начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Съгласие по чл. 33 ЗС

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Съгласие по чл. 33 ЗС

Мнениеот ЯВОР » 01 Апр 2005, 17:40

Здравейте колеги,
искам да попитам как смятате вие - дали при продажба на 1/2 идеална част от съсобствен имот е нужно съгласието на другият собственик И НА СЪПРУГАТА му или не (придобит е по време на брака и е СИО)?
На мен ми се струва, че трябва съгласието и на двамата.
И следващият въпрос, произтичащ от предходния:
дали съгласието на двамата трябва да се оформи в две отделни декларации, или в една обща за двамата?
Какво според вас трябва да е съдържанието й (просто преписване на законовия текст или друго - т.е. има ли нещо специфично?)
Смятам да ги заверя нотариално, въпреки че няма такова изискване в закона - какво ще кажете?

Предварително благодаря на всички отзовали се!
ЯВОР

Re: Съгласие по чл. 33 ЗС

Мнениеот галина » 01 Апр 2005, 19:44

Може и без декларация,ако съсобственика фигурира в нотариалния акт,като ДАЛ СЪГЛАСИЕ.
галина

Мнениеот scribtor » 01 Апр 2005, 23:52

И двамата трябва да са, ако е СИО.
За нотариалната заверка - и аз така го правя по принцип.
Трябва да се опише: че им е предложено на цаната, на която ще се продава по Н.А.; ясно изявление, че не не искат да купят; да се индивидуализира тава, което ще се продава; ако в Н.А. има други условия трябва да се впишат и те.
Общо взето декларацията трябва почти припокрива съдържанието на Н.А., за да е ясно всичко и да няма после спорове.
Аватар
scribtor
Потребител

Мнениеот Румбата » 03 Апр 2005, 02:04

А ако имота не е СИО и е придобит от единия от съпрузите преди брака???
Румбата

Мнениеот Be you » 04 Апр 2005, 08:47

Ако е единствено семейно жилище, се иска съгласие на другия съпруг независимо че не СИО.
Be you

Мнениеот dempy123 » 06 Апр 2005, 14:20

и аз мисля, че е така.
dempy123
Младши потребител

Назад към Взаимопомощ