начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

поръчител на заем - длъжникът не плаща

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

поръчител на заем - длъжникът не плаща

Мнениеот локи » 28 Юли 2004, 18:05

Здравейте!

Моля ви, помогнете ми със следния казус.

Преди около година или две майка ми е станала поръчител на своя колежка при взимане на заем от ДСК. Днес получихме писмо от Банката, че длъжникът не е изплатил две поредни вноски от заема си, а това означавало, че според сключеният между тях договор цялата сума става изискуема в 30-дневен срок. Става дума за около 1100 лв и общо трима поръчители. Обаче длъжникът междувременно се е изнесъл заедно със семейството си в Кипър и нямаме връзка с нея. Майка ми не знае, кои са другите поръчители, но смята да разбере утре-вдругиден в банката. Градът, в който живеем, е малък, възможно е парите да се съберат от родата на длъжника, но няма никаква гаранция.

Моля ви, кажете ми какво следва да очакваме занапред. Могат ли да ни задължат да заплатим тази сума? Знам какво е солидарна отговорност, но ми е необходимо да ми кажете горе-долу как ще се развият нещата от тук нататък или какво можем да направим.
локи

Re: Моля, дайте съвет!!

Мнениеот shveda » 28 Юли 2004, 18:57

Могат да съберат цялата сума от майка Ви, а след това тя може да си търси пропорционална част от парите от другите двама поръчители.
shveda
Потребител

Мнениеот локи » 28 Юли 2004, 19:04

Аз също съм студент по право и това го знам. Затова ви помолих да ми кажете конкретно как може да се развие тази ситуация! Законовите положения ги знам. Искам да знам практиката при развитието на такъв тип казуси!
локи

Мнениеот shveda » 28 Юли 2004, 19:17

Ако длъжникът няма никакво имущество, което може да се секвестира, банката ще предпочете да се обърне към този от поръчителите, от когото най - лесно ще си събере парите. Ако това е майка Ви, то тогава съдия - изпълнителят ще предприеме действия за принудително изпълнение срещу нея и ще трябва тя да заплати и разноските за производството. А ако другите двама поръчители нямат нищо, подлежащо на секвестър, а ще гледат и да не придобият, майка Ви ще има да ходи по мъките и да чака да вземе нещо. Гадно, така, че действайте бързо, образуват ли изп. дело срещу майка Ви предприемете действия да си обезпечите вземането срещу другите.
shveda
Потребител

Назад към Взаимопомощ