начало

Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров

ЕООД изкупува предприятието на ЕТ

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

ЕООД изкупува предприятието на ЕТ

Мнениеот ormi78 » 25 Апр 2007, 16:42

Ако някой е минавал по пътя на тази процедура ще помоля да сподели ориентировачна информация за стойността й (държавни такси). Собственикът на ЕТ-то и на ЕООД-то ще бъдат едно и също лице. ЕТ-то ще бъде заличено.
Благодаря!!
Хубав ден на всички! :D
ormi78
Младши потребител

Re: ЕООД изкупува предприятието на ЕТ

Мнениеот atanaspetrovmeister » 25 Апр 2007, 17:18

ormi78 написа:Ако някой е минавал по пътя на тази процедура ще помоля да сподели ориентировачна информация за стойността й (държавни такси). Собственикът на ЕТ-то и на ЕООД-то ще бъдат едно и също лице. ЕТ-то ще бъде заличено.
Благодаря!!
Хубав ден на всички! :D

Приятелю,аз не съм капацитет в тази област,но наскоро се опитвах да направя същото,Идеята ми беш да спестя някои допълнителни разходи,но като разбрах ,оценката на ЕТ ще ми коства около 450лв за хонорар на вещите лица се отказах.Просто си регистрирах ново ЕООД ,а ЕТ ако искам ще действа ако не ...
В общи линии си спомням ,че трябваше да се използва ЕТ като апортна вноска (спр. ТЗ)-оценката ми се видя солена.
Аватар
atanaspetrovmeister
Потребител

Мнениеот atanaspetrovmeister » 25 Апр 2007, 17:22

За таксите-мисля,че се разминах с около 350 лв(без адвокатски хонорар-нали идеята беше аз да си го регистрирам-таксите са си едни и същи).Помисли в/у вариант да си рег. ново ЕООД.
Аватар
atanaspetrovmeister
Потребител

Мнениеот ormi78 » 26 Апр 2007, 10:34

Ново ЕООД ще бъде регистрирано със сигурност. То ще изкупи предприятието на ЕТ чрез договор за покупко-продажба, а не чрез апорт. ЕТ-то е действащо. На негово име има издадени много разрешителни - РИОКОЗ, ДНСК и др. Чрез изкупуването ще се спести издаването на нови такива разрешителни, защото новосъздаденото ЕООД става правоприемник на предприятието на ЕТ.
Въпросът е колко са държавните такси по покупко-продажбата?
Благодаря! :D
ormi78
Младши потребител

Мнениеот ania » 26 Апр 2007, 11:57

Здравейте,
Државни такси се дължат само, ако в предприятието са включети недв. имоти или МПС-та и те са си стандартните по ЗМДТ, другата такса е нотариалната, върху интереса по договора за продажба, койно например е 500 лева. няма вещи лица изобщо. Прави се един обикновен счетоводен баланс към момента, който се прилага към договора. После се вписва промяната в ТР.

Успех!
ania
Потребител

не мисля...

Мнениеот Ruth » 26 Апр 2007, 12:01

Прав си, че ЕООД-то става правоприемник на ЕТ-то, но я иди да видиш в РИОКОЗ как не ги интересуват тези работи и ще ти поискат да направиш всичко наново, само че на името на ЕООД-то...
Ruth
Нов потребител

Re: не мисля...

Мнениеот ormi78 » 26 Апр 2007, 14:28

Ruth написа:Прав си, че ЕООД-то става правоприемник на ЕТ-то, но я иди да видиш в РИОКОЗ как не ги интересуват тези работи и ще ти поискат да направиш всичко наново, само че на името на ЕООД-то...

уффффф, дано не си прав/а. Нали това означава да се изкупи предприятието - всички права, задължения и фактически отношения. Дано не правят проблем, иначе много ще се усложнят нещата.
ormi78
Младши потребител

Мнениеот ormi78 » 26 Апр 2007, 14:38

ania написа: Државни такси се дължат само, ако в предприятието са включети недв. имоти или МПС-та и те са си стандартните по ЗМДТ, другата такса е нотариалната, върху интереса по договора за продажба, койно например е 500 лева. Успех!

Няма недвижими имоти и МПС в ЕТ-то. Т.е. искате да кажете, че става въпрос за минимална сума.

Как варират хонорарите на адвокатите за подобна услуга? Т.е. за извършване на цялостната процедура по продажбата на предприятието на ЕТ?

Искам да си направя съпоставка, защото незная дали цената, която ми обявиха не е твърде висока.
ormi78
Младши потребител

Мнениеот peip » 26 Апр 2007, 14:55

Ще направят. Имах подобен казус и си спомням, че се обаждах на юриста на ХЕИ - беше много любезна - разрешение се издава на определено лице, без значение, че е правоприемник - пише издава се на.... След изкупуването се отива с решението и договора ново актуално и там се оказват всичките други документи наново. Лошо. При друг случай - лиценз за превозни услеги от Министерството отговориха, че когато лиценза е издаден ан ЕТ-то и то е продадено на друго лице по реда на чл.15 ТЗ ще преиздадат лиценза. Така, че преди да предприемете такива сложни рокади просто попитайте ведомствата кои от тях ще признаят правоприемството и кои не и тогава преценете за себе си.
peip
Потребител

Мнениеот atanaspetrovmeister » 26 Апр 2007, 17:33

ormi78 написа:
Ruth написа:Прав си, че ЕООД-то става правоприемник на ЕТ-то, но я иди да видиш в РИОКОЗ как не ги интересуват тези работи и ще ти поискат да направиш всичко наново, само че на името на ЕООД-то...

уффффф, дано не си прав/а. Нали това означава да се изкупи предприятието - всички права, задължения и фактически отношения. Дано не правят проблем, иначе много ще се усложнят нещата.

Колеги -един "акъл"от новобранеца.Най-после да дам съвет.Същия казус и при мен.Ако новото ЕООД изкупува ЕТ-пак оценк(за да е реална-иначе проблем с данъчните) и пак разходи(400-500лв минимум)Акакто знаеш регистрацията в РИОКОЗ -28лв горе-долу.Затова моето решение-в магазина пуснах и ЕООД-то да си действа успоредно с ЕТ-то.Който и да дойде-показвам разрешителните на ЕТ-то(става въпрос за ХЕИ ,ДВСК).Ако дойдат от данъчното-няма проблем-ЕТ си има лицензи за цигари и алкохол-набутването ми е 300лв за новия касов апарат на ЕООД-то,но няма проблеми с регистрации по ДДС,ЕТ-то просто остана да си продава само акцизните стоки.ХЕИ-то никога не могат да се светнат,за втората фирма в обекта ,а всички фактури вече се прехвърлиха към ЕООД-то.Ами това е -ОЧАКВАМ ДР.СЪВЕТИ-ВСЕ ПАК КАТО ЧЕТА ТУК-ИМА МНОГО ДА ВИ ДОГОНВАМ
Аватар
atanaspetrovmeister
Потребител

Мнениеот atanaspetrovmeister » 26 Апр 2007, 17:35

ormi78 написа:

Забравих-със сигурност икат нова регистрация-при мен проблема не беше в тези 25лв,но който се занимава с търговия знае едно посещение от ХЕИ колко ни коства-а при нова регистрация..-непременно ще дойдат-нищо ,че всичко си е едно и също
Аватар
atanaspetrovmeister
Потребител

Мнениеот ormi78 » 27 Апр 2007, 10:16

[quote="atanaspetrovmeister] със сигурност икат нова регистрация-при мен проблема не беше в тези 25лв,но който се занимава с търговия знае едно посещение от ХЕИ колко ни коства-а при нова регистрация..-непременно ще дойдат-нищо ,че всичко си е едно и също[/quote]
Така е. Току-що говорих с юристите в РИОКОЗ. Трябва ново разрешително - 26 лв и след проверка от тяхна страна - евентуално подновяване.
А адвокатката ни увери, че всички разрешителни и лицензи, които имаме важат БЕЗ допълнителни условия. :( Сега трябва да проверя за лицензите за алкохол и цигари.
ormi78
Младши потребител

Мнениеот ormi78 » 27 Апр 2007, 11:20

Оказва се, че при изкупуването няма да важат и лицензите за алкохол и цигари. И още повече - таксата се заплаща отново. :shock: за новоучреденото дружество, все едно откриваш нов търговски обект. :shock:
Какъв тогава е смисълът от цялата процедура по изкупуване на предприятието? Не е ли абсурдно всичко това
ormi78
Младши потребител

Мнениеот atanaspetrovmeister » 27 Апр 2007, 14:27

ormi78 написа:Оказва се, че при изкупуването няма да важат и лицензите за алкохол и цигари. И още повече - таксата се заплаща отново. :shock: за новоучреденото дружество, все едно откриваш нов търговски обект. :shock:
Какъв тогава е смисълът от цялата процедура по изкупуване на предприятието? Не е ли абсурдно всичко това

Ами нали ви казах-остава моя вариант-ЕТ си остава за лице пред проверяващите,а всъщност си работи ЕООД-то,което така или иначе трябва да се регистрира(при мен за да избегна регистрацията по ДДС).А за лицензите-въпрос на практика в съответната община-при мен бяха съглсни да признаят лиценза,но пък има регистрация нова на търг.обект.Други мнения?
Аватар
atanaspetrovmeister
Потребител

Мнениеот peip » 27 Апр 2007, 17:34

едно питане - касовата бележка от коя фирма се издава? Аз съм проверяващ идвам пазарувам получавам касов бон и правя проверка на продавача какво ме грее фирмата на ЕТ като продавач е ЕООД-то, което няма лиценз за търговия?
peip
Потребител

Мнениеот atanaspetrovmeister » 02 Май 2007, 17:04

peip написа:едно питане - касовата бележка от коя фирма се издава? Аз съм проверяващ идвам пазарувам получавам касов бон и правя проверка на продавача какво ме грее фирмата на ЕТ като продавач е ЕООД-то, което няма лиценз за търговия?

Извинявай,peip,за късния отговор,чак сега проверих.Ето ти отговорчето-
1.Стоките,за което е необходимо специалното разрешение(т.е.лицензите-разбирай,че говорим за цигари и алкохол)-естествено ще се маркират на касовия апарат на ЕТ-то(нали не е трудно за разбиране)
2.За всички останали стоки,разрешени за продажба -ще се маркират на касовия апарат на ЕООД-то(при мен специално точно те "вдигат"оборота).
Всичко това се прави с идеята,че двете фирми ще работят успоредно в един обект.Нека да идват каквито и да са проверяващи!!!!
Аватар
atanaspetrovmeister
Потребител

Мнениеот ania » 02 Май 2007, 17:49

Здравейте,
Да, това с лицензите е така, за съжаление-искат да бъдат издадени наново. Проверих, за да не ви подведа, но......доколко имат основание да го правят е друг въпрос.
Като такси не е много, но не знам доколко продажбата Ви върши работа при това положение.
За успоредната работа на ЕТ и ЕООД-не е ли по-ефективно всеки търговец да си направи сметката (за някои регистрацията по ДДС не е бедствие :D ) и да прецени дали да не си плати лицензите наново...въпреки цялата галамация около това
ania
Потребител

Мнениеот peip » 02 Май 2007, 20:08

Два касови апарата в един обект? Освен договор за съвместна дейност между двете фирми? Щом действа е добре. Поздравления. Но все още си остава действащо ЕТ-то, а аз си мисля, че счетоводителите искат фирмата да е по корпоративно не подоходно облагаема и затова май се прави цялата рокада.
peip
Потребител

Мнениеот atanaspetrovmeister » 03 Май 2007, 18:55

peip написа:Два касови апарата в един обект? Освен договор за съвместна дейност между двете фирми? Щом действа е добре. Поздравления. Но все още си остава действащо ЕТ-то, а аз си мисля, че счетоводителите искат фирмата да е по корпоративно не подоходно облагаема и затова май се прави цялата рокада.

Не си разбрал!Няма договор за съвместна дейност,та нали ние сме взаимно свързани лица(аз и съпругата ми).Просто "моето" ЕООД и "нейното " ЕТ си имаме два отделни договора за наем и знам,че няма проблем две фирми да развиват дейност в един обект"самостоятелно".Това ще е тази година , а после вместо да плащам лицензи за ЕТ ще ги платя за ЕООД -то и така.Ако някой мисли,че има някакви пречки готов съм за съвети,виждам че форума се чете и от доста специалисти в счетоводството.Благодаря предварително!
Аватар
atanaspetrovmeister
Потребител

Назад към Търговско право