начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Отказан достъп до съсобствен имот

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Отказан достъп до съсобствен имот

Мнениеот ctbrown » 03 Мар 2022, 14:49

Баща ми почина и аз наследявам една четвърт от къща с двор.
Сестра му(моя леля) също има една четвърт от имота но отказва да ми даде ключовете за къщата.
В къщата има движимо имущество,което аз наследявам,но нямам никакъв достъп.
Как да постъпя?Редно ли е да занимавам полицията с този въпрос?
ctbrown
Младши потребител

Re: Отказан достъп до съсобствен имот

Мнениеот ctbrown » 18 Мар 2022, 14:41

Доколкото знам трябва да бъде изпратена нотариална покана.
Какво следва при отказ на нотариалната покана?
ctbrown
Младши потребител

Мнениеот bozyo » 18 Мар 2022, 16:55

ctbrown написа:Как да постъпя?Редно ли е да занимавам полицията с този въпрос?

да, редно е. полицията следва да помогне да получите достъп до имота си. понякога самото й присъствие е достатъчно за прекратяване на противоправното поведение на (умерено) законопослушните хора. в краен случай полицията ще документира отказа да бъдете допуснат в имота си.

ctbrown написа:Доколкото знам трябва да бъде изпратена нотариална покана. ...

не "трябва", а може. това е един от най-бавните, но и един от най-сигурните начини да докажете опитите си да действате добронамерено и в рамките на закона.

ctbrown написа:... Какво следва при отказ на нотариалната покана?

същото, което следва и при отказ на полицията: съд и влизане със съдебен изпълнител и/или полиция.
bozyo
Потребител

Мнениеот errant_lawyer » 19 Мар 2022, 00:06

Здравейте,

полицията няма правомощия в този случай. Дори да се съгласят да дойдат, в което имам известни съмнения, освен да поговорят с леля Ви, друго няма какво да направят. Със сигурност не могат да я принудят да Ви предостави достъп до имота. Не виждам и основание за полицията да "документира" каквото и да било, доколкото при правен спор за това кой е собственик и кой не е, компетентен е съдът.
Единственият легитимен път е да предявите иск по чл. 108 от Закона за собствеността. С оглед доказването на основателността на иска аз бих изпратил нотариална покана за предаване на владение на съответната идеална част от имота в приемлив за това срок.
errant_lawyer
Потребител

Мнениеот guest1 » 19 Мар 2022, 13:56

errant_lawyer написа:Здравейте, полицията няма правомощия в този случай. Дори да се съгласят да дойдат, в което имам известни съмнения, освен да поговорят с леля Ви, друго няма какво да направят. Със сигурност не могат да я принудят да Ви предостави достъп до имота. Не виждам и основание за полицията да "документира" каквото и да било, доколкото при правен спор за това кой е собственик и кой не е, компетентен е съдът.
Единственият легитимен път е да предявите иск по чл. 108 от Закона за собствеността. С оглед доказването на основателността на иска аз бих изпратил нотариална покана за предаване на владение на съответната идеална част от имота в приемлив за това срок.

+1.
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител

Мнениеот ivanov_p » 19 Мар 2022, 20:20

Трябва да се установи отказа, може със свидетели, малко тегаво, нотариална покана, там също ще трябват свидетели или в поканата да има искане за предаване на ключовете в кантората на нотариуса, може и с телеграма със заверка на съдържанието и известие за връчване. След изтичане на срока аз лично бих пуснал иск за обезщетение за ползване, а след даване на ход и за делба.
ivanov_p
Активен потребител

Назад към Съсобственост и делба