начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

ОБЕЗПЕЧАВАНЕ НА ИСК-МОЛЯ СПЕШНА ПОМОЩ

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

ОБЕЗПЕЧАВАНЕ НА ИСК-МОЛЯ СПЕШНА ПОМОЩ

Мнениеот малена » 22 Юни 2005, 12:34

колеги,предстои ми да подам граждански иск ,който искам да обезпеча ,тъй като е възможно ответникът да се укрие.Има автомобил на свое име ,който ми е достатъчен като обезпечение,въпросът ми е:има ли образец за подаване на молба за обезпечение и може ли това да стана с подаването на исковата молба.Благодаря ви предварително
малена

Мнениеот kalia » 22 Юни 2005, 13:37

няма образец, както не може да има образец на искова молба. И да, може да го поискате с исковата молба. Трябва обаче да докажете, че "за ищеца ще бъде невъзможно или ще се затрудни осъществяването на правата по решението". Това, че ответникът може да се укрие, не е достатъчно основание според мен
kalia

Практически съвет!

Мнениеот gery » 22 Юни 2005, 13:49

Колега, моя съвет към вас е да поискате обезпечението на иска отделно, не в самата искова молба. По-добрия вариант е! Иначе колегата е прав, няма някакъв специален образец, всичко зависи от конкретния казус.
gery
Потребител

Мнениеот Гост » 22 Юни 2005, 14:07

от опит - задължително отделно по чл. 309 ГПК в противен случай рискувате да се произнесе с голяма забава, след образуване на делото, а има винаги съмнение дали няма да си пишете със съдията уточнителни молби.
Гост

Мнениеот малена » 22 Юни 2005, 15:07

Благодаря не всички отзовали се.Извинете за неадекватния въпрос но не искам да сгреша и с това да навредя на доверителката си-молбата за обезпечаване на иска ще я напиша отделно и да я прикрепя към исковата молба нали?Извинете още веднъж за глупавият въпрос
малена

Мнениеот BaTSali » 22 Юни 2005, 15:39

Първо напиши и подай молбата за обезпечение, а след това исковата молба, не хубаво да са заедно,
Отделносе подават
BaTSali

Мнениеот ne » 23 Юни 2005, 16:56

мисля, че това ще те ориентира: чл.309 от ГПК
обезпечаване на БЪДЕЩ иск
ne
Потребител

обезпечение

Мнениеот мими » 28 Юни 2005, 08:52

Колеги, а бихте ли ми казали колко пъти мога да искам от съда обезпечение на бъдещ иск между едни и същи страни, ако не обжалвам отказа за издаване на обезпечение?
мими

Мнениеот Практикуващ » 28 Юни 2005, 09:54

В София има опит за някаква форма на регистър, но по принцип на други места няма проблем да пробваш няколко пъти. Важното е, в молбата за допускане обезпечението конкретно да посочиш способа за обзпечаване/запор, възбрана/, т.к. само той се посочва в обезпечителната заповед и само този способ съдия - изпълнителя ще приложи. Няма проблем да посочиш няколко способа. Формалното основание да бъде вдигнато обезпечението е, ако в посочения от съда срок, не заведеш иск срещу ответника.
Практикуващ

Мнениеот мими » 28 Юни 2005, 19:06

става въпрос за ВАРНЕНСКИ РАЙОНЕН СЪД, отказаха ми издаване на обезпечение, з. в молбата ми петитума не бил достатъчно конкретизиран. Мисля да подам нова молба между същите страни, за възбрана на част от същите имоти, на едно от основанията, което да конкретизирам. Но питам дали трябва да изчакам да изтече 7-дневния срок за обжалване на отказа или мога да си пусна нова молба още утре, т.е преди да е изтекъл срока? БЛАГОДАРЯ ВИ!
мими

Мнениеот Практикуващ » 29 Юни 2005, 14:11

Принципно няма проблем, представи обаче документите за собственост, актуално състояние на ЮЛ, и т.н., посочи конкретно сумата за която ще заведеш иска си, защо точно такъв размер и т.н., включи в нея хонорара, таксите.
Практикуващ

Мнениеот Гост » 15 Юли 2005, 10:22

И аз за първи път ще се сблъскам с това производство. Направих много разноски за превод на доказателства, за получаване на актуално, ще дам и за д.т. за молбата за обезпечаването. Като се съберат всички тези дребни суми става не малко. Ще ми се смеят ли, ако към разноските включа и тези дребни суми?
Гост

Назад към Взаимопомощ