начало

Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров

Въпрос за Патентна дейност?

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Въпрос за Патентна дейност?

Мнениеот donchaz » 09 Авг 2007, 19:10

Здравейте,
Аз съм от тези които просят безплатен съвет, надявам се да ми отговорите. Не искам да влизам в противоречия с никои от този форум тъй като съм получил страшно много безценни съвети от Вас за което Ви благодаря!

Въпроса е следния: Имам новооткрито ООД искам да извършвам патентна дейност. Имали вариант в които да не се плаща патент а да се облагам по друг закон.Ако има начин да се избяга от патента какъв е той?
Питах познати счетоводители но срещнах различни мнения някои ми обясниха че от януари тази година мога доброволно да вляза по ДДС без доход и да не плащам патент, други ми казват че не е необходимо да се регистрирам по ДДС щом фирмата е ООД не се плащало патент.

Затова Моля някои да ми разясни как стоят нещата!
Последна промяна donchaz на 11 Юни 2008, 11:29, променена общо 2 пъти
donchaz
Младши потребител

Мнениеот prnedev » 09 Авг 2007, 19:51

Няма патент
prnedev
Активен потребител

Мнениеот donchaz » 10 Авг 2007, 18:09

prnedev написа:Няма патент

При кой от двата случая няма патент?
Когато се регистрирам по ДДС със сигурност няма, но ако не се регистрирам по ДДС ще плащам ли патент?
donchaz
Младши потребител

Мнениеот atanaspetrovmeister » 10 Авг 2007, 18:22

donchaz написа:
prnedev написа:Няма патент

При кой от двата случея няма патент?
Когато се регистрирам по ДДС със сигорност няма, но ако не се регистрирам по ДДС ще плащам ли патент?

Здравейте ето по-подробен отговор.
1.Патентна дейност извършват само физически лица със свободна професия и известните само при нас ЕТ. Щом имате ООД то се облага по закона за корпоративния данък т.е. и да искате по патент- не е възможно!
2.Не е необходимо да се регистрирате по ДДС-както вече разбрахте и в двата случая патент и да искате не е възможно да се плаща!
3.Ако евентуално превишите оборот над 50 000 лв за период от предходни 12 месеца ще бъдете задължен да се регистрирате по ДДС-дотогава спокойно! Но дори и тогава за патент- забравете!
Май-май стана масово явление( включвам и себе си ) народа да зарязва ЕТ-то и да се ориентира към търговските дружества - което си е похвално :wink: така де , има работа за всички! :lol:
В общи линии това е! Успех в начинанието!

Изображение
Аватар
atanaspetrovmeister
Потребител

Мнениеот donchaz » 11 Авг 2007, 00:56

atanaspetrovmeister, Благодаря Ви за изчерпателния отговор.

След зададения повторно от мен въпрос получих като лично съобщение следния отговор:
Ако сте ООД (ЕООД), плащате т.нар. корпоративен данък (данък печалба).

Българското законодателство предлага някои облекчения за малки фирми, заети със следните дейности:
хотелиерство и други дейности по настаняване в сгради с до 20 стаи
ресторантьорство със заведения до 100 места
търговия на дребно с търговска площ до 100 кв.м
платени паркинги
производство на хранителни стоки
дърводелски, шивашки, кожарски, плетачни, обущарски, шапкарски услуги
производство на изделия благородни метали
металообработване
бръснаро-фризьорски, козметични услуги и масаж
машинописни и копирни услуги
часовникарски, ключарски и фотографски услуги
тапицерски, стъкларски услуги и битова техника
ремонт на МПС, на ел. и ВиК инсталации
видеокасети под наем
посреднически услуги при покупко-продажба на имоти
ремонт на чадъри
заложни къщи
продажба на вестници и списания
зали за компютърни услуги
фитнес и спортни зали
химическо чистене

Ако фирмата ви се занимава с една от посочените дейности и има годишен оборот под 50 000 лв., независимо че сте регистрирани като ООД (ЕООД), вашата печалба се облага с един годишен (патентен) данък по Закона за облагане на доходите на физическите лица.

Днес, разговарях със счетоводители от които получих различни мнения по този въпрос?
При започване на дейността си трябва да си наема счетоводител но кой да избера и на кого да вярвам тъй като виждам че много от тях не са наясно с Дружествата с ограничена отговорност!
donchaz
Младши потребител

Мнениеот atanaspetrovmeister » 11 Авг 2007, 08:13

donchaz написа:Днес, разговарях със счетоводители от които получих различни мнения по този въпрос?
При започване на дейноста си трябва да си наема счетоводител но кой да избера и на кого да вярвам тъи като виждам че много от тях не са наясно с Дружествата с ограничена отговорност!

Здравейте отново! Сега, за да е ясна ситуацията - не съм корифей в счетоводството. Това, което знам е от практиката. Аз, като започнах търговската си дейност, фирмата ми беше от вида ЕТ( тогава толкова разбирах-като всички начинаещи). Плащах си патент, както си му е реда, но сега вече, след като започнах да уча право, не ми костваше нищо и си регистрирах ООД . Така се отървах от патента, а този, корпоративния данък нали се сещате, че "може" да бъде и доста по-малък от патентния :wink: . Лично при мен е около 480 лв - пари на вятъра. Не виждам пречка, обаче, счетоводител да види затруднения при обслужването на фирмата Ви. Лично моята държи да не преминавам този праг от 50 000лв годишен оборот, за да не се налага регистрация по ЗДДС- това също има начин да се регулира, даже тук, във форума сме имали такава тема. Начина на водене на счетоводството не зависи от правната форма на фирмата Ви( изключвайки ЕТ, което се облага като физ.лица с патентен данък(при оборот под 50 000лв)), а от това дали сте регистриран по ЗДДС или не. Моята счетоводителка, естествено, предпочита да си остана с корпоративния данък(така й е много по-лесно), а и аз нямам против, т.к. заплатата й( при варианта с ДДС-то) вече става в пъти повече :wink: ! Не би трябвало да имате проблеми при намиране на счетоводител - въпрос на договаряне. Има счетоводни къщи, свободни счетоводители - вече дочух за различни хонорари, но това е действителността. Тук(в този форум) вече се обособи отделна секция "Данъчно и осигурително право" - там бихте получил по-подробна информация - специалисти в областта, визирам Пр.Недев, предполагам, че ще Ви помогнат по-добре от мен.

Изображение
Аватар
atanaspetrovmeister
Потребител

Мнениеот atanaspetrovmeister » 11 Авг 2007, 08:13

:? съжалявам, знаете как е?!
Аватар
atanaspetrovmeister
Потребител

Мнениеот prnedev » 11 Авг 2007, 10:53

donchaz написа:atanaspetrovmeister, Благодаря Ви за изчерпателния отговор.

След зададения повторно от мен въпрос получих като лично съобщение следния отговор:
Ако сте ООД (ЕООД), плащате т.нар. корпоративен данък (данък печалба).

Българското законодателство предлага някои облекчения за малки фирми, заети със следните дейности:
хотелиерство и други дейности по настаняване в сгради с до 20 стаи
ресторантьорство със заведения до 100 места
търговия на дребно с търговска площ до 100 кв.м
платени паркинги
производство на хранителни стоки
дърводелски, шивашки, кожарски, плетачни, обущарски, шапкарски услуги
производство на изделия благородни метали
металообработване
бръснаро-фризьорски, козметични услуги и масаж
машинописни и копирни услуги
часовникарски, ключарски и фотографски услуги
тапицерски, стъкларски услуги и битова техника
ремонт на МПС, на ел. и ВиК инсталации
видеокасети под наем
посреднически услуги при покупко-продажба на имоти
ремонт на чадъри
заложни къщи
продажба на вестници и списания
зали за компютърни услуги
фитнес и спортни зали
химическо чистене

Ако фирмата ви се занимава с една от посочените дейности и има годишен оборот под 50 000 лв., независимо че сте регистрирани като ООД (ЕООД), вашата печалба се облага с един годишен (патентен) данък по Закона за облагане на доходите на физическите лица.

Днес, разговарях със счетоводители от които получих различни мнения по този въпрос?
При започване на дейноста си трябва да си наема счетоводител но кой да избера и на кого да вярвам тъи като виждам че много от тях не са наясно с Дружествата с ограничена отговорност!

Това което сте получили на лично съобщение беше режима до края на 2006-та година. Препоръчайте на подателя ви да си поопресни информацията.
prnedev
Активен потребител

Назад към Търговско право