начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Рушащ се близнак от къща

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Рушащ се близнак от къща

Мнениеот veselinvasilev » 17 Мар 2018, 22:49

Здравейте,
Собственик съм на имот минал доброволна делба, която е отразена в нотариалния акт. В резултат на делбата, освен половината парцел съм собственик и на западната половина на къща близнак. Източната половина на близнака навремето така и не е била достроена напълно според тогавашния проект, а след това е зарязана, в резултат на което е почти напълно саморазрушена, а на моя близнак е оголена източната стена, която е била вътрешна. Заради отоплението, по тази стена е положена топлоизолация.
Въпросът ми е какво следва да предприема спрямо собственика на саморазрушения близнак, който с бездействието си е нарушил целостта на цялата сграда и на какви претенции имам право.
veselinvasilev
Нов потребител

Re: Рушащ се близнак от къща

Мнениеот jhoro » 19 Мар 2018, 15:23

Здравейте.
Юридически „къща-близнак“ означава две самостоятелни сгради, построени на калкан в два отделни парцела, от двама собственика. Възможно е, да е на едно лице, но това е изключение. Разрешаването на строежа е свързано с определени условности - „маломерност на лицата на парцелите“, градоустройствен план и т.н.
При едно такова положение - собственика на съседната къща, макар и „близнак“ - няма никакви ангажименти към вас.
Най-добре е да се направи оглед на място от експерт ПГС (новото - ССС) и той да даде становище.
jhoro
Активен потребител

Re: Рушащ се близнак от къща

Мнениеот oberst » 19 Мар 2018, 20:19

Т.нар. къща-близнак е вид "хоризонтален блок" - всеки близнак е хоризонтално разположен "апартамент" със самостоятелен вход в една и съща конструктинвно сграда. Плочите и основите са общи за цялата сграда, стените между "близнаците" са общи и са вътрешни от конструктивна гледна точка. На вертикалните сгради им казват блокове, кооперации, многофавмилни къщи и т.н., но ринципът е същият. Никой апартамент или етаж не е самостоятелна сграда и така както никой не може самосинидкално да си "бутне" апаратамента или етажа, така не може и "близнака", защото е същото.

Калканът е съвсем друго нещо - то е долепена до границата на имота сграда, без отстояние, която конструктивно е самостоятелна и не споделя никакви конструктивни елементи със съседната сграда, като всяка сграда на калкан завърршва с външна стена, за която се прилепя външната стена на съседа. Поради това е пълно с калканни сгради, за които още няма долепена нова сграда, но има съгласие от съседа - седят си така независещи и се водят свободностоящи сгради. Самостоятелна сграда близнак е все едно апартамент да е самостоятелна сграда - не може да е свободностояща.

За да си го представите най-лесно - всеки вход в един блок е "близнак". Колкото може някой да бутне един вход в блока, толкова може да бутне "близнака".

Да не говорим, че самия термин "близнак" не знам кой го е въвел и защо - вие имате самостоятелен обект в сградата и другият собственик има самостоятелен обект в нея. Дали обектите са един над друг или са един до друг е все тая - сградата е една.
oberst
Младши потребител

Назад към Съсобственост и делба