начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Неправомерно картографиране

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Неправомерно картографиране

Мнениеот viking73 » 09 Юли 2021, 14:37

Здравейте,
Моля за Вашата помощ. Живея в гр.Русе в първи етаж от двуетажна къща. Първият етаж е моя собственост. Когато закупих имота през 2006 г. дворът на къщата беше вече разделен, като моят дял е заграден с масивна ограда и врата която заключвам. Съседите от горният етаж предявяват претенции за няколко квадрата от моят двор. Твърдят, че дворът ми е по-голям. Дори и да е така, то всички придобивни давностни срокове са отдавна изтекли. Днес извикаха частна фирма за да направи кадастрално заснемане на имота ми. Разбира се, не ги допуснах да влязат в двора ми, нямаха и никакво правно основание за това. Въпреки че категорично им забраних да заснимат имота ми, те започнаха да снимат от външната ограда и улицата, както и от страната на двора на съседите. Все пак трябва да вземат парите на възложителя...
Имат ли право от тазии фирма да правят заснемане без мое разрешение и категорично противопоставяне? Направих снимки с телефона си как заснемат с тяхната апаратура имота ми.
Мога ли да им потърся съдебна отговорност?
Съседите имат претенции и към една от моите мази която също владея повече от 20 години, а бившият собственик още от 1968г. Същевременно те са заграбили целият таван (макар че той е обща част), също от 1968г. и дори не ме допускат до покрива за да изчистя комините си, но това е друг въпрос.
Благодаря на всички!
viking73
Младши потребител

Re: Неправомерно картографиране

Мнениеот ivanov_p » 09 Юли 2021, 16:06

С мазите и тавана давността е по-дълга от предполагаемата, а при двора е било разделено ползването, не собствеността, като масивната ограда вероятно е незаконна, но няма място за притеснение, защото съседите ви ще заведат иск и като получите документите от съда отидете при адвокат. Колкото за заснемането може за се прави, още повече никой не влиза в двора ви, а и не е правилна тактика да тръгвате с рогата. Лично аз бих ви посъветвал докато не разберете какво ще предприемат срещу вас да следвате принципа "опашката между краката", с викове и крясъци никой нищо не е постигнал в правото.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот viking73 » 10 Юли 2021, 00:56

ivanov_p написа:С мазите и тавана давността е по-дълга от предполагаемата, а при двора е било разделено ползването, не собствеността, като масивната ограда вероятно е незаконна, но няма място за притеснение, защото съседите ви ще заведат иск и като получите документите от съда отидете при адвокат. Колкото за заснемането може за се прави, още повече никой не влиза в двора ви, а и не е правилна тактика да тръгвате с рогата. Лично аз бих ви посъветвал докато не разберете какво ще предприемат срещу вас да следвате принципа "опашката между краката", с викове и крясъци никой нищо не е постигнал в правото.

Благодаря Ви за бързият отговор. При мазите давността в никакъв случай не може да е по-дълга от десет години, а доколкото зная таванът, ако в него няма обособени отделни обекти е обща част и не може да бъде придобит по давност.
За дворът сте прав, че е разделено правото на ползване, но аз, както и моят наследодател по безспорен начин сме владели за себе си това дворно място и сме придобили и право на собственост, след като имотът е заграден и съседите не са допускани в него повече от тридесет години. Моля да коментирате дали според Вас съм владелец или съсобственик на дворното място.
Благодаря Ви.
viking73
Младши потребител

Мнениеот ivanov_p » 10 Юли 2021, 18:03

Аз много не разбирам от тези неща, затова е добре да изчакате иска, тогава ще се види кое е мазе, таван и обща част. Като си разпределите ползването с някой се предполага, че сте си разпределили ползването, а не сте започнали да владеете разпределените части за себе си, иначе нямаше да ви трява договор, но от друга страна ВКС може и да е излезнал с някое творческо решение и да извадите късмет.
ivanov_p
Активен потребител

Назад към Съсобственост и делба