начало

Съветът за партньорство към ВСС предлага: В Изборния кодекс да се предвиди голяма квота за юристи – кандидати за депутати Съветът за партньорство към ВСС предлага: В Изборния кодекс да се предвиди голяма квота за юристи – кандидати за депутати

ЕТ и наследяване

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

ЕТ и наследяване

Мнениеот zvezda » 15 Апр 2005, 11:54

Колеги, интересува ме каква е практиката в СГС при поемане на предприятието на починал едноличен търговец от един от наследниците. Проблемът е, че наследниците са няколко и мисля да оформя нещо като спогодба, в която останалите се отказват от търговското предприятие в полза на един наследник. Може ли нещо по-просто да се състави? Трябва ли нотариална заверка на т.н. спогодба?
zvezda
Потребител

Re: ЕТ и наследяване

Мнениеот botsanov » 15 Апр 2005, 11:58

Задължително нотариална заверка!Заявлението-подписано от всички наследници.В провинцията изискват нотариална заверка и на образеца от подписа на продължаващия дейността.
botsanov

Мнениеот Таралан Кольо » 15 Апр 2005, 11:59

Наследницити, колкото и да са, да подпишат по едне декларация с коята се отказват в полза на единия от тях да поеме предприятието на починалия ЕТ.
Можеш, както да добавиш ново, така и да смениш името. Ще ти трябва да извадиш ново у-е за уникалност на име и да знаеш, че няма да стане с пререгистрация, а с ново име. Не ти трябва нотариална заверка.
Таралан Кольо

Мнениеот Таралан Кольо » 15 Апр 2005, 12:00

Глупости! Става въпрос за ЕТ и не е необходима нотариална заверка.
Таралан Кольо

Мнениеот BaTSali » 15 Апр 2005, 12:12

Зависи при нас искат и нотариална заверка на спогодбата-договора, с който другите се отказват наследството, както и заверка на декларацията на подписа на приемащия ЕТ, и промяна на името
BaTSali

Мнениеот zvezda » 15 Апр 2005, 12:16

Не е нужно тези декларации от името на наследниците, че се отказват, да са нот. заверени, правилно ли съм те разбрала? Иначе относно спесимена на ЕТ - знам, че практиката е противоречива, но за СГС аз винаги го заверявам нотариално, че създават проблеми.
zvezda
Потребител

Мнениеот angel_angelov » 15 Апр 2005, 12:17

Колегата е прав.За да си нямаш проблеми най-добре всичко да е нотариално заверено.
angel_angelov
Младши потребител

Мнениеот лунатик » 15 Апр 2005, 12:29

Съдебна практика, Бюлетин на ВКС и ВАС на РБ, бр. 11 - 12/1997 г., стр. 24

чл. 15, ал. 1, чл. 60, ал. 1 и ал. 2 ТЗ, чл. 34 ЗС

Търговското предприятие на едноличния търговец може да бъде прехвърлено на общо основание. Правоприемството може да настъпи не само чрез сделка, но и при наследяване, като отделните сънаследници могат да прехвърлят върху един от тях сънаследствените си права с оглед запазване вида и дейността на предприятието.

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤
Производството по делото е образувано по реда на чл. 500 ГПК по повод подадената жалба от Е. И. против решение от 29.07.1996 г. по ф. д. № 1717/93 на ОС, гр. М., с което е отказано вписване в търговския регистър поемането от нея на предприятието на нейния баща наследодател ЕТ - А. П. с фирма "Е - А. П.".
Върховният касационен съд, V г. о., намира жалбата за основателна. Незаконосъобразно окръжният съд, гр. М. е отказал вписването на исканото прехвърляне на наследствените дялове от предприятието на починалия едноличен търговец А. П., както и поемането му от неговата дъщеря и законна наследница - Е. И.
Съобразно изложените обстоятелства и направеното искане за вписване, неправилно съдът е приел, че се иска само вписване на поемане на фирмата на починалия едноличен търговец от наследницата му - Е. И. Съществуват два способа за преминаване на собствеността върху търговското предприятие на едноличния търговец: чрез сделка и чрез наследяване при смърт. Едноличният търговец може да прехвърли приживе на трето лице фирмата, само заедно с предприятието си при условията и по реда на чл. 15, ал. 1 ТЗ (чл. 60, ал. 1 ТЗ). Другата хипотеза на преминаване на собствеността върху трети лица - при смърт на търговеца, поради универсалния характер на правоприемството, неговите наследници стават продължители на личността в търговското предприятие. За ликвидиране на възникналата собственост те могат да извършат делбата му (чл. 34 ЗС), при която правото на собственост върху идеални части ще се трансформира в реална собственост. Преди делбата обаче те са съсобственици на търговското предприятие като съвкупност от права, задължения и фактически отношения. Допусната от законодателя възможност за прехвърляне на фирмата на едноличния търговец само заедно с предприятието приживе от него не изключва правото на сънаследниците му по реда на чл. 15, ал. 1 ТЗ да прехвърлят сънаследствените си идеални части от търговското предприятие. За да се противопостави обаче това прехвърляне на трети лица, отчуждителите на наследствените дялове са длъжни да уведомят за него кредиторите и длъжниците на наследодателя. След като може да бъде прехвърлено цялото предприятие (чл. 60, ал. 1 във връзка с чл. 15, ал. 1 ТЗ) не съществува пречка с оглед запазване вида и дейността му, сънаследниците да могат да прехвърлят помежду си своите сънаследствени права върху него. С оглед тясната връзка между личността на едноличния търговец и предприятието му, законодателят допуска възможността за запазване на неговата фирма (чл. 60, ал. 2 ТЗ) от наследниците, които поемат предприятието. Тази предоставена от закона възможност за запазване единството на фирмата и предприятието, не само че не означава забрана за прехвърляне на сънаследствените дялове върху един от наследниците, а предоставя допустимостта на сделка, която е насочена именно към запазване вида и дейността на търговеца.
лунатик

Мнениеот лунатик » 15 Апр 2005, 12:37

преди 3-4 месеца бях повдигнал подобен въпрос. Ето част от мненията тогава:
...........................................................................................
Автор: лунатик (213.91.138.---)
Дата: 01-12-04 18:44

Един въпрос - Почива лице което е ЕТ. Наследници са съпругата му и двама сина. Единия син е ЕТ, другия не е. Майката също не е ЕТ. Този син който не е ЕТ желае да продължи дейността на фирмата. Майката и другия син нямат нищо против. Те желаят да направят отказ от наследство по отношението полагаемите им се наследствени дялове от предприятието на ЕТ като съвкупност от права,задължения и фактически отношения с цел другия син да наследи фирмата на ЕТ ведно с предприятието й. Останалото имущество извън имуществото на ЕТ засега не е предмет на делба или наследяване. Има становища, че частичен отказ от наследство е недействителен. Аз не смятам, че това е така, поне що се отнася до отказ от наследяване на фирмата на ЕТ ведно с предприятието. Дали съм прав?
А дали вариант с доброволна делба в съотношение на частите: 100%: 0%: 0% може да свърши работа?
Вече се предложиха два варианта (на основание Решение № 2 от 1997г. на ВКС по ф.дело № 149/96г., V г.о.):
Първи вариант - делба на основание чл.34 ЗС.
Втори вариант - прехвърляне на ид.части от търговско предприятие на основание чл.60 във връзка с чл.15 ТЗ. Следва да се спази изискването за уведомяване на кредиторите.
-------------
Някакви други предложения за най-икономично прехвърляне на фирмата?

Re: наследявани фирма на ЕТ
Автор: donna (62.73.118.---)
Дата: 01-12-04 19:34

мисля ,че първият вариант е най удобен и лесен

Автор: случаен-N (212.72.214.---)
Дата: 01-12-04 19:47

На теория нещата са така /доброволната делба имам предвид/. На практика обаче никой не влиза в подобни схеми. В СГС поне е достатъчно да се представят нотариално заверени декларации от наследниците в смисъл - не желая да поема фирмата на ЕТ и не възразявам еди-кой да продължи дейността на търговеца.

Автор: monteskio. (---.mnet.bg)
Дата: 02-12-04 01:15

Здравей колега ЛУНАТИК,
Аз също мисля, че най-удачно е да се направи посредством Делба или Спогодба.
За целта ти предсотавям една проформа, която се надявам да те улесни.

ДО ОКРЪЖЕН СЪД –гр. ВАРНА

ФИРМЕНО ОТДЕЛЕНИЕ

З А Я В Л ЕН И Е

от
.....................................................................

И

ОТНОСНО: Наследяване на ЕТ
ГОСПОДА ОКРЪЖНИ СЪДИИ,

Наследници сме на ....................................................., който почина на ...................... Той е вписан в търговския регистър за еднолични търговци под фирмата ЕТ ........................................... със седалище - област ....................., община ......................... гр. ...................., ул. ....................................... № .....и предмет на дейност: ....................................................... .......................................................................................................................................................... .............................................................................................................................................
На основание сключения договор за доброволна делба между нас, предприятието на ЕТ "..........................................." се поема от ............................................................., който е вписан (или прдложение за нова регистрация) в търговския регистър на ........................... окръжен съд , като ЕТ ..................................................., по партида .........,том ........, стр. ........., фирмено дело № ............./...... г.

Молим, да впишете в търговския регистър следните промени:

1. Поемането на предприятието на ЕТ "................................." от ЕТ "....................................." и да впишете това обстоятелство в партидата на наследодателя и партидата на правоприемника.
2. Да заличите от търговския регистър вписаната фирма на наследодателя ЕТ "...............................................", със седалище и адрес на управление: област ........................, община ........................,
гр. ......................., ул. ..................................... № ...,поради прекратяване на дейността й

УСПЕХ!

МОНТЕСКИО

Дата: 02-12-04 08:46

Има още един малък проблем - фирмата на ЕТ е с основен предмет на дейност - обучение на водачи на МПС. А това е свързано с разните му там разрешителни лицензи и пр. Ако се мине на прехвърляне предприятието на починалия ЕТ към новото ЕТ на наследника желащ да продължи дейността - струва ми се, че пак ще е необходимо ваденето на всички разрешителни и т.н.
Скоро имаше подобна тема, но не мога да я открия.
Мисля, че за избягване изкарването на нови разрешителни е най-добре да се наследи фирмата на ЕТ по смисъла на чл. 60 ал.2 и 3 ТЗ. Ако наследника е само един - проблем няма. Но все пак чл. 60 ал.2 и 3 са малко объркващи. Ал. 2 говори за наследниците в множествено число. Ал.3 насочва към само едно лице (собственик).
Проблемът според мен е: как от множеството наследници да остане единствен собственик.
Варианта на случаен-N май е най-икономичен.

Автор: monteskio. (---.mnet.bg)
Дата: 02-12-04 09:29

Здравей Лунатик,
Според мен, поради този предмет на дейност ще трябв да се започне процедура за получаване на разрешения и лицензия за новия собственик - правоприемник, тъй като това разрешение е получено с оглед личността на наследодателя и педвид неговата смърт, това разрешение, лицензия се прекратява.

MONTESKIO

Автор: evgo (---.rousse.spnet.net)
Дата: 02-12-04 09:40

Утвърдената практика е за предпочитане.
Явно когато има няколко наследника на починал ЕТ, един от тях може да поиска поемане на предприятието на основание чл.60 ал.2 ТЗ, а останалите с декларации да заявят, че не желаят това. Декларирането за неприемане на предприятието на ЕТ не представлява отказ от права върху наследството на починалото физическо лице.

Автор: Mi-Lena (---.government.bg)
Дата: 02-12-04 14:33

Evgo и случае-N са прави. Каква делба?
У наследниците не преминава пряко търговското качество, а само правото на някой от тях (който отговаря на изискванията на закона) да го поеме и да продължи дейността на ЕТ. Няма пречка да се извърши делба на наследството като имущество, но по силата на делбата никой от наследниците не би могъл да стане ЕТ. Поемането по чл.60 ал.2 ТЗ не е свързано с прехвърляне на ид.части, а само с декларация за съгласие кой от наследниците ще продължи дейността.

Автор: evgo (---.rousse.spnet.net)
Дата: 02-12-04 15:16

Скоро един колега беше възкликнал: "Къде си прецедентно право". Въпросът е там, че вчера посочих на лунатик цитираното от него в началото на дискусията Решение № 2 от 1997г. по ф.дело № 149/96г., V г.о., ВКС. Там се говори за два начина за поемане на предприятието от един от няколкото наследника. Първият -делба на осн.чл.34 ЗС, вторият-сделка с идеални части по чл.15 ТЗ, а днес се оказа, че има по-добър вариант - със заявления от всички наследници. Лунатик просто търсеше най-удобния вариант и мисля, че го намери.

Дата: 02-12-04 17:20

Благодаря на всички, които взеха отношение. Наистина повече глави мислят по-добре от една. А аз се бял забил в посока: "отказ от наследство". Добре, че поставих на вниманието ви казуса.
Още веднъж благодаря!
....................................................................
Та да кажа: получи се по най-икономичния вариант.
лунатик

Мнениеот zvezda » 15 Апр 2005, 12:53

Много благодаря, лунатик, сега вече ми е ясно. Ще затвърдя създадената практика по този въпрос :-)
Приятна събота и неделя и весело празнуване!!!
zvezda
Потребител

Назад към Взаимопомощ