начало

Цвета Желязкова е новият председател на окръжния съд във Варна Цвета Желязкова е новият председател на окръжния съд във Варна

ПАДЕЖ НА ЗАПИС НА ЗАПОВЕД-МОЛЯ МНОГО СПЕШНО

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

ПАДЕЖ НА ЗАПИС НА ЗАПОВЕД-МОЛЯ МНОГО СПЕШНО

Мнениеот Гост » 08 Авг 2005, 10:58

Здравейте уважаеми юристи,
ето накратко моят казус:
Преди няколко години ,мой приятел ми поиска пари на заем, за да довърши строежа на къщата си.Дадох му 10 хил лв,срещу които той ми подписа запис на заповед ,с падеж миналият месец.Когато след закъснение от няколко дни аз си поисках парите,той ми заяви ,че няма да ми ги върне и че вече бил забравил за тях.Свързах се с адвокат ,който ми каза ,че можем да се сдобием с изпълнителен лист и да преминем към изпълнително производство.След проучване обаче стана ясно ,че длъжникът ми току що се е развел и къщата ,която е единствената негова собственост е предоставена за ползване на бившата мъ съпруга и детето.Адвокатът ми ме убеждава ,че това няма значение за изапълнителното производство и че къщата ще бъде изложена на публична продан и ще ми бъде удовлетворено вземането.На мен обаче това не ми се струва възможно ,защото не вярвам да има закон ,който да остави майка с детето й на улицата.Макар ,че адвокатът казва ,че нашите претенции са само по отношение на 1/2 идеална част от къщата ,която принадлежала на моят длъжник ,но която пак подчертавам е предоставена за ползване на жена му.Та въпросът ми е :мога ли да използвам тази 1/2 идеална част ,която е на моя длъжник и да насоча вземането си към нея или факта ,че е предоставена на майката и детето ,правят моите претенции невъзможни.Много ви благодаря!
Гост

Мнениеот kalia » 08 Авг 2005, 11:24

след прекратяването на брака, бившите съпрузи са станали обикновени съсобственици на посочения от Вас имот. Независимо, че той е предоставен за ползване на майката, принудителното изпълнение може да се насочи върху 1/2 ид. част от него за дълга на бившия съпруг. Все пак изпълнението върху недв. имот е бавно, ако длъжникът има друго имущество, по-добре се насочете към него.
kalia

Мнениеот Гост » 08 Авг 2005, 11:56

изключително съм ви благодарен.За съжаление няма друга собственост длъжника ми.Имате ли представа колко време ще се бави наистина производството.И друго:започнаха ли да работят най-после частните съдия-изпълнители ,за да се обърна към някой.Също имам следния въпрос ,току що разговарях с длъжника ,който няма нищо против да взема неговата 1/2 идеална част от къщата.Има ли някаква възможност на базата на записа на заповед ,да ми прехвърли собствеността в/у тази 1/2 идеална част и с това да се приключи.Или в този случай ще се иска съгласието на бившата му жена?Извинете ме за некомпетентните въпроси
Гост

Мнениеот Изпълнителен лист » 08 Авг 2005, 14:23

Господине,
според мен малко пренебрегвате поредността на нещата.
Докато не сте си извадили изпълнителен лист срещу длъжника, не можете да бъдете сигурен, че вашият запис на заповед наистина струва нещо. Едва след като си извадите изпълнителен лист - въз основа на него може да започне принудително изпълнение срещу имуществото на длъжника.
Съветът ми е, (а така вероятно ви е казал и адвоката) първо да си извадите изпълнителен лист, а после да мислите как да реализирате вземането си по него и към какъв съдия-изпълнител да се обърнете.
Изпълнителен лист

otgovor

Мнениеот shisha » 08 Авг 2005, 15:48

Na csiaka cena triabva da ste prediavili zapisa za plashtane. Ina4e niama skoro da si izvadite izp.list. Shte triabva da vodite delo! Proverete y tova. Triabva da e prediaven do dve dni sled padeja
shisha

Мнениеот Гост » 09 Авг 2005, 11:14

колегите са прави. Записът трябва да е предявен или да се прави протест, освен ако в самия ЗЗ е записано, че е без протест.
Частните съдии изпълнители могат да работят от септември, друг е въпросът колко от тях имат готовност за това. А иначе, колко се бави изпълнителното производство ......... в София доста.
Прехвърлянето на собствеността няма отношение към ЗЗ и не може да стане чрез него. Длъжникът може да Ви дари със своята 1/2 ид. част, а Вие да скъсате ЗЗ и така да си уредите отношенията, ако това Ви устройва.
Гост

Назад към Взаимопомощ