начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

наем-помощ

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

наем-помощ

Мнениеот harmaiani » 07 Юни 2004, 14:32

Здравейте,колеги!
Имам следния казус и малко си блъскам главичката:
Вещи са отдадени под наем през 1991г с протокол на някакъв си туристически комплекс/който вероятно сега не съществува,а и не ми е ясно въобще дали подлежи на регистрация по ТЗ/.След това без всякакви документи през 2000г. се озовават у някакъв търговец,който не плаща.Фактурите са издадени на негово име,но неподписани.Разполагам само с твърденията на двама служители за факта на предаване на машините на него.Много се затруднявам с доказателствата, които трябва да ангажирам или евентуално да поискам.Моля,помогнете!
harmaiani

Re: наем-помощ

Мнениеот Moron » 07 Юни 2004, 15:13

- Протокола за предаване;
-всички счетоводни отчети; инвентарен опис; дълготрайни материални активи; и др. вижте точно в Закона за счетоводство ;
- какъв е интереса - парите или машините - ако нямате данни, дали не може да се говори не за наем, а заем за послужване ?
Не са ли много амортизирани въпросните машини?
Moron

Мнениеот harmaiani » 07 Юни 2004, 15:37

Парите и машините.Протокола за предаване е на друг субект, а не на този,който ще съдим.Две от машините дори са бракувани и ги няма в инвентарната книга.Въпросът ми е как точно да докажа,че тези машини се намират именно у търговеца, като разполагам единствено с някакви си мижави свидетели
harmaiani

Мнениеот Moron » 07 Юни 2004, 15:46

На фаза сте предявяване на иска ? - Така ли е?
Първо си преценете интереса, а после процеса, но въпреки всичко:
-протокола;
-нот.зав. декларации от служителите за твърдените от тях обстоятелства;
-въпросните фактури - нищо че не са подписан - нямат ли други реквизити - търговец, дан. регистрация и т.н.;
- искане до съда да задължи "търговеца" да представи счетов.документация;
Притеснена съм във времето, не се сещам друго...
Moron

Мнениеот harmaiani » 07 Юни 2004, 15:58

Ама тоя протокол е подписан от друг субект,не този,който ще съдим.А и за какво са тези декларации като мога да ги призова като свидетели
harmaiani

Мнениеот Moron » 07 Юни 2004, 16:01

Давността проверете, особено относно парите!
Защо не опитате първо чл.309, във вр. с чл. 316, б. б от ГПК - обезпечаване на бъдещ иск чрез запор на машините, които твърдите че са в търговеца?
Moron

Мнениеот harmaiani » 07 Юни 2004, 16:01

Мисля да го задължа да се яви лично и отговори на някои въпроси,но дори не знам какви
harmaiani

Мнениеот harmaiani » 07 Юни 2004, 16:04

И какво от това-пак трябват доказателства,които не са ми ясни
harmaiani

Мнениеот Moron » 07 Юни 2004, 16:06

Можете да го задължаите ???
Не знам в каква позиция сте.
Може би да го поканите с телеграма, с потвърждение за получаване, -това вече ще ви бъде доказателство. Не сочете всички въпроси - основните да върне машините или изплати.
Moron

Мнениеот harmaiani » 07 Юни 2004, 16:10

чл.114 ГПК
harmaiani

Мнениеот alexander_tonev » 07 Юни 2004, 16:21

Уважаема Морон, нотариално заверени декларации на свидетели?? Писмени свидетелски показания не са допустими в нашия граждански процес - събирането на гласни доказателства по ГПК става само с разпит в с.з. Иначе неподписаните от страната документи също могат да се ползват - чл. 154, ал. 3, изр. 2 ГПК - макар и мъчно. Така че, може би ще успеете да използвате фактурите. За тях има предвидени определени реквизити по ЗСчет. и ЗДДС, но въпреки това са частни писмени документи, за които важи ГПК. Съдебната практика е противоречива, все пак мисля, че може да ги ползвате.
alexander_tonev

Мнениеот ахил » 07 Юни 2004, 17:22

За да мога да се опитам да помогна, трябва да изясните по- подробно случая.
Интересуват ме следните въпроси:
1. Изобщо плащан ли е наем от наемателя и до кой точно момент?
2. Не разбрах точно за какво са наличните и неподписани фактури?
3. Има ли по договор право наемателя да се разпорежда по този начин с вещите?
4.Тези двама служители чии са- служители на фирмата на сегашния владелец, на собственика на вещите или на фирмата обслужвала този туристически комплекс?
5.Могат ли да бъдат установени лицата подписали договора за наем?
ахил

Мнениеот harmaiani » 08 Юни 2004, 09:04

Наем е плащан от първия наемател.Няма подписан договор, а и не е необходимо-договора за наем не е формален договор.Има само приемо-предавателен протокол.След ползването от първия наемател,машините по някакъв странен начин са се озовали при втория наемател-не знам дали има приемо-предавателен протокол.Разполагам само с твърденията на служители на наемодателя.Аз представлявам наемодателя.
Направо е фактурирано на втория наемател без договор и без подписи на фактурите и без приемо-предавателен акт.Вторият наемател въобще не е плащал.По отношение на тези фактури, мисля, че няма да има проблем-ще се възползвам от чл.146 от ГПК.Мисля въобще да не споменавам първия наемател,защото нищо не е сигурно.Ще "изнамеря" някакви актове уж с втория наемател,за да докажа,че машините са му предадени, но ако не успея не знам какво да правя.Мисля си за някаква експертиза, но не ми е ясно как да формулирам въпросите, както и за чл.114 от ГПК с оглед установяване на предаването на машините,наемната цена и временното ползване.
harmaiani

Мнениеот ахил » 08 Юни 2004, 09:37

Harmaiani, когато нещо в гражданското право излиза от релси се обърни към наказателното право. В конкретния случай ми се струва, че можеш да откриеш някакво неправомерно своене на вещите. Огледай се дали не можеш да насочиш едно наказателно производство срещу някое конкретно лице. Така няма де се чудиш за въпросите на експертизите, а и клиента ти няма да ги плаща. Независимо срещу кого ще е насочено съобщението за извършено престъпление, това ще предизвика разследване на фирмата която в момента Ви създава проблеми. Дори ако този някой е лицето с което е сключен устния договор за наем, за да избегне наказателно преследване ще успееш да установиш обстоятелството, че вещите са във втория наемател, което вече можеш да използваш в едно гражданско дело, дори наказателното да се прекрати ще имаш нещо доказано и установено. едно такова наказателно производство може да предизвика и данъчна проверка на втория наемател, все за нещо използува тези машини, а не може да продава продукцията просто така.Опитай се да предизвикаш насрещна проверка по фактурите. мисля си че имаш голям шанс за всичко това. Не мога да се ориентирам конкретно в случая ти, но ако измислиш нещо във връзка с това което ти написах, пиши ми ще го обсъдим. Ако решиш че можеш да ми дадеш повече подробности пиши ми на ahilius@abv.bg.
Намирам шансовите ти за много големи, а делото което ще се резвие за много интересно. Ще падне голямо бягане. Успех!
Ахил
ахил

Мнениеот alexander_tonev » 08 Юни 2004, 09:59

Хармаяни, за фактурите не можете да се позовете на чл. 146 ГПК - там се урежда доказателствената сила на счетоводните книги: "Чл. 146. Вписвания в счетоводни книги се преценяват от съда според тяхната редовност и с оглед на обстоятелствата по делото. Те могат да служат като доказателство и на лицето или организацията, които са водили книгите". Счетоводни книги е същото като търговски книги по ТЗ и счетоводни регистри по Зсчет. Фактурите са първични счетоводни документи по ЗСчет. и данъчни документи по ЗДДС /два вида - опростени и данъчни фактури/. По ГПК те са частни писмени документи. Вписванията в счетоводните книги могат да се ползват като самостоятелно доказателство, дори в полза на търговеца, който ги е водил. Трябва обаче да се докаже тяхната "редовност" - т.е. че са водени съгласно изискванията на Зсчет. и подзаконовите актове по счетоводна отчетност - счетоводните стандарти. Сред тези изисквания са принципите на счетоводната отчетност - хронологичност на записванията, историческа стойност, вярно и честно отразяване на финансовото състояние, действащо предприятие и пр. За целта се ползва съдебно-счетоводна експертиза /ССЕ/ - макар всъщност въпросът да е правен и последната дума за "редовността" да е на съда. Всъщност, дори в практиката рядко се ползва чл. 146 ГПК, а направо се иска ССЕ, която да проучи счетоводството на ищеца/ответника и после самото заключение на ССЕ се ползва като доказателство. Казаното дотук важи, при положение, че съм Ви разбрал правилно - за фактурите смятате да се позовете на чл. 146 ГПК. Може би имате предвид, че алтернативно може да ползвате счетоводството на Вашия доверител и направо да се позовете на записванията в него. В такъв случай, вероятно сте наясно с това, което написах, поради което моля да ме извините.
alexander_tonev

Мнениеот Иван » 08 Юни 2004, 10:03

Трудно ще ви бъде. Със свидетели ще можете да докажете владението като фактическа власт към настоящия момент. Ще можете да докажете и предаването на въпросните машини. Но след като нямате други документи, напълно реална е опасността наемателя да се позове на придобивна давност. Същия би могъл да твърди че е закупил машините, или че са му били подарени и т.н. Можете ли да установите вашата собственост върху тези машини? Те имат ли номера някакви, или други идентификационни белези, по които по безспорен начин може да се установи правото на собственост? Неподписаните фактури нямат доказателствена стойност за автора им, така че според мен не ви вършат никаква работа. Именно обстоятелството "по някакъв странен начин", който и вие не можете да обясните, камо ли да докажете, ви поставя в изключително неизгодна позиция. Напълно възможно е ответника да се позове на придобивна 3 или 5 годишна давност. Така че ако наистина това е възможно, не виждам какво може да се направи.
Иван

Мнениеот harmaiani » 08 Юни 2004, 10:16

Не се бях сетила за това-страшно хитро.Много благодаря.
harmaiani

Мнениеот harmaiani » 08 Юни 2004, 10:20

Точно това имах предвид.Разбрали сте ме правилно.Благодаря Ви за отговора.Все още съм новичка и малко трудно се оправям.Упех!
harmaiani

Мнениеот harmaiani » 08 Юни 2004, 10:25

Относно собствеността мисля да се позова на инвентарни книги.Лошото е,че част от машините са бракувани и не фигурират там.Сигурно ще трябва да търся актове за брак.Май ще се ориентирам към ррешението,предложено от Ахил, въпреки че това ще забави страшно нещата.Все пак, благодаря Ви за вниманието,което ми отделихте.Пожелавам Ви успех!
harmaiani

Назад към Взаимопомощ