начало

Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров

прокурист на ет

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

прокурист на ет

Мнениеот irmina » 01 Мар 2007, 14:45

собственик сам на ЕТ работя на трудов договор. за да избегна плащането на осигуровки и от ЕТ , вписал съм баща си като прокурист -той е пенсионер
съгласно новите разпоредби на КСО аз трябва ли да му внасям пълна осигуровка
irmina
Нов потребител

Re: прокурист на ет

Мнениеот Dirigenta » 02 Мар 2007, 16:26

irmina написа:собственик сам на ЕТ работя на трудов договор. за да избегна плащането на осигуровки и от ЕТ , вписал съм баща си като прокурист -той е пенсионер
съгласно новите разпоредби на КСО аз трябва ли да му внасям пълна осигуровка

Да. До сега тоя вариант беше много готин, но . . . "проблемчето" меко казано се намира в измененията на КСО, в сила от 01,01,2007г. За съжаление от тази година за человека се дължат вноски като за лице работещо по договор за изпълнение и/или контрол! :? Имай в предвид, че вноските се дължат върху минималния месечен размер на осигурителния доход по основната икономическа дейност на фирмата, т.е. имаш "минимален праг", което е кофти :evil: . Не стига това, но законодателят реши, че вече осигурителните вноски се дълат върху изплатените или начислени, но неизплатени възнаграждения!!!
Абе гадост!
виж чл.4, ал.1, т.7 чл.6 и чл.7 от КСО. Може да си погледнеш и Наредбата за елементите . . . .
Dirigenta
Младши потребител

Мнениеот irmina » 02 Мар 2007, 17:48

благодаря но в чл. 4 ал 3 третира положението на пенсионерите
а може ли например да назнача баща си на 4 часа по прага за икономическа дейност -рових се и никаде не видях за задалжителни 8 часа или да прехвърля ЕТ на него
irmina
Нов потребител

Мнениеот zena_koleva » 05 Мар 2007, 13:00

Щом баща Ви е вписан като прокурист т.е. управител, ще трябва да го осигурявате на ок. 220-230 лв., ако сключите с него трудов договор за непълно работно време.Става въпрос за социално осигуляване в размер на 29,5%, здравно осигуряване 6%, Фонд "Трудова злополука и професионална болест" мин.0,4% (зависи от бранша). Прагът в най- масовите сфери на дейност е 420-430 лв.-имам пред вид разлричните търговии на дребно и хотелиерско-ресторантьорският бизнес. Това е така, защото се води ръководен кадър и попада в по-предна група. на МОД. Това обаче съвсем няма да увеличи пенсията му :roll: Ако обаче му прехвърлите търговското предприятие на ЕТ на основание чл.15 от Търговския закон, той става собственик и придобива качеството на самоосигуряващо се лице. И така, след като е пенсионер ще дължи само здравно осигуряване върху мин. 220 лв. Върху повече не му и трябва.
zena_koleva
Младши потребител

Назад към Търговско право