- Дата и час: 22 Ное 2024, 13:33 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Имам административен акт за нарушение издаден преди 6 месеца
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
17 мнения
• Страница 1 от 1
Имам административен акт за нарушение издаден преди 6 месеца
Здравейте,
Имам административен акт за нарушение издаден преди 6 месеца. Но до сега нямам издадено наказателно постановление. Четох че в този случай производството се прекратява. Това хубаво но какъв документ трябва да имам за да могат да ми върнат отнетата вещ при съставянето на акта? Молба ли трябва да пускам до административен съд?
Благодаря предварително!
Имам административен акт за нарушение издаден преди 6 месеца. Но до сега нямам издадено наказателно постановление. Четох че в този случай производството се прекратява. Това хубаво но какъв документ трябва да имам за да могат да ми върнат отнетата вещ при съставянето на акта? Молба ли трябва да пускам до административен съд?
Благодаря предварително!
- lili115
- Потребител
Re: Имам административен акт за нарушение издаден преди 6 ме
Вероятно имате издадено наказателно постановление, но не ви е връчено. Вътрешно процедурни правила, които са тромави забавят връчването, но за спазване на шестмесечния срок следят в полицията.
- temida_m
- Младши потребител
Значи да ходя да питам в полицията дали имам издадено наказателно постановление? А срок за връчването му има ли? И ако не е издадено, трябва ли да пускам някаква молба до районния съд за отмяната му за да ми върнат веща?
Само да уточня, че акта не е от КАТ а от министерство на културата
Мерси!
Мерси!
- lili115
- Потребител
lili115 написа:Значи да ходя да питам в полицията дали имам издадено наказателно постановление? А срок за връчването му има ли? И ако не е издадено, трябва ли да пускам някаква молба до районния съд за отмяната му за да ми върнат веща?
Мерси!
Няма срок за връчаване. След като ви го връчат, започва да тече 7-дневен срок за обжалване пред районния съд.
- kolegat
- Потребител
Добре а при варианта ако не е издадено наказателно постановление тогава какво следва.
- lili115
- Потребител
lili115 написа:Добре а при варианта ако не е издадено наказателно постановление тогава какво следва.
Ако не го издадат в рамките на 6 месеца от съставяне на АУАН, трябва да прекратят производството. В противен случай НП-то ще е незаконосъобранзо и в случай на жалба от ваша страна съдът ще отмени.
- kolegat
- Потребител
Да в общи линии разбрах, но това което не знам е дали има срокове за:
1. Връчване на наказателно постановление след издаването му
2. Уведомяване при неиздаване на наказателно постановление след 6 м. срок от съставянето на акта?
Не може да няма срокове... Те като са ми взели вещ аз така ще си седя в неведение с години ли? Нали трябва да знам виновен ли съм или не! Няма ли начин да се атакува в съда този акт като са изтекли 6 месеца? Съда да го обяви за невалиден?
Благодаря предварително!
1. Връчване на наказателно постановление след издаването му
2. Уведомяване при неиздаване на наказателно постановление след 6 м. срок от съставянето на акта?
Не може да няма срокове... Те като са ми взели вещ аз така ще си седя в неведение с години ли? Нали трябва да знам виновен ли съм или не! Няма ли начин да се атакува в съда този акт като са изтекли 6 месеца? Съда да го обяви за невалиден?
Благодаря предварително!
- lili115
- Потребител
Значи развитието е, че получих наказателно постановление но след 6 месеца от издаването на акта. Рових се но не намерих къде пише че срока за издаването на НП е до 6 месеца от съставянето на акта. Въз основа на кой текст от закона да си напиша възражението за невалидност на НП пред съда?
А в НП са описали номера на акта въз основа на който се съставя, но не са цитирали точната дата. Изглежда нарочно, за да си оставят вратичка изглежда. Посочен е само номера и годината, но не и деня и месеца. Нали има изискване за посочване на датата на акта при съставянето на НП. Примерно акта е № 777/01.01.2013 а в НП пише за акта № 777/2013 /АУАН/. В такъв случай такова непълно цитиране на дата, може ли да се приеме за изпълнение на
Чл. 57. (1) Наказателното постановление трябва да съдържа:
3. датата на акта, въз основа на който се издава и името, длъжността и местослуженето на актосъставителя;
А в НП са описали номера на акта въз основа на който се съставя, но не са цитирали точната дата. Изглежда нарочно, за да си оставят вратичка изглежда. Посочен е само номера и годината, но не и деня и месеца. Нали има изискване за посочване на датата на акта при съставянето на НП. Примерно акта е № 777/01.01.2013 а в НП пише за акта № 777/2013 /АУАН/. В такъв случай такова непълно цитиране на дата, може ли да се приеме за изпълнение на
Чл. 57. (1) Наказателното постановление трябва да съдържа:
3. датата на акта, въз основа на който се издава и името, длъжността и местослуженето на актосъставителя;
- lili115
- Потребител
Първо проверете ДАТАТА на ИЗДАВАНЕ на САМОТО наказателно постановление, защото те могат да ви го връчат и след нея, но важното е моментът, в който НП е било издадено, а за връчване не пише след кога. Разпоредбата е в ЗАНН. По принцип няма срок, в който административният орган трябва да ви го връчи, което означава по принцип, че трябва да го направи възможно най-скоро, но не знам до колко забавянето на връчване е основание за незаконосъобразност на НП.
П.П. Не знам дали така написаната дата ще се окаже основание за отмяна, по принцип трябва да е точно категоризирана, но административнонаказателната преписка си върви и с АУАН-а при едно евентуално разглеждане от съда, ако номерата и годините им съвпадат, значи се касае за един и същ, така че може и да не е толкова съществено нарушение. Въпросът е кога точно е било издадено НП (тоест коя е датата, отбелязана като дата на издаването му), за да се приложи изтичането на въпросния 6-месечнен срок. Те могат и да си надпишат датата така или иначе, но забавянето при връчването не знам до колко би се оказало основание за отмяна, освен ако не се окаже, че е поради вина на самата администрация, но не мога да ви кажа със сигурност.
П.П. Не знам дали така написаната дата ще се окаже основание за отмяна, по принцип трябва да е точно категоризирана, но административнонаказателната преписка си върви и с АУАН-а при едно евентуално разглеждане от съда, ако номерата и годините им съвпадат, значи се касае за един и същ, така че може и да не е толкова съществено нарушение. Въпросът е кога точно е било издадено НП (тоест коя е датата, отбелязана като дата на издаването му), за да се приложи изтичането на въпросния 6-месечнен срок. Те могат и да си надпишат датата така или иначе, но забавянето при връчването не знам до колко би се оказало основание за отмяна, освен ако не се окаже, че е поради вина на самата администрация, но не мога да ви кажа със сигурност.
- bvoykov
- Потребител
Благодаря за отговора!
Значи датата на издаването на НП със сигурност е по-голяма от 6 месеца от датата на издаването на акта. Близо 7 месеца по-голяма е. Връчването на НП е 7 дена от издаването му.
Четох ЗАНН, но не можах да видя къде е тоя срок за издаване на НП след съставяне на акта?
Значи датата на издаването на НП със сигурност е по-голяма от 6 месеца от датата на издаването на акта. Близо 7 месеца по-голяма е. Връчването на НП е 7 дена от издаването му.
Четох ЗАНН, но не можах да видя къде е тоя срок за издаване на НП след съставяне на акта?
- lili115
- Потребител
чл. 34, ал.3 ЗАНН
Дали са минали 6 месеца...
Гледате датата за съставяне на АУАН - пише я на самия акт, от който имате копие.
Гледате датата на съставяне (не на връчване) на наказателното постановление - пише го на самото постановление, което ви е връчено.
Сравнявате двете дати и тогава гледате има ли повече от 6 месеца или няма.
Датата на връчване на НП няма отношение към 6-те месеца по чл. 34, ал 3 ЗАНН.
Дали са минали 6 месеца...
Гледате датата за съставяне на АУАН - пише я на самия акт, от който имате копие.
Гледате датата на съставяне (не на връчване) на наказателното постановление - пише го на самото постановление, което ви е връчено.
Сравнявате двете дати и тогава гледате има ли повече от 6 месеца или няма.
Датата на връчване на НП няма отношение към 6-те месеца по чл. 34, ал 3 ЗАНН.
- zmeyan
- Потребител
Не говоря за датата за връчване на НП. То ми е връчено 1 седмица от издаването му.
Да точно така съм гледал и датата е 6 месеца и 3 седмици и нещо отгоре.
Минали са 6 месеца със сигурност! И са ми издали НП след тези 6 месеца. Нали ви казвам че нарочно изглежда не цитират точната дата на издаването на акта в НП.
Да точно така съм гледал и датата е 6 месеца и 3 седмици и нещо отгоре.
Минали са 6 месеца със сигурност! И са ми издали НП след тези 6 месеца. Нали ви казвам че нарочно изглежда не цитират точната дата на издаването на акта в НП.
- lili115
- Потребител
Е значи сте от късметлиите ))
Не знам дали го забелязахте в предния пост - чл. 34, ал.3 ЗАНН !
Вие нали пазите копията на издадения АУАН и НП. Там датите няма как да не са налице. Номерата ако съвпадат... сте от късметлиите с изтекъл 6 месечен срок.
Пускайте жалба без притеснения.
Не знам дали го забелязахте в предния пост - чл. 34, ал.3 ЗАНН !
Вие нали пазите копията на издадения АУАН и НП. Там датите няма как да не са налице. Номерата ако съвпадат... сте от късметлиите с изтекъл 6 месечен срок.
Пускайте жалба без притеснения.
- zmeyan
- Потребител
Да наистина, не съм видял. А примерен образец на такава жалба можете ли да ми предоставите отнякъде. В НП накрай пише къде може да бъде обжалвано.
А в НП постановление има и други неточности които могат да бъдат предпоставка за отпадане, като разминаване в серийни номера на отнетата вещ както и поправки и задрасквания на серийни номера и в самия акт, като не може да се разбере коя буква е. Също има и други нередности като обвинения в състав на нещо за което може да се докаже по безспорен начин че не е нарушение.
Та въпроса ми е при жалбата има ли смисъл да се излагат и другите причини за отмяна на НП или този срок е напълно достатъчен?
Благодаря предварително!
А в НП постановление има и други неточности които могат да бъдат предпоставка за отпадане, като разминаване в серийни номера на отнетата вещ както и поправки и задрасквания на серийни номера и в самия акт, като не може да се разбере коя буква е. Също има и други нередности като обвинения в състав на нещо за което може да се докаже по безспорен начин че не е нарушение.
Та въпроса ми е при жалбата има ли смисъл да се излагат и другите причини за отмяна на НП или този срок е напълно достатъчен?
Благодаря предварително!
- lili115
- Потребител
Изисквания за жалбата (за това какво да съдържа, къде и как се подава) можете да намерите тук: http://srs.justice.bg/srs/151-%D0%9D%D0 ... 0%B8%D1%8F , независимо дали сте от София или не, тези инструкции важат при всички случаи. Посредата някъде на изложената страница измежду текста ще намерите и бланка за жалба, която можете да изтеглите. В конкретната бланка я попълвате според необходимостта, ако не сте от София трябва да замените "Софийски районен съд" с името на съответния районен съд, който е посочен в НП. На мястото "Против" пишете НП, номера, датата на издаване и органа, който го е издал. Ако няма да сочите писмени или други доказателства или да представяте приложения, няма нужда да включвате последните абзаци според мен. Ако нещо не е както трябва, съдът ще ви даде възможност да отстраните пропуските, направени от вас, така че няма проблеми. В искането (Там, където започва "Моля да...") може да посочите, че искате да се отмени НП еди-кое си, с еди-какъв си номер и т.н. и разбрах, че са ви взели вещи, може да поискате тяхното връщане, освен ако притежаването им не е забранено по принцип (например да са ви взели вашия "Автомат Калашников" и да си го искате обратно, при положение, че на граждани им е забранено да притежават автоматични оръжия, но това е просто пример). Иначе ако е така както казвате, не мисля че е необходимо да се посочват други обстоятелства. Ако наистина НП е издадено след 6 месеца от съставянето на АУАН-а то това си е сериозно основание за отмяна, но не се знае администрацията какви доказателства би представила... Въпреки това смятам, че не може да се намери каквото и да е оправдание от страна на административния орган за неспазване на срока, но не знам какви други допълнителни неща могат да се добавят.
И все пак аз все още не съм професионалист в този бранш, като мое лично становище това е долу-горе, за да се ориентирате.
И все пак аз все още не съм професионалист в този бранш, като мое лично становище това е долу-горе, за да се ориентирате.
- bvoykov
- Потребител
Здравейте!
Изпращам Ви образец на жалбата от сайта на районен съд - гр. София. Добавил съм препопъки, които ще Ви бъдат полезни. (надявам се ) Само да знаете, че абривиатурата "НП" означава наказателно постановление.
Успех!
Изпращам Ви образец на жалбата от сайта на районен съд - гр. София. Добавил съм препопъки, които ще Ви бъдат полезни. (надявам се ) Само да знаете, че абривиатурата "НП" означава наказателно постановление.
Успех!
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
- dulgerov_1
- Нов потребител
Там където по-горе пише "ЖАЛБА СРЕЩУ НАКАЗАТЕЛНО ПОСТАНОВЛЕНИЕ" е желателно да се махне.
- dulgerov_1
- Нов потребител
17 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Административно право
|
|