начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Помощ-посъдност

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Помощ-посъдност

Мнениеот незнаещ » 25 Мар 2004, 13:08

Моля за помощ:
При сключване на договор между дружество със седалище Пловдив и дружество със седалище Русе, при неизпълнение кой съд е подсъден????
Могат ли страните по договора сами да го определят??? Прочетох чл. 68 от ЗЗД, но там е определено местоизпълнението на задълженията.
незнаещ

Re: Помощ-посъдност

Мнениеот donna » 25 Мар 2004, 13:15

виж ГПК

ако ще водиш дело то е подсъдно на съда по седалище на ответника , разбира се може да го подадеш и по седалище на ищеца и ако той не направи отвод за подсъдност делото ще продължи пред съда по седалището на ищеца
donna
Старши потребител

Мнениеот Toshko » 25 Мар 2004, 13:26

Ако русе не изпълни подсъдността е Русенски районен или окръжен (зависи от размера на иска-виж ГПК), ако пловдив не изпълни - ПРС или ПОС.
Може да определите вие подсъдността, но е трябвало да стане още при склюючването на договора между дружествата и съдът който ще гледа делото и ще решава спора, да е определен конкретно от страните-например Тутраканския районен съд ;-)
Toshko

Помощ-посъдност

Мнениеот незнаещ » 25 Мар 2004, 13:26

Много благодаря,намерих го!!!
незнаещ

Помощ-посъдност

Мнениеот незнаещ » 25 Мар 2004, 13:47

Аз в момента пиша договора, и не знаех точно това, дали може да се определи подсъдността от страните.
В зависимост от размера на иска...тогава мога ли да напиша в договора и ППС и ПОС...Според мен, е достатъчно да пише само, че за неуредените въпроси ще се прилага ЗЗД и ГПК. Но шефа ми настоява за подробно описание!!
Благодаря за отговорите.
незнаещ

Мнениеот donna2 » 25 Мар 2004, 14:00

ако става дума за договорна подсъдност няма проблем
само дето в договора вмъкваш съответния член според който всички спорове ще се решават от компетентния съд по седалището на ...........
donna2
Потребител

Мнениеот незнаещ » 25 Мар 2004, 14:10

Благодаряяяяяяя, благодаряяяяяяяя...:))))) Много ми помогнахте;))
незнаещ

Назад към Взаимопомощ