начало

Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров

Молба за мнене по казус от Търговското право

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Молба за мнене по казус от Търговското право

Мнениеот uchen » 24 Апр 2007, 14:27

Здравейте,
Бих искала да ви помоля за мнение относно един казус.
Акционерно дружество „Химснаб” АД с капитал 1 000 000 лв. Иска да внедри нова поточна линия за производство на моторни масла. По негови преценки стойността на съоръжението е около 400 000 лв. Подобна линия се намирала в експлоатация в дружество с ограничена отговорност „Моторпласт”ООД, което се отнесло с голям интерес към предложението на „Химснаб” АД. В хода на преговорите за придобиване на поточната линия обаче станало ясно, че за евентуалния купувач би било голям проблем да отдели достатъчно средства за нейното закупуване, но и двете дружества желаели сключването на сделката.
Възможно ли е придобиването на поточната линия от страна на АД-то да се извърши без заплащане на нейната стойност?
Ясно е, че едната от възможностите е да се отдадат акции, но се притеснявам да няма някаква друга уловка и за това задавам въпроса си тук. Бих искал да се извиня, ако на някой въпросът му стори глупав.

Благодаря на всички, който ще дадат своите мнения.
uchen
Младши потребител

Мнениеот herostat » 24 Апр 2007, 16:08

Договор за лизинг не върши ли работа? На мен ми се струва, че върши работа!
herostat
Потребител

възможно?

Мнениеот uchen » 25 Апр 2007, 09:34

Договор за лизинг ли? По каква схема, бихте ли пояснили.

Много ви благодаря още веднъж
uchen
Младши потребител

Мнениеот kasidi » 25 Апр 2007, 10:37

Доколкото разбрах въпросът е как да се придобие въпросната поточна линия от Химснаб АД безт я заплаща каквито и да е пари от притежаващата я фирма-Моторплас ООД.
Отговорът е по няколко начина.
Очевидно че не е чрез търговска сделка-например договор за лизинг или търговска продажба ,тъй като и при двете сделки се плаща от страна на придобиващия дълготрайния материален актив,какъвто е въпросната поточна линия.
Без да се заплаща стойността на поточната линия,придобиването може да стане по следните начини:
Моторплас ООД да встъпи като акционер в Химснаб АД с апортна вноска въпросната поточна линия.Вещта се оценява от тройна експертиза/три вещи лица/ и по принцип тази стойност се вписва в в устава и конкретно в капитала на Химснаб АД,като се увеличава капитала с тази стойност.Стойността се рзпределя в съответен брой акции,които се предоставят на Моторснаб АД като акционер в Химснаб.Ако от производството се реализира печалба Моторснаб ще получи дивиденти.
Другите начини ще намерите в съответната глава или раздел на Търговския закон,свързани с преобразуване на търговските дружества.В конкретния случай могат да се използуват следните форми на преобразуване:сливане на двете дружества,вливане на едно от тях в другото и отделяне,което е може би най -подходящата форма с оглед на описаните факти в казуса.
Това е според мен.Успех!
kasidi
Потребител

браво

Мнениеот uchen » 25 Апр 2007, 11:02

Благодаря Ви за изчерпателния отговор. Напълно изчертавате всички възможности за АД-то, остава ми само да си видя допълнително нещата в закона.
Това, което ме притеснява е дали е възможно да има някакви счетоводни пречки за някой от посочените варианти? Считате ли, че има такава възможност?
По-конкретно къде трябва да се поровя, за да избегна евентуални уловки?

Изключително съм благодарен на всички, които биха споделили с мен опита си.
Успешен ден.
uchen
Младши потребител

Назад към Търговско право