начало

Цвета Желязкова е новият председател на окръжния съд във Варна Цвета Желязкова е новият председател на окръжния съд във Варна

чл.55а ал.1 от ЗДДС

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

чл.55а ал.1 от ЗДДС

Мнениеот Маргарита » 25 Май 2005, 20:01

Колеги юристи,моля Ви за мнение по следният въпрос:
Купуваме нова машина на разсрочено плащане.Доставчика прави отстъпка от първоначалната цена при условие,че платим първоначално цялата сума на ДДС- то по фактурата по ДДСС и след това постепенно ще изплащаме данъчната основа.По този начин нарушаваме чл.55а ал.1 от ЗДДС.В ЗДДС няма предвидена санкция за това нарушение,но ме притеснява чл.32 ал.2 от ЗАНН.Възможно ли е при ревизия да имаме проблем?
За съответният период ще имаме право да се възползваме от ускорена процедура по възстановяване на ДК/чл.77 ал.2 от ЗДДС/.Имат ли основание от ТДД да ми откажат данъчен кредит при положение,че е платено изцяло ДДС-то по фактурата,а не е платена данъчната основа.
Маргарита

Re: чл.55а ал.1 от ЗДДС

Мнениеот Маргарита » 26 Май 2005, 18:00

Много Ви благодаря,уважеми юристи за съдействието:))))
Маргарита

Мнениеот Гост » 08 Авг 2005, 15:31

Лошото щеше да бъде, ако беше платена данъчната основа, а ДДС-то не. За да имаш право на данъчен кредит важното е да е платено ДДС-то. Още повече по една фактура клиента не винаги се издължава с нейното издаване, да не говорим, че може даже и да не я плати.
Чл.55а. (нов,ДВ,бр.117 от 2002 г.)
(1) Сумата на начисления данък се получава от доставчика заедно с плащането по доставката.

Има се предвид, че щом се плаща данъчната основа, трябва да бъде платен и данъкът. Целта е дължимият данък да не се проточва във времето, а да бъде внесен в държавната хазна по най-бързия начин.

Да чуем и другите какво ще кажат, но според мен нямаш причина да се притесняваш :wink:
Гост

Мнениеот галина » 08 Авг 2005, 16:58

Обърни се за съвет към счетоводна къща! Те най-добре знаят.
галина

Мнениеот Мира » 08 Авг 2005, 17:24

Счетоводна къща - ама аз доколкото мога да се правя на врачка, задалата въпроса е счетоводителка. :lol:
Чл. 32 от ЗАНН се отнася за "постановление, разпореждане или друг акт, издаден или приет от Министерския съвет", така че не мисля, че ще има проблем.
Стига в ЗДДС да няма някое достатъчно общо формулирано адм. нарушение, което да използват (не ми се търси), но щом казваш, значи си търсила.
Мира

Мнениеот Гост » 08 Авг 2005, 17:51

Оставете ЗАНН на мира, вижте чл.25, ал.1, ......според цитираната разпоредба данъчното събитие възниква на по- ранната от двете дати- прехвърляне на собственост или плащане... следователно, ако Ви доставят нещо, трябва да внесете данъка, независимо кога ще го плащате....хората искат да си ползват данъчния кредит.. споко
Гост

Мнениеот Гост » 08 Авг 2005, 17:52

Мира написа:Счетоводна къща - ама аз доколкото мога да се правя на врачка, задалата въпроса е счетоводителка. :lol:
Чл. 32 от ЗАНН се отнася за "постановление, разпореждане или друг акт, издаден или приет от Министерския съвет", така че не мисля, че ще има проблем.
Стига в ЗДДС да няма някое достатъчно общо формулирано адм. нарушение, което да използват (не ми се търси), но щом казваш, значи си търсила.

а Вие как сте си взели данъчното.... всички нарушения на ЗДДС са административни, ако не съставляват престъпление.... изобщо по принцип нарушенията на данъчните закони....
Гост

Мнениеот Мира » 08 Авг 2005, 18:16

Под този вол няма теле. Не се мъчете да търсите, за да си утвърждавате собственото самочувствие. По-добре пробвайте с друго.

Някъде да съм казала, че тези нарушения не са административни?
Говорех за административни нарушения, уредени в ЗДДС и представляващи нарушения на ЗДДС. Който е акт на Народното събрание, а не на Министерския съвет. Чл. 32 от ЗАНН говори за актове на МС.
Впрочем далеч не всички нарушения на ЗДДС или на който и да било друг закон са административни нарушения. Дори и да е нарушен по някакъв начин законът, не може да се говори за административно нарушение, ако няма текст (в същия закон или в друг), който да го обявява за такова и да му определя адм. наказание.
И в тази връзка да Ви питам как си взехте административното.
А данъчното си го взех лесно.
Мира

Мнениеот Мира » 08 Авг 2005, 18:21

ЗАНН. Чл. 2. (1) Деянията, които съставляват административни нарушения, и съответните за тях наказания, се определят със закон или указ.
(2) Когато нарушението на закон или указ е обявено общо за наказуемо с определено по вид и размер административно наказание, Министерският съвет и членовете на правителството, ако са овластени със съответния закон или указ, могат да определят съставите на конкретните нарушения.

"Когато" - а може и да не е, нали.
Мира

относно чл.55а ал.1 ЗДДС

Мнениеот ivailast » 08 Авг 2005, 20:29

В административнонаказателните разпоредби на ЗДДС е предвидено наказание за нарушение на чл.55а, ал.2 от закона. Т.е. - не може да се наложи наказание за нарушение на ал.1, защото липсва такъв състав.
Разпоредбите на чл.31 и сл. от ЗАНН се прилагат само за отделни административни нарушения, описани в тези разпоредби. В случая се касае за нарушение на закон, което не попада в нито една от хипотезите на чл.31 и 32 от ЗАНН. Като вземеш предвид това и изложеното по-горе за ЗДДС на какво е равно- няма адм.нарушение. Към тия разпоредби на ЗАНН се препраща по принцип изрично - виж например чл.8, ал.1 от НАРЕДБАТА за граничните мерки за защита на права върху интелектуална собственост, за да ти стане по-ясно. :)
ivailast
Младши потребител

Мнениеот бивш счетоводител » 09 Авг 2005, 10:30

От мухата стана слон
Право на приспадане на данъчен кредит в рамките на данъчен период
Чл.64. (1) (пред.чл.64,ДВ,бр.109 от 2001 г.) Правото на приспадане на данъчен кредит за получателя на доставката или вносителя е налице, когато са изпълнени следните условия:
1. получателят на доставката, за която е начислен данък, или вносителят на стоката е регистрирано по този закон лице към датата на възникване на данъчното събитие и към датата на издаването на данъчната фактура или към датата на издаване на митническата декларация - при внос;
2. (изм.,ДВ,бр.117 от 2002 г.) данъкът по облагаемата доставка е начислен по смисъла на чл.55, ал.6 / (6) (нова,ДВ,бр.111 от 1999 г.) Данъкът се смята за начислен, когато доставчикът издаде документ, в който посочи данъка, отрази този документ в отчетните регистри по чл.104 и отрази данъка в счетоводството си като задължение към бюджета и в подадена справка-декларация/ от регистрирано по този закон лице (доставчик) най-късно към датата, на която изтича данъчният период, следващ периода, през който е възникнало данъчното събитие за облагаемата доставка;
3. доставката, по която е начислен данъкът, е облагаема към датата на възникване на данъчното събитие;
4. (доп.,ДВ,бр.117 от 2002 г.) данъкът при вноса на стоки е начислен от митническите органи и е внесен в републиканския бюджет по съответната сметка, посочена в чл.75 или е начислен от вносителя по реда на чл.58а;
5. получената от внос стока или по облагаема доставка стока или услуга е използвана, използва се или ще бъде използвана за извършване на облагаеми доставки;
6. получателят притежава данъчна фактура или данъчно дебитно известие, отговарящи на изискванията на Закона за счетоводството и на този закон, или митническа декларация;
7. (отм.,ДВ,бр.111 от 1999 г.)
(2) (нова,ДВ,бр.109 от 2001 г.; изм.,бр.45 от 2002 г.) Правото на приспадане на данъчен кредит за получателя на доставката е налице и когато регистрирано лице (негов доставчик) не е изпълнило задължението си по ал.1, т.2, в случаите, когато данъкът по съответния данъчен документ е платен по "ДДС-сметка" на доставчика изцяло най-късно до края на данъчния период, през който е упражнено правото на данъчен кредит.

Последната ал. 2 показва ясно, че за тях е важно ДДС-то да е платен, за да се ползва данъчния кредит.
Неведнъж данъчните са ми правили проверки при ДДС за възстановяване и винаги гледат данъкът да е внесен
бивш счетоводител

Назад към Взаимопомощ