начало

Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров

Прехвърляне на дял от ООД от починал съдружник

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Прехвърляне на дял от ООД от починал съдружник

Мнениеот evievgenieva » 16 Авг 2007, 20:26

Здравейте, колеги, знае ли някой как да се постъпи, когато почине съдружник в ООД? Казусът не е съвсем изчистен - проблемът е, че починалият има наследник - дете, което не се знае къде се намира. Принцпно трябва да минат 3 месеца, за да решат наследниците искат ли да продължат членството на наследодателя си, но ...Мисля си да обнародвам в ДВ покана към детето - наследник, за да му бъдат изкупени дяловете, и после с ДВ и решение на ОС да продам дяловете му, но в крайна сметка до никъде няма да стигна-сигурно няма да ми разреши прехвърлянето съдът, защото е малолетно детето, а и как да го оформя тва "прехвърляне".. :roll: . Майката и детето са с адрес извън България, който не ни е известен-боя се, че случаят е нерешим... :cry:
evievgenieva
Младши потребител

Мнениеот hebigatsu » 16 Авг 2007, 20:44

8) ПРЕКРАТЯВАНЕ НА УЧАСТИЕ В ДРУЖЕСТВОТО

Чл. 125.от ТЗ (1) Участието на съдружника се прекратява:
1. при смърт или поставяне под пълно запрещение;
.......................................................
(3) Имуществените последици се уреждат въз основа на счетоводен баланс към края на месеца, през който е настъпило прекратяването.

Ако тази подсказка не ви свърши работа.... питайте, но по-конкретно :wink:
Поздрави и успех! 8)
обективната истина е тази,........ която може да се докаже в съдебната зала :) :) :)
hebigatsu
Активен потребител

Мнениеот evievgenieva » 16 Авг 2007, 21:01

знам за тази подсказка, мерси все пак, колега, но проблемът е по-скоро как да се случи това в действителност? А и има решение на ВКС - наследниците да решават сами ще остават или не. Нямам представа дали след като обнародвам покана да закупя дела на детето и един прекрасен ден излезе ДВ и аз искам прехвърлянето-съдът няма да се присети, че не е в интерес на детето... А пропуснах да напиша, че на клиента реално пари за прехвърляне не му се дават. Във всички случаи ще му назначат някакъв особен представител на детето да му защитава интересите, защото него просто го няма...И как едно регистърно производство ще се усложни до безкрайност...и дали да се хващам с този случай въобще... :roll:
evievgenieva
Младши потребител

Мнениеот hebigatsu » 16 Авг 2007, 21:27

evievgenieva написа:знам за тази подсказка, мерси все пак, колега, но проблемът е по-скоро как да се случи това в действителност? А и има решение на ВКС - наследниците да решават сами ще остават или не. - Силно ме съмнява - ще ми е интересно да ми го посочите :wink: Подчертаното от мен няма как да стане, защото с наследяването на имуществените права не се наследяват членствените(в тази насока практиката на ВКС е наистина обилна)
Нямам представа дали след като обнародвам покана да закупя дела на детето и един прекрасен ден излезе ДВ и аз искам прехвърлянето-съдът няма да се присети, че не е в интерес на детето... - Делът на починалият не се закупува, а се изплаща неговата стойност по реда на чл.125 ал.3 от ТЗ, тъй като участието на наследодателя се прекратява по силата на закона.
А пропуснах да напиша, че на клиента реално пари за прехвърляне не му се дават. - Е това вече си е негов проблем.
Във всички случаи ще му назначат някакъв особен представител на детето да му защитава интересите, защото него просто го няма...И как едно регистърно производство ще се усложни до безкрайност...??????
:idea:
evievgenieva написа:и дали да се хващам с този случай въобще... :roll:
8) E .....това си е ваше решение :wink: 8)
обективната истина е тази,........ която може да се докаже в съдебната зала :) :) :)
hebigatsu
Активен потребител

Мнениеот hebigatsu » 17 Авг 2007, 14:20

p_n_n написа:Здравейте,

Казусът Ви наистина е интересен. За да продадете дяловете на детето ще Ви е необходимо разрешение от Районния съд по местоживеене по чл. 73, ал. 2 от СК. Съдът от своя страна най-вероятно ще изисква изготвянето на социален доклад, за да разбере дали това прехвърляне наистина е в интерес на детето. А от отдел за закрила на детето към Дирекция "Социално подпмагане" от своя страна най-вероятно ще искат да се срещнат и разговарят с детето и неговият представител. В най-общи линии мисля, че това Ви очаква, така че 8)

УСПЕХ!

8) В поставения случай - За каква продажба на дяловете на детето става въпрос!?!?!? :?
Нека не смесваме прехвърляне на дружествени дялове по чл.129 ал.1 изр.2 от ТЗ с прекратяване на участие.
Освен това - Как точно следва да се развие решението на казуса зависи най-вече от клаузите на дружествения договор и от решението на оставащите съдружници.
Дадената от вас насока, се отнася само и единствено до възможността за разпореждане с наследените имуществени права произтичащи от дела на починалия съдружник от името и за сметка на наследника и няма пряка връзка с решението на случая от гледна точка на оставащите съдружници. :wink:

Поздрави и душевен покой! 8)
hebigatsu
Активен потребител

Мнениеот p_n_n » 17 Авг 2007, 14:54

...
Последна промяна p_n_n на 14 Юни 2008, 23:33, променена общо 1 път
p_n_n
Потребител

Мнениеот evievgenieva » 17 Авг 2007, 15:00

Колега, това е български съд, все пак! На какво основание събират такса за прехвърляне на дружествени дялове, когато н тарифата няма такава, а когато се оспори това казват, че било прехвърляне на предприятие?!? и още си и вярват...За огромно съжаление теорията е доста далеч от практиката-в моя случай дори ще ми бъде проблемно да извадя удостоверение за наследници на починалия съдружник / а гледам едностранно на нещата, защото евентуалният ми клиент е живият съдружник/- как си представяте мотивацията ми пред общината? Те само си знаят, че не съм му никаква на починалия и оттук върви, че обяснявай, че се засягат права и т. н. и имаш интерес да вадиш удостоверението, което да послужи не знам си къде си... Разсъждавам просто, не може да убедя клиента, че трябва да направи разноски двойно на откриване на нова фирма и това да го забави повече и не е ясно ще я докараме ли до финал, и това ми е основение да не подхващам случая. Не обичам да заблудя хората, че проблемът е много лесен и дайте парите, пък после нищо. Все пак Ви благодаря за вниманието! :D А може би не е решение на ВКС-но от лекциите на проф. Герджиков имам тази информация-за решението на наследниците. Трябва да минат три месеца и ако те не поискат да останат в дружеството-тогава да им бъде изплатен делът. Щ епоразровя за практика. :?
evievgenieva
Младши потребител

Мнениеот hebigatsu » 17 Авг 2007, 17:32

8) За evievgenieva,
Във вашият случай таксата ще се събере не за прехвърляне на дружествени дялове, а за вписване на настъпили промени в обстоятелствата по партидата на дружеството в търговския регистър при съответния съд :wink: (а и по принцип за това се плаща държавната такса) За самото прехвърляне, по принцип се събира такса от нотариуса заверяващ подписите по сделката :wink: Но пак казвам, че вашият случай не е такъв.
В крайна сметка - Имате да документирате и да заявите за вписване настъпили промени в обстоятелствата по партидата на дружеството. Със смъртта на съдружника, неговото членство е прекратено по силата на закона. Неговите наследници придобиват имуществено право - право на вземане за стойността на притежаваните от наследодателя дружествени дялове, определена по реда на чл.125 ал.3 от ТЗ. Наследника има правната възможност да поиска да бъде приет за съдружник, но никой не може да задължи оставащият съдружник в случая да го приеме за такъв. Тази негова преценка не подлежи на съдебен контрол. И пак казвам - вижте какво е записано в дружествения договор :!:
Извинете, но нямам намерение да ви пиша стъпка по стъпка, какво да правите и с какво съдържание да го оформите. След като твърдите, че сте юрист - следва да можете да го направите. Извинете, ако ви засягам с нещо от казаното - не влагам нищо лично.
Ето ви две решения на ВКС, които илюстрират общо взето какво трябва да се прави( Е, не е буквално и детайлно описано, но като се прочетат, се вижда ясно. :wink: )
РЕШЕНИЕ № 459 ОТ 10.06.2004 Г. ПО ГР. Д. № 1636/2003 Г., I Т. О. НА ВКС

Публикувано: Бюлетин на ВКС, кн. 3 от 2004 г.
ПРАВОТО НА ЧЛЕНСТВО В ООД НЕ СЕ ПРИДОБИВА ПРИ ПРАВОПРИЕМСТВО. ДРУЖЕСТВЕНИЯТ ДЯЛ СЪГЛАСНО ДЕФИНИЦИЯТА НА ЧЛ. 127 ТЗ СЕ ОПРЕДЕЛЯ КАТО ЧАСТ ОТ ИМУЩЕСТВОТО НА ДРУЖЕСТВОТО, НО В НЕГОВИЯ ОБЕМ НЕ СЕ ВКЛЮЧВА ЧЛЕНСТВЕНОТО ПРАВООТНОШЕНИЕ, КОЕТО ВЪЗНИКВА САМО ЧРЕЗ ПРИЕМАНЕ В ДРУЖЕСТВОТО.
и
РЕШЕНИЕ № 515 ОТ 20.03.2002 Г. ПО ГР. Д. № 1312/2001 Г., V Г. О., ВКС

Публикувано: Бюлетин на ВКС, кн. 1 от 2002 г.
ОТНОСНО ПРАВОТО НА ПРЕКРАТИЛИЯ УЧАСТИЕТО СИ В ООД, ДА ПОЛУЧИ ПАРИЧНАТА РАВНОСТОЙНОСТ НА ДРУЖЕСТВЕНИЯ ДЯЛ.
Чл. 125, ал. 3 ТЗ
Ако все пак, не можете да се сетите или да измислите как и какво да правите, обърнете за помощ към по-опитен колега, който да прегледа документите и да ви помогне(Вероятно срещу съответната част от възнаграждението :wink: )

За p_n_n,
Относно: "..разпореждането с наследените имуществени права, произтичащи от дела на починалия съдружник от името и за сметка на наследника.." не е решаващият фактор, защото при определяне по реда на чл. 125, ал. 3 ТЗ стойността на дяловете на починалия, за наследника възниква право на вземане, което той може да реализира по отношение на съдружника поел дяловете на починалия и то на базата на протокола с взетото решение от оставащият съдружник. Дали така определената стойност на дяловете е изплатена на наследника или не, няма значение по отношение на регистърното производство. :wink:

Поздрави и душевен покой!
hebigatsu
Активен потребител

Назад към Търговско право