начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Неуведомен за въведена наказ лихва при предсрочно погасяване

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Неуведомен за въведена наказ лихва при предсрочно погасяване

Мнениеот isi » 01 Юли 2005, 21:52

Здравейте.
Не знам дали съм намерил правилното място, но търся правен съвет.
Имам ипотечен кредит към ДСК. Реших да погася предсрочно част от него и останах неприятно изненадан, когато разбрах че трябва да плащам наказ.лихва в размер на 5%. Проблема е, че ипотеката ми е от 2 години и кигато подписвахме договора с ДСК( а и допреди 4 дена ) аз знаех, че мога да погасявам до 10% от главницата без наказ.лихва. От 27.06.2005 ДСК си променя тарифата и въвежда наказ.лихва от 5% върху предсрочно погасяваната са ума.

В договора ми е записано:" 10.КРЕДИТОПОЛУЧАТЕЛЯТ(-ИТЕ) може(могат) да погасят предсрочно част или целия остатък от ползвания кредит, като заплаща(-т) предвидената такса в Тарифата за таксите и комисионните на КРЕДИТОРА".
.....
"24.За неупоменатите в договора условия важат разпоредбите на Закона за банките, наредбите за прилагането му и други относими нормативни актове, както и Общите условия за предоставяне жилищни кредити на граждани, с които КРЕДИТОПОЛУЧАТЕЛЯТ(-ИТЕ) е(са) запознат(-и)."

Да си призная аз не съм запознат с тези условия. Чувствам се излъган, защото кредитната инспекторка навремето ми каза, че мога да внасям до 10% безнаказано от главницата, а сега нещата се промениха.

Молбата ми е ако не съм намерил правилния форум, да ме насочите къде да поставя моя въпрос или ако всичко е наред някой специалист да ми даде съвет какво мога да направя. Не знам дали неупоменаването на датата към която е валидна Тарифата на ДСК е от значение.

Благодаря предварително!
isi

Мнениеот he » 01 Юли 2005, 23:16

що не им врътнете едно делце :idea:
he

Мнениеот Владо » 11 Юли 2005, 22:17

Здравей, ами въпросът е дали тази точка е легална и законна:
" 10.КРЕДИТОПОЛУЧАТЕЛЯТ(-ИТЕ) може(могат) да погасят предсрочно част или целия остатък от ползвания кредит, като заплаща(-т) предвидената такса в Тарифата за таксите и комисионните на КРЕДИТОРА".

Защото това си е уловка.Значи ли ,че ако си променят тарифата и таксата им стане 50% , то трябва да платиш 50%.Абсурд.
Мисля,че са го направили нарочно за да могат да си променят таксата както им скимне.Според мен ,щом тарифата не е в договора и в договора не пише 5% не могат да те задължат да ги платиш.
Поздрави
Владо

без заглавие

Мнениеот слънка » 11 Юли 2005, 22:32

За съжаление, това е практика на повечето ото банките, съществуващи в общественото пространство към настоящия момент. Аплодирам съветите за "спретване" на едно делце...Нямам идея колко нерви, пари и време ще Ви отнеме. Самата аз доскоро бях юрисконсулт на банка, при това сериозна... Дано успеете да защитите правата си, макар цитираната клауза да е перфектна, защото най-вероятно в друга сте поел ангажимента да се информирате сам за тарифата на банката и измененията й... И така кръгът се затваря...И Вие сте в центъра му... :roll: :cry: :shock:
слънка

Мнениеот Владо » 12 Юли 2005, 10:24

Здравей Слънка.
Да права си ,че ако има друга клауза,която да казва ,че си запознат с тарифите им и че ги приемаш,почти нищо не можеш да направиш.
(Най-много по закона за защита на потребителя да се опиташ да се защитиш....но надали ще може да стане ....не и в България :-(( )
Но ако няма такава клауза,в която приемаш таксите им, мисля ,че имаш шанс.
А що се отнася до човека постнал запитването,клаузата трябва да гласи ,че безусловно приема всяка промяна в таксите им.(Но тази клауза според мен трябва да е незаконна)
Поздрави
Владо

Назад към Взаимопомощ