начало

Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров

ООД и дял от печалбата

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

ООД и дял от печалбата

Мнениеот portokal » 19 Апр 2007, 09:54

Преписано от счетоводен форум.

Всеки съдружник в ООД има право на дял от печалбата, която се разпределя, според дела си в дружеството.
А ако не иска да се възползва от това си право, може ли още при вземането на решение за разпределяне на печалба да каже: аз не искам, разпределете я без мен, между останалите? И цялата печалба за разпределяне да се получи от останалите съдружници.

Изказа се мнение, че не става по този начин, а трябва и на него да му се разпредели дял от печалбата, а той, ако иска, да не го получава (да не му се изплаща), но да се "води", че има да получава.

Вие как мислите?
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот aleks84 » 19 Апр 2007, 13:05

Според мен няма пречка съдружникът да се откаже още при вземането на решение за разпределяне на печалбата, като това съоветно да бъде отразено в протокола. Всеки може да се откаже от право, което притежава. Ако се "води", че има да получава, то във всеки един последващ момент може да поиска да получи и това би създало правна несигурност.
aleks84
Потребител

Мнениеот shekila » 19 Апр 2007, 13:27

мнението на Алекс е абсолютно вярно, съдружникът може д асе откаже от печалбата си, но следва д асе отрази това в протокола, в противен случай ще възникнат доста проблеми в бъдеще и дори ще се търсят и лихви. Затова оправете си нещата превантивно. Успех.
shekila
Младши потребител

Мнениеот portokal » 19 Апр 2007, 17:02

И аз мисля, че няма проблем, но има и други мнения.

Допълнителен въпрос (не от мен):
"Дружеството примерно има да разпределя 100 единици, но гласува дивидент на единия само съдружник 30 единици. Това не означава ли автоматично, че останалите 70 единици остават за разпределяне 50 към 20 евентуално за в бъдеще?
И още нещо - добави, че единия съдружник е нов и е влязъл с 2500 лв. в дружество с милиони печалба и взима само той дивидент - не е ли криво."
Аватар
portokal
Старши потребител

Назад към Търговско право