начало

Съдът назначи нови експертизи, за да реши делото за убийството на психолога Иван Владимиров Съдът назначи нови експертизи, за да реши делото за убийството на психолога Иван Владимиров

Имотен казус с делба

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Имотен казус с делба

Мнениеот drlevine » 06 Юли 2021, 01:25

В община Бургас, тогавашното село Банево, сега квартал на града, през далечната ......
2001ва година, дядо ми купува 2 къщи-съседни от двама братя, като идеята тези 2 къщи да са за двамата му сина - баща ми и чичо ми.
На покупката присъства баща ми, който става собственик на двата парцела и двете къщи, като в последствие по някакъв начин, до колкото знам от него той прехвърля къщата на чичо ми, но двора остава негов, защото не са правили делба или нямам представа какво се е случило, като цяло.......
Та казуса е такъв, парцелите на двете къщи са равни, 2х 10мх50= 500 квадрата на къща или общо 1 декар площ на целия имот.
По стария устройствен план на селото, което вече е квартал парцелите са вписани 132 и 133, но в последствие, явно когато става квартал, всичко е заснето от сателити и в новия кадастър се виждат, допълнителните пристройки и т.н. но защото баща ми е собственик на двата парцела, те ги обединяват в ЕДИН.
За днешна дата искаме, да продадем нашата къща и парцела от 500 квадрата, но преди това трябва да се направи делба, след консултация с геодезист, той казва, че това е невъзможно и според законите, който с 2-3 бързи прочета намерих в Гоогле, пак излиза че е така, заради минималните изисквания за лице към улица.
Въпроса е следния, защо при положение, че са били 2 парцела на 1 собственик общината след заснемане ги обединява в 1 парцел.
Другия въпрос, това значи ли, че къщите трябва да се продават 2те заедно, на 1 собственик.
Трети въпрос, трябва ли да съдим община Бургас, за това обединение на парцелите, без съгласието на собственика или това е напълно невъзможно?
Благодаря ви предварително за отделеното време :)
drlevine
Нов потребител

Re: Имотен казус с делба

Мнениеот ivan_lawyer » 06 Юли 2021, 20:50

Щом покупката от 2-мата братя е реална, тя е била вписана и тогава няма пречка за сделката, как са били продадени доста документация трябва да се изчете, тук трябва наистина адвокат нещо да прочете.

Аз директно не разбирам - навремето е могло да стане сделка, сега не може, признавам - не ги разбирам малко нещата, аз съм по бързите и ефективни способи, тук не мога да помогна, но - защо да не стане нещо.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот drlevine » 06 Юли 2021, 22:17

Не, на сделката е бил само баща ми и реално той е придобил 2та парцела. До колкото знам, след време само къщата е прехвърлена на чичо в смисъл РЗПто, а горе долу преди 10 години селото става квартал, прави се явно нова кадастрална карта и парцелите от 132 и 133, стават 1 може би общината ги обединява, защото са на 1 собственик по документи.
И сега проблема с делбата идва от там, че ще се получи около 11-12 метра лице, а по закон, трябва да имат по-голямо лице към улицата и геодезиста, казва че делбата е невъзможна.
drlevine
Нов потребител

Мнениеот drlevine » 06 Юли 2021, 22:43

При ниско жилищно застрояване до 10 м:

В градовете – повърхност 300 кв.м с лице най-малко 14 м;
В курортните населени места – повърхност 500 кв.м и лице най-малко 16 м;
Във вилните зони – повърхност 600 кв.м и лице най-малко 18 м;
В селата или частите от тях с преобладаващ равнинен терен – повърхност 500 кв.м и лице най-малко 16 м, а при специфични терени и стопански условия, както и на главни улуци – повърхност 300 кв.м и лице най-малко 14 м;
В селата или частите от тях с преобладаващ стръмен терен – повърхност 250 кв.м и лице най-малко 12 м.
Повърхност и лице могат да се намаляват най-много с 1/5 в зависимост от стопанските, техническите или теренните условия или във връзка с положението на заварените масивни сгради. Такова решение се съобразява със заключението на общинския експертен съвет. В квартали със средновисоко и високо жилищно застрояване размерите на имотите се определят не от закона, а от подробния устройствен план (ПУП).

Реално погледнато, сега има Две къщи в един парцел с размери : Лице 23-24 х 42-45 дълбочина.
И според закона излиза, че трябва да се продават заедно или няма начин....
drlevine
Нов потребител

Мнениеот guest1 » 06 Юли 2021, 23:12

drlevine написа:Реално погледнато, сега има Две къщи в един парцел с размери : Лице 23-24 х 42-45 дълбочина.
И според закона излиза, че трябва да се продават заедно или няма начин....

Това пък ... защо?
Защо настоявате да продавате постройка (с ОПС) заедно с отделно УПИ?

Ето една стара тема - Продажба на сграда без отст. право на строеж
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител

Мнениеот drlevine » 06 Юли 2021, 23:37

Геодезиста каза, че не можем да разделим парцела на две, заради изискването за лице на улица.
А реално парцелите преди 20 години на били два и законите са били други, а някъде между 2001 и 2021, когато решаваме да продадем имота, излиза че парцела е обединен и няма решение за сега.

Изображение

Изображение
drlevine
Нов потребител

Мнениеот guest1 » 07 Юли 2021, 01:07

Струва ми се, че не ме разбрахте.
Защо настоявате двете постройки да са в отделни парцели - УПИ-та?

Собственика на земята продава едната къща, с учредено Отстъпено Право на Строеж!

От снимката се вижда, че достъпа ще е много лесен.

guest1
Активен потребител

Мнениеот drlevine » 07 Юли 2021, 08:33

Ако сте от Бургас и региона бих се радвал, ако може да поемете случая.
0988904544
drlevine
Нов потребител

Мнениеот guest1 » 07 Юли 2021, 10:05

drlevine написа:Ако сте от Бургас и региона бих се радвал, ако може да поемете случая.
0988904544

Съжалявам, но нито съм наблизо, нито мога да направя нещо.
На Вас Ви трябва нотариус и най-вече - купувач. С пари и желание.
Успех.

guest1
Активен потребител

Мнениеот dimist » 07 Юли 2021, 12:02

Защо не разпределите правото на ползване на терена ? Може да стане със споразумение което сключите с първият купувач. След това вторият купувач ще е обвързан от това споразумение. Двамата купувачи ще имат 50% от парцела, но ще знаят коя част реално могат да ползват.
dimist
Потребител

Мнениеот drlevine » 08 Юли 2021, 08:01

Да то сега е точно така, изясних нещата с баща ми.
Реално той сега има 50% идеални части от неговата къща и двор, също така има 50 % от къщата и двора на чичо и обратното важи за него.
Но сега те са роднини, а при нов собственик, искаме да са разделени парцелите, за да може всеки да си знае мястото и да спестим излишни главоболия на чичо в последствие.
drlevine
Нов потребител

Мнениеот guest1 » 08 Юли 2021, 09:45

Здравейте!
В цялата ситуация - виждам недовършени неща.
На това място (по Вашите описания) има три недвижими имота, с отделни идентификатори - УПИ (земята) и две постройки. И двамата братя (баща Ви и чичо Ви) притежават по 1/2 ид.ч. от всичкото!

Отидете при нотариус (собствениците трябва да отидат) и поискайте, да се разграничат нещата. Всеки да притежава 100% от неговата къща и 1/2 от земята. Заедно със споразумение - кой коя половинка ползва (ако държите това да е максимално уточнено). После всяка къща ще може да се продава отделно!

Същата е ситуацията при многоетажните сгради (блокове) - примерно в „Изгрев“, „Славейков“, „Меден рудник“ ...
В един имот (УПИ) - който много често е и общинска собственост - има сграда, с много (40-50-60 и повече) отделни обекта (апартаменти).

guest1
Активен потребител

Назад към Съсобственост и делба