начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Допустими ли са санкциите на работодателя ми?

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Допустими ли са санкциите на работодателя ми?

Мнениеот кали » 10 Юни 2005, 12:53

Вчера работодателя ми наложи глоба, затова че закъснях за работа. Дори ми намекна че ще я удържи от заплатата. Допустимо ли е това? Чувала съм че не може да се пипа туко – така заплатата. Освен това заплаши всичките си работници, че ще налага такива санкции за най – различни провинения – напр. неприлично облекло, нецензурен език и т.н. Това което не ми е ясно може ли работодател да налага глоби за щяло и нещяло? Ние нямаме вътрешен правилник за това какво можем и какво не можем да правим. По тази логика той може да си измисля всякакви неща за които да ни санкционира, дотам че да не можем да си вземем заплатите. Моля да споделите, как мога да защитя правата си. Действията на работодателя ми не са ли незаконни? Предварително благодаря.
кали

Re: Допустими ли са санкциите на работодателя ми?

Мнениеот d_ileva » 10 Юни 2005, 13:14

Всяко наказание от работодателя трябва да е писмено обосновано и съгласно разпоредбите на КТ.
d_ileva
Младши потребител

Мнениеот monteskio » 10 Юни 2005, 13:25

Колега d_ilieva,
Има поставен въпррос,но не сте отговорили на него!
Кали,
В КТ изрично са посочени наказанията ,които може да налага работодателят при неспазване ан трудовата дисциплина / в случая закъснение/ като това са съгл. чл. 188. 1. забележка; 2. предупреждение за уволнение; 3. уволнение. Всяко друго дисциплинарно наказание извън така определената императивна рамка е незаконно.
В този случай, следва да сезирате съответната ОИТ за тези неправомерни действия на работодателя.Също така, дори и да Ви удържат от заплатата определена сума пари, то си запазете документа, т.к. след това ще имате право да иск за неоснователно обогатяване срещу работоателя си .

УСПЕХ!

MONTESKIO
monteskio
Активен потребител

Мнениеот mia » 10 Юни 2005, 14:27

работодателят може да търси само ограничена имуществена отговорност от работника или служителя при условията на чл.210 от Кодекса на труда за действително претърпените вреди, която се налага с мотивирана писмена заповед и надлежно връчена на работника в срок от 1 месец от откриване на вредата. Ако работникът не възрази писмено в законоустановения срок срещу наложената му санкция от трудовото му възнаграждение се удържа определената сума.
Ако възрази обаче, възоснова на издадената заповед, работодателят може да се снабди с изпълнителен лист и тогава защитата е по съдебен ред да се иска отмяна на заповедта.
mia

Назад към Взаимопомощ