начало

Проф. Пенчо Пенев събра десетки именити юристи със записките от работилницата на живота си Проф. Пенчо Пенев събра десетки именити юристи със записките от работилницата на живота си

Наследствен имот с нот.акт от 1924 г.

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Наследствен имот с нот.акт от 1924 г.

Мнениеот iidiotov » 29 Мар 2013, 13:26

Здравейте,
от известно време се опитвам да оправя документите на един наследствен имот. За какво става дума:
През 1924г. прадядо ми и един негов приятел купуват нива край София. Приятелят му по-късно(през 57 година) дарява своята 1/2 идеална част от имота (вече в регулация като дворно място в кв. Левски) на сина си , а през 2003 година той пък я продава на баща ми. По наша линия от прадядо ми насам имотът, който вече е в регулация се наследява от дядо ми, от баща ми и след като и той почина - от мен. Няма други наследници. Сега ми се налага да разполагам с имота, но единственият нотариален акт за собственост с който разполагам за нашата идеална 1/2 от имота е от 1924г. Иначе за другата, която баща ми е купил през 2003 имаме всичко - нотарилания акт от 57 година с дарението, който е съставен въз основа само на стария акт от 1924г., В акта от 2003 отново се споменава само актът от 1924г. Имам извадена комбинирана скица и удостоверение за идентичност, който показва че сегашния имот съвпада с имотът от 1957г. За съжаление комбинираната скица свършва с първия кадастрален план, който е от 1947г. От общината обаче отказват да ми издадат скица на целия имот като твърдят че трябвали някакси да се намери връзка, доказваща че прадядо ми е бил собственик на настоящия имот. Въпросът ми е следният - Не е ли достатъчно че в двата нотариални акта на съсобствениците на 1/2 идеална част от имота се цитира оригиналният стар акт от 1924 г. Не е ли очевидно че става дума за същия имот и че наследниците на другия съсобственик при положение че нямаме продажба са собственици. Благодаря предварително за отговорите и се извинявам ако описанието на казуса е малко объркано - не съм юрист.
iidiotov
Нов потребител

Re: Наследствен имот с нот.акт от 1924 г.

Мнениеот rts » 29 Мар 2013, 14:40

Ако всичко е действително така, както го описвате и Вие сте единственият наследник на прадядо си, Ви трябват удостоверения за наследници на: прадядо Ви, дядо Ви и баща Ви, след което като представите всички документи в Общината БИ ТРЯБВАЛО да Ви извършат поисканите услуги. НО: Общинската администрация обикновено не желае да преценява правото на собственост въз основа на купища документи, затова Ви препоръчвам с всички документи да посетите нотариус и да поискате да Ви издаде КОНСТАТИВЕН НОТАРИАЛЕН АКТ за придобит по наследство имот. Освен нотариалните актове и удостоверението за наследници ще Ви трябва данъчна оценка на имота и скица от Кадъстъра (ако има кадастър в Агенцията по геодезия, картография и кадастър - скицата на поземления имот трябва да е издадена оттам). Първо проверете дали за района, в който е имотът има нов Кадастър в АГКК, ако има с копие от нотариалните актове и удостоверенията за наследници проверете дали имотът е правилно нанесен и на Ваше име и ако всичко е О'кей - искайте скица, а ако не е - нека Ви консултират какво трябва да направите. Ако обаче за района, в който е имотът няма нов кадастър, попадате в омагьосан кръг, защото необходимата скица ще трябва да Ви бъде издадена от Общината, съобразно водения от нея кадастър. Ако попаднете в такава ситуация, трябва да настоявате, че старите нотариални актове и удостоверенията за наследници Ви легитимират като единствен собственик и, че Общината е длъжна да Ви издаде скица на имота или писмено и мотивирано да направи отказ.
rts
Активен потребител

Мнениеот Sir_Humphrey » 29 Мар 2013, 16:14

rts написа: Ви трябват удостоверения за наследници на: прадядо Ви, дядо Ви и баща Ви,

Не е ли достатъчно едно-единствено УН - това за прадядото?
В него ще пише:
Удостоверение за наследници на Пешо
Акт за смърт номер...
Пешо, ЕГН..... оставил наследници:
- Гошо, ЕГН..... - син, починал, оставил наследници:
.......- Тошо, ЕГН..... - внук, починал, оставил наследници:
.................- Чочо, ЕГН..... - правнук (питащият iidiotov )

Аватар
Sir_Humphrey
Потребител

Мнениеот iidiotov » 29 Мар 2013, 20:31

За съжаление кв. Левски попада в район Подуяне, където няма все още нов кадастър и съответно скицата се издава от община Подуяне. Там обаче ми се правят на интересни и ми искат пряка връзка между името на някой от предците ми и настоящия парцел. Основния проблем е че тъй като парцела никога не е бил прехвърлян, даряван или продаван от 1924 г. насам явно никой не си е направил труда да вади нов нот. акт. Кога и как парцелът е влязъл в регулация и от нива се е превърнал в УПИ нямам информация. За съжаление баща ми също е починал и няма кого да питам кога и как е станало това. От комбинираната скица, която ми беше издадена става ясно как се е променяла номерацията на парцела през годините, но няма никаква информация кой е бил собственик тогава. Такава информация липсва и в удостоверението за идентичност, което ме посъветваха от общината да извадя. Единствената връзка между стария нот.акт от 24г. и настоящия парцел са нотариалните актове на съсобствениците. Интересното е че през 57г. ортакът на прадядо ми е успял да прехвърли на сина си имотът, вече в регулация ЕДИНСТВЕНО въз основа на акта от 24г и някаква скица, която не знам как и откъде е извадил. Актовете от 24г. и от 57г. са упоменати като представени документи и в нот.акт с който баща ми е купил парцела от сина през 2003г., а също така в комбинираната скица парцела през 57г. съвпада като номер с този, който е дарен. Наистина не знам какъв документ да им извадя, където черно на бяло да пише че прадядо ми, дядо ми или баща ми е бил собственик на точно този вече влязъл в регулация парцел. Извинявам се за дългия пост, но се опитвам да обясня точно как стоят нещата. Благодаря предварително на всички, които имат някаква идея.
iidiotov
Нов потребител

Мнениеот julyanvonemona » 30 Мар 2013, 09:51

iidiotov написа:За съжаление кв. Левски попада в район Подуяне, където няма все още нов кадастър и съответно скицата се издава от община Подуяне. Там обаче ми се правят на интересни и ми искат пряка връзка между името на някой от предците ми и настоящия парцел. Основния проблем е че тъй като парцела никога не е бил прехвърлян, даряван или продаван от 1924 г. насам явно никой не си е направил труда да вади нов нот. акт. Кога и как парцелът е влязъл в регулация и от нива се е превърнал в УПИ нямам информация...............................
Със сигурност към 1924г вашият парцел е бил регулиран защото попада в "І-ва или ІІ-ра извънградска част". Това са територии за които има влязъл в сила регулационен план поне от 1914г. защото в ДВ. 146 ( тази цифра споменавам по памет защото за съжаление книжният носител не е пред мен) от 1914г.има влязъл в сила " Правилник за благоустрояването на извънградските части на София". Дали в съответната извънградска част попада и кв. Левски или е допълнително присъединен по реда на "извънредно подобрените дворища" съгласно чл.36 ал.2 от Закона за благоустройството на населените местта в Царство България (ДВ бр.67 от 1905 основно изменен ДВ бр.60 от 1911г.), не бих могъл да кажа, но в архива на НАГ такъв план със сигурност има. От тук нататък въпрос на опитен геодезист е да посочи къде са ви точните имотни граници по сега действащия план за регулация и съответно да се действа съгласно ЗУТ. Много внимавайте! Предстои за Вашия район влизане в сила на КК, а тези които я изработват, към подобни изследвания съвсем не са добросъвестни. Следете публикациите в Държавен вестник защото изпуснете ли момента да отразите правилно Вашия бивш парцел после е изключително трудно да върнете събитията назад.
iidiotov написа:Не е ли очевидно че става дума за същия имот и че наследниците на другия съсобственик при положение че нямаме продажба са собственици. Благодаря предварително за отговорите и се извинявам ако описанието на казуса е малко объркано - не съм юрист.
Напълно очевидно е! Послушайте и съвета на rts и на Sir_Humphrey относно препоръките за удостоверенията за наследници.
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Назад към Строителство и регулация