начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

може ли да се санира жалба против НП

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

може ли да се санира жалба против НП

Мнениеот MS » 03 Авг 2005, 17:11

Здравейте колеги, казуса е следния - обжалвано е НП от лице без надлежно пълномощно, в съдебно заседание е представено пълномощно с последваща дата , а именно 1 месец след подаване на жалбата. Имате ли подобна практика? Защитната ми теза, е че производството следва да се прекрати на основание чл.63, ал.2 от ЗАНН, тъй като не може да се санира порока, че жалбата е подадена от лице без надлежно пълномощно.
MS

Мнениеот Койчо от Конаре » 03 Авг 2005, 17:16

Защо - всяко действие без представителна власт може да бъде потвърдено от мнимо представлявания.
Но някак си шестото чувство ми казва, че може и да ти уважат възражението. Не знам защо така ми казва. :wink:
Койчо от Конаре

Мнениеот MS » 03 Авг 2005, 17:24

Всъщност казуса е по усложнен. До подаване на жалбата, а и в съдебната фаза на АНП, дружеството жалбоподател си ппроменя десет пъти, седалището, управителя, името и тн.т.
Хващам се за това, че жалбата е подадена от името на лицето сочено като нарушител в НП , а последващото пълномощно е от друго лице, демек от управителя към този момент, има врътка, но няма практика.
MS

Мнениеот dav » 03 Авг 2005, 17:31

Ако жалбата е подадено от лицето, сочено за нарушител в НП е напълно редовна и няма основание за перкратяване на поризводството
dav

Мнениеот ivon » 03 Авг 2005, 20:07

Жалбата трябва да е подписана от представляващия нарушителя. Ако е подписана от друг /или със запетйка/, подписалия следва да е бил упълномощен от нарушителя с пълномощно към момента на подаването й. Ако към тоя момент няма такова, трябва с последващото пълномощно изрично да се заяви, че упълномощителят потвърждава извършените без представителна власт действия.
Ако нямаш прехвърляне на предприятието или преобразуване, т.е. промяната е само в управителните органи и/или седалището, пълномощното, с потвърждаване на действията може да се даде и от сегашния представляващ. Твоята теза минава ако имаш прехвъряне на предприятите например, но в случая - мисля че не. Защото упълномощаването е от името и за ЮЛ, а не от ФЛ - представляващи дружеството.
ivon

Мнениеот ВенИ » 03 Авг 2005, 21:17

Колеги, да сте чували понятието "процесуална легитимация"??? Щом въпросното лице се нуждае от пълномощно, за да обжалва НП вероятно не притежава активна процесуална легитимация, т. е. не е заинтересована страна и няма законово основание, на което да обжалва съответното НП. Според мен една такава жалба би трябвало да бъде отхвърлена като недопустима на основание на това, че не е подадена от проц. легитимното лице. Ако жалбата не бъде отхвърлена ще е налице съществено нарушение на процесуалните правила. Това ми е извода,въпреки липсата на всякакви подробности от страна на питащия колега.-
ВенИ

Мнениеот ivon » 04 Авг 2005, 07:40

ВенИ написа:Колеги, да сте чували понятието "процесуална легитимация"??? Щом въпросното лице се нуждае от пълномощно, за да обжалва НП вероятно не притежава активна процесуална легитимация, т. е. не е заинтересована страна и няма законово основание, на което да обжалва съответното НП. Според мен една такава жалба би трябвало да бъде отхвърлена като недопустима на основание на това, че не е подадена от проц. легитимното лице. Ако жалбата не бъде отхвърлена ще е налице съществено нарушение на процесуалните правила. Това ми е извода,въпреки липсата на всякакви подробности от страна на питащия колега.-

А Вие колежке, да сте чували за разлика между материално-правна и процесуално-правна легитимация? Не ми набутвай тия въпросителни ами чети Сталев. И практикувай.
ivon

Мнениеот Койчо от Конаре » 04 Авг 2005, 09:55

Става дума явно за имуществена санкция, наложена на дружество.
Според мен физическото лице, чиито действия са станали причина за нея, не може да се смята за "нарушител" и ако то не представлява дружеството към момента на жалбата, жалбата е нередовна.
Но все пак всеки мнимо представляван може да потвърди действията от негово име без представителна власт. Защо да не важи и за този случай!
Койчо от Конаре

Мнениеот MS » 04 Авг 2005, 14:12

Точно така, наказанието е "имуществена санкция" на ЮЛ, но към момента на издаване на НП, вече е била настъпила промяната в обстоятелствата по регистрацията на ЮЛ, а именно друг едноличен собственик, име и седалище, а НП е издадено с данните от преди промяната
MS

Мнениеот MS » 04 Авг 2005, 14:19

Всъщност въпроса ми е, дали може да се санира факта, че жалбата е подадена без надлежно пълномощно. Аз мисля, че не е редно, още повече, че жалбата е от името на ЮЛ така както е отразено в НП, а последващото пълномощно е вече от промененото ЮЛ
Самия жалбоподател твърди, че посочения в НП адресат на наказанието не съществува в правния мир и аз от там се хващам, че те пък нямат инетрес да се жалят
MS

Мнениеот ivon » 05 Авг 2005, 01:27

Виж това с името май го пишеш едва сега. А то не е без значение. На мен ми отмениха едно НП, защото след издаването на акта прехвърлили предприятието и фирмата на това ЮЛ, а което е съставен АУАН къв издаването на НП е заличена. Съдът казва-няма такова ЮЛ - сори.
В твоя случай е малко по-различно. Мисля дори, че проблема няма да е в упълномощаването, ами в това, че към издаването на НП ЮЛ с такава фирма не е имало. Според мен трябва да стъпиш на това, че всъщност няма преобразуване или прехвърляне по смисъла на ТЗ, т.е. това си е същия нарушител. За пълномощното - пробвайлСпоред мен няма да мине. Пиши какво става. Да сверим практиката на съдилищата.
ivon

Мнениеот ivon » 05 Авг 2005, 01:30

ivon написа:Виж това с името май го пишеш едва сега. А то не е без значение. На мен ми отмениха едно НП, защото след издаването на акта прехвърлили предприятието и фирмата на това ЮЛ, а което е съставен АУАН къв издаването на НП е заличена. Съдът казва-няма такова ЮЛ - сори.
В твоя случай е малко по-различно. Мисля дори, че проблема няма да е в упълномощаването, ами в това, че към издаването на НП ЮЛ с такава фирма не е имало. Според мен трябва да стъпиш на това, че всъщност няма преобразуване или прехвърляне по смисъла на ТЗ, т.е. това си е същия нарушител. За пълномощното - пробвайлСпоред мен няма да мине. Пиши какво става. Да сверим практиката на съдилищата.

Извинете ме за грешките - спи ми се.
"на това ЮЛ, на което е съставен АУАН и към издаването на НП фирмата е заличена"
ivon

Мнениеот Койчо от Конаре » 05 Авг 2005, 08:47

Да, но тук не е заличено, същото ЮЛ си е, просто се е сменил собственикът на капитала. Въпросът е дали заради някакви си разминаващи се данни (грешно посочен управител например) съдът ще реши, че НП не е редовно. Не би трябвало според мен, но не знам.
Койчо от Конаре

Мнениеот MS » 05 Авг 2005, 13:39

Блогодаря на всички, които се включиха. Резултати ще има чак на зима, така че ще ви информирам.
MS

Назад към Взаимопомощ