начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

всичко за юрист - консулта

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: всичко за юрист - консулта

Мнениеот advokatbg » 12 Мар 2004, 15:31

Без да чета предишните съобщения изразявам възмущението си в начина, по който сте написал длъжността, която може би упражнявате. Моля Ви, колега, пише се юрисконсулт!!! Да не ви се смеят някъде, защото определено не сте направили печатна грешка...
advokatbg
Младши потребител

Мнениеот 8873 » 15 Мар 2004, 10:35

Също работя като юрисконсулт на голяма търговска фирма. Някои наистина получават добри заплати, но имам наблюденията, че повечето работодатели приравняват тази длъжност с административен секретар,/и като заплащане /, което много дразни. Колкото до статута на юрисконсулта - виж. Постановление № 60 от 25.12.1978 год. /отм. с § 1,т.2 от ПЗР на Постановление № 209 на МС от 25.11.1999 год./ След него няма друг документ, уреждащ статута на юрисконсултите. Може би се дължи на това, че съюза ни е "слаб" или на властимащите не им се занимава със подобни документи, знае ли човек.............
8873

Мнениеот donna2 » 15 Мар 2004, 19:53

колега аз също съм юрисконсулт ,но за този съюз в нета бях намерила адрес и телефон само това с какво се занимава , какъв е реда за членство , какво ми се предлага като член аз не зная ,а и не намирам за нужно да им звъня по телефона и да питам ,само бях разбрала че преди време подготвят закон за юрисконсултите
но явно това е било слух , не зная кой членува там и кой не ,но ако някой може да ми даде информация ще съм му благодарна ,имам чувството че този съюз си съществува колкото да не е без него
donna2
Потребител

Мнениеот s » 17 Мар 2004, 12:11

Колеги, преди около година имаше среща на стари кадри-юристконсулти и белгийски експерти, за изготвяне на законопроект /по белгийски модел/! Но незнам дали е внесен в парламентаи какво е станало с него!
Моя приятелка ще кандидатстава за юристконсулт в банка и е притеснена от естеството на работата - кажете си мнението!
s

Мнениеот деси » 26 Мар 2004, 15:32

Искам да вметна нещо.
Бих те посъветвала да се преквалифицираш в управление на човешките ресурси. В голямо частно предприятие като Мениджър УЧР, заплатата би трябвало да ти е четирицифрена. Нетно.

[%sig%]
деси

Мнениеот Анастасия.Терзиева » 29 Мар 2004, 19:23

Ако не се лъжа имат офис приемна или каквото е там на ул. "Пиротска" 7,в сградата на Съюза на юристите. По едно време им имах и телефона, спомням си и за нещо като приемно време в четвъртък.При всички случай информацията ми е от преди около година и половина, но не пречи да провериш, сигурно още са там.
Успех!!!
Анастасия.Терзиева

Мнениеот donna2 » 29 Мар 2004, 20:05

зная че има телефон но за тая организация се знае много малко ,а и те не правят нищо за да са по достъпни
donna2
Потребител

Мнениеот Младежа » 01 Апр 2004, 13:05

Имат организирана екскурзия за Великден !!!!!!!! Звънни им, мисля ,че до Банско и планините,окол 100 лв. за 3-4 дни .Така,че са полезна организация !!!
Младежа

Re: всичко за юрисконсулта

Мнениеот u.k. » 01 Апр 2004, 16:57

Препоръчвам Ви http://www.nalilg.org, където има също много интересни неща. Това е сайта на НАПИМС. Работя като юрисконсулт на държавна работа и засега съм доволна. Утре ще пиша повече, защото работния ми ден свърши.
u.k.

Мнениеот Далай Лама » 01 Юни 2004, 14:32

ПРОЕКТ ЗА ИЗМЕНЕНИЕ НА ГРАЖДАНСКИЯ ПРОЦЕСУАЛЕН КОДЕКС
Чл. 20. (1) Представители на страните по пълномощие могат да бъдат:
а) адвокатите;
б) родителите, децата и съпругът; СЛЕДВА ДА СЕ ОТМЕНИ
в) юрисконсултите или други служители с юридическо образование при учрежденията, предприятията, кооперациите и другите обществени организации и юридически лица; СЛЕДВА ДА СЕ ОТМЕНИ
г) (нова - ДВ, бр. 1 от 1963 г.) юристите от социалноправните кабинети при здравните заведения, които представляват майките и децата, нуждаещи се от правна помощ; СЛЕДВА ДА СЕ ОТМЕНИ
д) (нова - ДВ, бр. 124 от 1997 г.) областните управители, упълномощени от министъра на финансите или от министъра на регионалното развитие и благоустройството, в случаите по чл. 18, ал. 3 и 4;
е) (предишна б. "г" - ДВ, бр. 1 от 1963 г., предишна б. "д", бр. 124 от 1997 г.) други лица, предвидени в законите.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 27 от 1986 г., бр. 124 от 1997 г.) Синдикалните организации и техните поделения могат да представляват работниците и служителите.СЛЕДВА ДА СЕ ОТМЕНИ
ОСТАВА СПОРЕН ВЪПРОСЪТ ДОКОЛКО МОЖЕ ДА СЪЩЕСТВУВА ФИГУРАТА НА ЮРИСТКОНСУЛТА - НИЕ СМЯТАМЕ, ЧЕ ТЯ Е ПРИЛОЖИМА ЕДИНСТВЕНО И САМО ЗА ДСЪРЖАВНИТЕ УЧРЕЖДЕНИЯ И ТО БЕЗ ДА ОСЪЩЕСТВЯВАТ ПРОЦЕСУАЛНО ПРЕДСТАВИТЕЛСТВО, А В ЗАКОНА ЗА АДВОКАТУРАТА ДА СЕ ОТБЕЛЕЖИ ИЗРИЧНО, ЧЕ ПРАВНА ЗАЩИТА И СЪДЕЙСТВИЕ СЕ ПРЕДОСТАВЯТ САМО И ЕДИНСТВЕНО ОТ А Д В О К А Т И
Далай Лама

Мнениеот pravopisen re4nik » 01 Юни 2004, 15:22

Преди всичко, уважаема Дженифър, необходимо е да знаеш, че се пише юрисконсулт. Няма да ти припомням каква е етимологията на думата, защото едва ли някога си я знаела, а пък едва ли знаеш и какво е етимология.
Повече не считам за нужно да те отварям - безплатен обяд няма, нали знаеш.

Весело юрист-консултантсване.

P.S. Знаете ли коя българска дума има пет думи, а може да се напише с шест правописни грешки?
pravopisen re4nik

Мнениеот banker » 01 Юни 2004, 22:08

Men kato iuriskonsult na Banka mi e dobre, DMS niamame no imame bonusi.
banker
Нов потребител

Мнениеот анонимен » 02 Юни 2004, 11:59

може ли юрисконсулт да се явява по бракоразводни дела на служители от администрация
анонимен

Мнениеот SOS1 » 02 Юни 2004, 12:08

Ако това беше възможно, то най-сладкото щеше да бъде да си юрисконсулт - хем ти върви заплатата, хем си докарваш допълнителни доходи от бракоразводни дела. А и адвокатското пълномощно избягваш... Ако не е измислено все още, то със сигурност ще го измисли българин!
SOS1

Мнениеот гала » 02 Юни 2004, 12:10

ne . Kak ще си депозираш пълномощно от фирмата в което да фигурира и упълномощаване за действия които не са свързани с дейността на фирмата . Тия пък твоите шефове искат да минат съвсем без пари / да си наемат бракоразводен адвокат , де/
гала

Мнениеот Объркан » 03 Юни 2004, 12:03

Йо Йо rulez! :)
Прав си и ти НеКонсулт, от гигантско значение е къде точно работиш. Съдейки по ДМСто, обаче, Йо Йо вероятно гледа филми на РСто в сериозно учреждение. А там от личен опит ще кажа, че "трите точки" ти се късат доста често. Оттук бих предупредил, да не се търси мнението на ЙоЙо като на кино-критик - надали има време за толкова филми! :)
И още един голям минус - в повечето случаи мнението е, че трябва да разбираш от ВСИЧКО! За разлика от адвокатът, който може да прати по дяволите всеки който иска да го занимава с някой казус, с който просто не му се занимава или не разбира, юрисконсултът това не го може... Той ще изгуби част от косата и и живота си в трескаво ровене в непонятни текстове, ама ще трябва да даде отговор.

Всичко си има цена, ДМСтата - също! :)
Объркан

Мнениеот Zu » 03 Юни 2004, 12:03

Може ли юрисконсулта да работи на граждански договор, в който да се упоменава, че осъществява тази длъжност?
Zu

Мнениеот mishoni » 06 Юни 2004, 01:28

Леле много си кух!
Купи си гумичка и изтрии "Т" от юрисконсулта, ъдвукъте-ЗАКОНОТВОРЕЦО!

[%sig%]
mishoni
Младши потребител

Мнениеот Гергана » 06 Юни 2004, 10:59

Може, аз например съм юрисконсулт на две фирми-в едната съм на трудов договор, а в другата на граждански!
Гергана

Мнениеот craghack » 10 Юни 2004, 13:41

Не се ориентирам нещо в новия закон за адвокатурата. Стажа като юрисконсулт зачита ли се при записване в адвокатската колегия или не?
craghack
Младши потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Взаимопомощ