредметно обжалването на решението на районния съд.
Що се отнася до твърдението, че след като не сте адвокат, трябва доказателствата, които представяте в съда да са нотариално заверени, колега, моля Ви, прочетете разпоредбата на чл. 101 от ГПК
paint

Мнениеот Иван иванов » 29 Окт 2004, 09:57

Много разширително талкуване казуса. На първо място трябва да се отговори на въпроса " По делото има ли известие за платената сметка" Ако липсва такова доказателство представителите на Мтел никога не казват , че сметката е платена. Това го правят с цел да се плати адвокатският хонорар и да се осъди ответника за да получат още пари. Ако има такова известие за платена сметка то съда ще го прекрати .
Моето предложение е да обжалваш решението на СРС , като цитираш и приложиш фактура от платената сметка и желаеш делото дабъде прекратено поради плащане на сметката, без да наемаш адвокат, така поне ще прекратиш мераците за още пари на ищеца.
Иван иванов

Мнениеот penkova » 29 Окт 2004, 12:38

Такаа...значи:
Преди получаване на известието , че имате призовка като ответник със сигурност
би трябвало да сте получили писмо за доброволно плащане на сметката, а дали този, който живее на адреса който сте дали за кореспонденция в Мтел Ви е казал за такова вече е друг въпрос. Може да си направите справка по делото трябва да го има приложено. Вижте също така от кой точно е изпратено , възможно е и от застрахователна компания, на която Мтел е прехвърлила част от делата си . Така ,че при плащане на сметката просто е трябвало да ги уведомите тези от Мтел или който там е подателя на писмото, просто и с едно тел обаждане става, за да си прекратяват делото те и това е.
penkova
Младши потребител

Мнениеот пресияна » 29 Окт 2004, 22:26

Благодаря на всички ви!
Не съм получавала покана за доброволно изпълнение.Получих обявление ,че съм осъдена да платя.Не е приложена към исковата молба покана за доб. изп.
Смятам да обжалвам.И мисля ,че ще се справя сама.Имам само още два въпроса:1.Дължа ли някаква съдебна такса за обжалването и ако да ,то в какъв размер е?2.Може ли като съставя жалбата ,да я публикувам тук и да си кажете мнението?
пресияна

Мнениеот Anastassia.Terzieva » 30 Окт 2004, 00:46

i az neshto podobno nameknah... kato veroiatna prichina za tova delo....
Аватар
Anastassia.Terzieva
Потребител

Мнениеот Anastassia.Terzieva » 30 Окт 2004, 01:05

колега, както знаете, заверените от адвокат копия по делото имат силата на официални документи и не са равносилни на заверените от страните копия, когато те не са адвокати...
защо трябва да се стига дотам съда да изисква оригинали след като първоначално могат по делото да се приложат документи със силата на официални документи?
никъде не съм казвала че не е възможно да се представят копия или копия заверени от страните, а че те могат да се заверят нотариално, за да имат сходна тежест с евентуално заверените от адвоката на ищеца копия от документи.

моля четете внимателно написаното преди да го коментирате и да ме съветвате какво да чета
" tui kato ne ste advokat mojete da predstavite not. zav kopie"
от написаното следва ли че не може да представи и незаверени копия!?!
ако исках да кажа че ако не е адвокат не може да представи заверени от страната копия щях да кажа именно това...
всичко останало е ваше тълкуване...
Аватар
Anastassia.Terzieva
Потребител

Мнениеот пресияна » 31 Окт 2004, 18:26

Ето и проект на жалбата:
ДО ОКРЪЖЕН СЪД
ГР.ВАРНА

ЖАЛБА

от.........

ОТНОСНО: решение по гр.д№....2004г.

УВАЖАЕМИ ГОСПОДА СЪДИИ,

На 06.03.2002г. сключих договор с “Мобилтел”ЕАД за предоставяне на GSM услуги №Ц0017341. Месец по-късно ми се наложи да напусна България като не взех мобилният си телефон с мен.
Когато се върнах отново в България (2003г) разбрах ,че приятелят на сестра ми е взел телефона и го е ползвал за лични нужди.Натрупал сметка в размер на 872,26 лв. и отново върнал телефона ,без да погаси сумата ,която е натрупал.
Август месец 2004г. Получих известие ,че съм призована като ответник във връзка с тази неплатена сметка към “Мобилтел”ЕАД.
На 31.08.2004г. погасих сумата ,която е останала да се плати ,а именно:547,05лв.
Но на 27.10.2004г. получих обявление,че съм осъдена да платя от 375лв. ,както и 55,00лв за направени разноски по делото.
Считам,че това е недопустимо ,тъй като още преди началото на първото по делото заседание,аз бях платила,дължимата към “Мобилтел”ЕАД сума.

С оглед на горното:
Моля да се отмени решението и да се прекрати делото ,тъй като след като съм платила дължимата сума още преди започване на делото ищците вече нямат правен интерес да водят дело срещу мен.Моля съда да отмени задължението ми да платя и сумата от 55лв. която съм осъдена да платя заради направени от ищеца разходи.

Прилагам следните доказателства:

1.Копие от фискален бон за погасена сума от 547,05 лв. на 31.08.2004г.

При необходимост ще предоставя и други доказателства.

Дата С уважение:
Гр.Варна
пресияна

Назад към Взаимопомощ