начало

Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров

въпрос от гражданското право

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

въпрос от гражданското право

Мнениеот svet » 29 Мар 2007, 18:52

Здравейте на всички!Въпросът ми е може ли физически лица,които са собственици на магазин да го отдадат под наем на себе си ,но в качеството им на съдружници в събирателно дружество.Целта е разходите по ремонта на магазина да минат за разходи на дружеството.Моля да ми пишете и къде е правната уредба ако има такава!Благодаря предварително![/b]
svet
Нов потребител

Мнениеот ptichka » 30 Мар 2007, 11:27

ami az se poraztyrshuvah iz nashata pravna uredba no ne mojah da namerq takava rzporedba :(
milsq che nqma kak da tane tova
ptichka
Младши потребител

Re: въпрос от гражданското право

Мнениеот monteskio » 30 Мар 2007, 12:02

svet написа:Здравейте на всички!Въпросът ми е може ли физически лица,които са собственици на магазин да го отдадат под наем на себе си ,но в качеството им на съдружници в събирателно дружество.Целта е разходите по ремонта на магазина да минат за разходи на дружеството.Моля да ми пишете и къде е правната уредба ако има такава!Благодаря предварително![/b]

Здравейте,

Разбира се, че е възможно. Няма законова пречка. Физическото лице като собственик е отделна правна фигура от самото юридическо лице. Поради това не е правилно / разбира се, че вие го казвате неволно/, да се каже, че го отдават на себе си - те ще го предоставят на фирма " ...........".

УСПЕХ !
"Divide еt impera" !
monteskio
Активен потребител

Мнениеот Stirlitz » 30 Мар 2007, 12:04

svet, може - те не го отдават на себе си, а на дружеството. Друг е въпроса дали разходите по ремонта трябва да са за сметка на Дружеството, защото наемателят трябва да поеме само разноските по дребните поправки - 231 ЗЗД
Stirlitz
Младши потребител

Мнениеот rumi_r » 30 Мар 2007, 12:06

Ако въпроса е дали може договора за наем да е подписан от едно и също лице и за двете страни .... да възможно е, но не е желателно. Препоръчва се за фирмата да се подпише като представител друго лице. Иначе от любов към спорта може да имате проблеми с данъчните... :twisted:
rumi_r
Потребител

Мнениеот pitasht » 30 Мар 2007, 14:22

Според мен не че не може, но става въпрос да оправдаете разходи след две-три години като ви мине данъчна ревизия, ще ви откажат да признаят разхода като свързани лица и само дето сте направили толкова усилия, така че си помислете добре наистина ли искате това да стане и то по този начин.
pitasht
Активен потребител

Мнениеот svet_ » 31 Мар 2007, 16:01

Благодаря за отговорите на всички!Но сега имам няколко нови въпроса във връзка с тях.Възможно ли е физическите лица да предоставят за безвъзмездно ползване за 10 години магазина си на събирателното дружество,в което те са единствени съдружници, срещу задължение на дружеството безвъзмездно да извърши ремонт на магазина?Идеята е да се избегне разпоредбата на чл.231 ЗЗД, тъй като ремонта е основен.Каква е правната форма за да се извърши гореизложеното?А относно "свързаните лица" не съм много наясно и бих помолил PITASHT да ми разясни.Благодаря ви предварително!
svet_
Нов потребител

Мнениеот Stirlitz » 31 Мар 2007, 19:15

svet_ написа:Благодаря за отговорите на всички!Но сега имам няколко нови въпроса във връзка с тях.Възможно ли е физическите лица да предоставят за безвъзмездно ползване за 10 години магазина си на събирателното дружество,в което те са единствени съдружници, срещу задължение на дружеството безвъзмездно да извърши ремонт на магазина?Идеята е да се избегне разпоредбата на чл.231 ЗЗД, тъй като ремонта е основен.Каква е правната форма за да се извърши гореизложеното?А относно "свързаните лица" не съм много наясно и бих помолил PITASHT да ми разясни.Благодаря ви предварително!

:D В хипотезата, която описваш няма нищо безвъзмездно, напротив описаното си е чист възмезден договор
Stirlitz
Младши потребител

Мнениеот Stirlitz » 31 Мар 2007, 19:25

и...svet_ Правилото на 231 е диспозитивно, може да се избегне като се уговори нещо друго в договора
Stirlitz
Младши потребител

Мнениеот GG_BG » 31 Мар 2007, 21:00

Тоя въпрос най-добре го задайте на счетоводителя си.
Сделките между свързани лица наистина се гледат доста подозрително от данъчните и определено можете да имата проблеми.
Нищо незаконно няма в сделка при която имот се отдава под наем срещу насрещни задължения за ремонт и прочие, но поемате излишни рискове изхождайки от спецификата на администрацията и административното правосъдие на държавата в която живеем.
След като търговската дейност ще я упражнявате под формата на събирателно дружество, вие така или иначе отговаряте за задълженията на дружеството и със личното си имущество- т.е. и с посочения имот. При това положение помислете дали няма да е по добре този имот да стане собственост на дружеството тогава не би трябвало да имате проблемите за които питате.
А извън въпроса който поставяте- след като са измислени правни форми които ви позволяват да ограничите отговорността си при търгоска дейност, защо не вземете да го направите ? ...
GG_BG
Младши потребител

Назад към Търговско право