начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Право на собственост върху имот след смърт

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Право на собственост върху имот след смърт

Мнениеот imotsofi » 18 Окт 2023, 15:11

Здравейте,

Малко нестандартен може би случай.
Родителите ми са закупили апартамент преди 1998 г (за който нямам никакви документи и не излиза нищо след справка в АВп - само договор за закупуване от ГЖЧ от военно-жилищния фонд - и двамата родителите фигурират в договора)
Родителите ми са се развели по-късно и съдията е определил че жилището ще се ПОЛЗВА от майката и детето и че бащата ще напусне жилището, тъй като не е годно за преустрояване.
Бащата от негова страна има дете, което е от предишен брак и се води наследник по удостоверение за наследници.

В жилището винаги сме живяли с майка ми, но след смъртта на бащата не сме сигурни до каква степен имаме право и възможност за претенция върху собствеността и как да се процедира.

Жилището е поддържано, ремонтирано и са му плащани данъци през последните над 21 години. Според данъчното той има дял, защото и неговия дял плащам, но според данъчното има и кола, но тя е бракувана преди повече от 15 години, така че не мога да вярвам съвсем.

Склонен съм да си и заплатя адвокатска услуга, но не знам към какъв вид адвокат трябва да се обърна, тъй като знам че си има тънкост дали е имотно или бракоразводно, а в случая е комбинация :lol:
imotsofi
Нов потребител

Re: Право на собственост върху имот след смърт

Мнениеот guest1 » 18 Окт 2023, 20:01

imotsofi написа: дали е имотно или бракоразводно, а в случая е комбинация :lol:

Здравейте!

Няколко ключови момента определят ситуацията.

1. При покупко-продажбата Вашите родители са вписани като купувачи. Тоест - жилището е част от СИО!
2. При развода - всичко се променя.
Чл. 27. (1) Съпружеската имуществена общност се прекратява с прекратяването на брака.

Ползването и собствеността са много различни неща. В решението за развода е трябвало да се формулира - кой какво получава като собственост, не като право на ползване.
3. Детето на Вашия баща е наследник (вписан в УН) заради кръвната връзка - както и Вие. Но Вашата майка - едва ли фигурира в УН.
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител

Мнениеот imotsofi » 18 Окт 2023, 20:42

guest1 написа:
imotsofi написа: дали е имотно или бракоразводно, а в случая е комбинация :lol:

Здравейте!

Няколко ключови момента определят ситуацията.

1. При покупко-продажбата Вашите родители са вписани като купувачи. Тоест - жилището е част от СИО!
2. При развода - всичко се променя.
Чл. 27. (1) Съпружеската имуществена общност се прекратява с прекратяването на брака.

Ползването и собствеността са много различни неща. В решението за развода е трябвало да се формулира - кой какво получава като собственост, не като право на ползване.
3. Детето на Вашия баща е наследник (вписан в УН) заради кръвната връзка - както и Вие. Но Вашата майка - едва ли фигурира в УН.

В решението на развода само се споменава за право на ползване, без никакво определяне на собствеността след развода.

Иначе по т.3 допълвам че не очаквам майка ми да излезе като наследник, а не съм сигурен доколко доведената ми сестра наследява част от неговата половина(ако такава има) от имота. С две думи дали трябва да се "деля" с нея и има ли възможности за доказване на собственост или придобиване на собственост по т.нар давност
imotsofi
Нов потребител

Мнениеот guest1 » 18 Окт 2023, 22:39

imotsofi написа:В решението на развода само се споменава за право на ползване, без никакво определяне на собствеността след развода.

Иначе по т.3 допълвам че не очаквам майка ми да излезе като наследник, а не съм сигурен доколко доведената ми сестра наследява част от неговата половина(ако такава има) от имота. С две думи дали трябва да се "деля" с нея и има ли възможности за доказване на собственост или придобиване на собственост по т.нар давност

Най-добре е - с всички документи и при адвокат.
Тук само гадаем и говорим по принцип
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител

Мнениеот miko_pk » 18 Окт 2023, 23:52

Ще делиш и ще се молиш да не изкочат още копилита.
Или ще се вържеш на акъла на някой специалист и ще си извадиш констативка по наследство и давност и ще се кръстиш и другия наследник да е ........... като тебе и да не те съди. Тръгне ли да си търси едната четвърт - отидоха 10 години.
miko_pk
Потребител

Мнениеот miko_pk » 18 Окт 2023, 23:53

Ще делиш и ще се молиш да не изкочат още копилита.
Или ще се вържеш на акъла на някой специалист и ще си извадиш констативка по наследство и давност и ще се кръстиш и другия наследник да е рибок като тебе и да не те съди. Тръгне ли да си търси едната четвърт - отидоха 10 години между инстанциите и ще се учат на твой гръб мними абокати и съдебни помощници.
miko_pk
Потребител

Мнениеот dimist » 19 Окт 2023, 13:07

Въобще не е нестандартен случая. Родителите ви са придобили имот в режим на съпружеска имуществена общност, като с факта на развода е трансформирана в обикновена съсобственост, и доколкото не е постановено друго - с равни дялове на страните. Ако баща Ви има общо две деца, наследявате равни дялове, или ще имате по една четвърт от апартамента, както е казано по горе. Изчакайте позицията на другият син на баща ви, но ако пожелае делба, опитайте да се споразумеете и да му изплатите дела. Ако нямате друг жилищен имот, при евентуална съдебна делба имате възможност имота да ви си постави в дял, но пак ще трябва да плащате.
dimist
Потребител

Назад към Съсобственост и делба