начало

Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров

Прекратяване на Събирателно дружество?!

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Прекратяване на Събирателно дружество?!

Мнениеот atanaspetrovmeister » 23 Апр 2007, 16:58

:D Здравейте,колеги,понеже се считам още за аматьор-едно леко въпросче,ако разрешите:Какви са изискванията за прекратяване на събирателно дружество(по взаимно съгласие)?Благодаря,надявам се на вас (просто ще ми е интересно да се пробвам). :P
Аватар
atanaspetrovmeister
Потребител

Мнениеот Stirlitz » 24 Апр 2007, 20:40

:D Виж закона, всичко пише
Stirlitz
Младши потребител

Re: Прекратяване на Събирателно дружество?!

Мнениеот sarbijanac » 24 Апр 2007, 22:21

atanaspetrovmeister написа::D Здравейте,колеги,понеже се считам още за аматьор-едно леко въпросче,ако разрешите:Какви са изискванията за прекратяване на събирателно дружество(по взаимно съгласие)?Благодаря,надявам се на вас (просто ще ми е интересно да се пробвам). :P

Интересно съвпадение-и аз най-напред започнах с ликвидация на СД.Та какво съм свършил до тук:

1.Изпращане на обява до ДВ,с която се поканват кредиторите на СД да предяват вземанията си.Ликвидацията съгласно ТЗ може да се извърши след изтичане на 6 месечен срок от публикуването на обявата в ДВ;
2.Подавате в ТП на НАП уведомление за започване на ликвидацията.От ТП на НАП следва да Ви издадат удостоверение за липса на задължения на СД-то.Иначе не може да бъде заличено;
3.От ТП на РУСО получавате един документ ,с който се удостоверява водили ли сте платежни ведомости и дали същите са върнати;
4.Между другото следва да си ангажирате счетоводител за изготвяне на отчета по Счетоводен стандарт № 13.
5.Ако има кредитори ,които в тодзи период са предявили вземания към СД-то същите следва да бъдат удовлетворени,като съответно се подготви и необходимата документация за това;
6.И след изтичане на 6 месечния срок като сте посъбрали гореописаните документи подавате заявление до Окръжен съд-фирмено отделение за заличаване на СД-то.За заличаването на СД няма законово изискване за обнародване в ДВ.

В общи линии това е.Но Ви препоръчвам да ползвате специализирана литература,ще Ви е по-лесно.
sarbijanac
Активен потребител

Мнениеот atanaspetrovmeister » 25 Апр 2007, 15:34

Благодаря Ви,честно казано не очаквах, че някой ще ми обърне внимание.А ако не нахално-ако СД не е извършвало никаква дейност необходимо ли такова приканване на кредитори чрез ДВ?Благодаря!
Аватар
atanaspetrovmeister
Потребител

Мнениеот atanaspetrovmeister » 25 Апр 2007, 19:41

Колеги,нещо ми се губи информацията относно статута на ликвидатора при СД.Така и не можах да открия има ли специални изисквания относно ликвидатора?!На всички ,които искат да помогнат предварително БЛАГОДАРЯ!
Аватар
atanaspetrovmeister
Потребител

Мнениеот sarbijanac » 25 Апр 2007, 20:25

atanaspetrovmeister написа:Благодаря Ви,честно казано не очаквах, че някой ще ми обърне внимание.А ако не нахално-ако СД не е извършвало никаква дейност необходимо ли такова приканване на кредитори чрез ДВ?Благодаря!

Законовата процедура е такава.Публикацията на поканата в ДВ е едно от условията,при които Окръжния съд ще допусне производството по заличаване.

Що се отнася до статута на ликвидатора - единия от управителите на СД следва да подаде заявление до Окръжния съд за прекратяване на дейността и обявяване в ликвидация.Окръжния съд с решение постановява прекратяването на дейността,определя ликвидатора и срока за ликвидация.
СД-то което заличавам в момента го поех след това решение и за това за ликвидатора не съм ти писал нищо.
Порлзвай специализирана литуратура за производството по фирмените дела.Поне сега има такава в изобилие.
sarbijanac
Активен потребител

Мнениеот atanaspetrovmeister » 25 Апр 2007, 20:47

sarbijanac написа:
atanaspetrovmeister написа:Благодаря Ви,честно казано не очаквах, че някой ще ми обърне внимание.А ако не нахално-ако СД не е извършвало никаква дейност необходимо ли такова приканване на кредитори чрез ДВ?Благодаря!

Законовата процедура е такава.Публикацията на поканата в ДВ е едно от условията,при които Окръжния съд ще допусне производството по заличаване.

Що се отнася до статута на ликвидатора - единия от управителите на СД следва да подаде заявление до Окръжния съд за прекратяване на дейността и обявяване в ликвидация.Окръжния съд с решение постановява прекратяването на дейността,определя ликвидатора и срока за ликвидация.
СД-то което заличавам в момента го поех след това решение и за това за ликвидатора не съм ти писал нищо.
Порлзвай специализирана литуратура за производството по фирмените дела.Поне сега има такава в изобилие.

Благодаря ти,много работи ми се изясниха-ще се радвам ако някога мога и аз да ти бъда полезен.Приятна вечер!
Аватар
atanaspetrovmeister
Потребител

Назад към Търговско право