начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

еднократна помощ при раждане

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

еднократна помощ при раждане

Мнениеот KGeorgieva » 12 Май 2005, 13:29

Здравейте,
Имам въпрос, на който се надявам, че ще ми помогнете да намеря отговор, за което предварително благодаря.
Според чл. 6 на Закона за семейни помощи за деца, майката има право на еднократна помощ при раждане на живо дете, независимо от доходите на семейството, когато детето не е оставено за отглеждане в специализирана институция за деца.
Въпросът ми е : дължи ли се, тази помощ, ако детето е родено живо, но поради вродени аномалии то умира. Аномалиите не са такива, че да не може изобщо да живее, може да се оперира и има шанс да оцеле, почти минимален, но го има. До операция не успява да се стигне и детето почива.
Още веднъж благодаря.
KGeorgieva

Re: еднократна помощ при раждане

Мнениеот monteskio » 12 Май 2005, 14:07

Здравейте,
С оглед императивната новела на чл. 6 ЗСП, която сте цитирали, то не следва да се прилага разширително тълкуване.В този смисъл идеята на законодателя е била именно живородено дете, независимо дали след това е починало. От значение е момента на установяване н асмъртта.Тя настъпна прекрятяване на мозъчната дейност.В самият смъртен акт се указва приблизителното врем еза настъпването на този факт.Осъществил ли се е след раждането, т.е. детето родено ли е живо, то помощта по чл. 6 ЗСП се дължи.

MONTESKIO
monteskio
Активен потребител

Мнениеот miss pravo » 12 Май 2005, 15:29

и аз съм на същото мнение....
miss pravo

Мнениеот monteskio » 12 Май 2005, 15:31

Не може да си на различно...))))

МОНТЕСКИО
monteskio
Активен потребител

Мнениеот miss pravo » 12 Май 2005, 15:39

защо:):):):)??
miss pravo

Мнениеот monteskio » 12 Май 2005, 15:49

Колега miss pravo,
Противното би било необосновано, неправилно, несъобразено с целта на закона, с другодумие - несъответстващо с "ДУХА НА ЗАКОНА" както го е казал един философ преди много години....))))

MONTESKIO
monteskio
Активен потребител

Мнениеот Suglasen » 12 Май 2005, 18:37

Shtom zakona dava nie trjabva da go spaszvame - suglasen su s kolegata monteskio!!!
Suglasen

Назад към Взаимопомощ