Здравейте. Обръщам се към вас с молба за коментар по нашия казус.
Съпругът ми беше подсъдим по дело за клевета. РС постанови оправдателна присъда. Тъжителят обжалва пред ОС. Днес в първото и единствено заседание ОС отменя оправдателната присъда на РС и постановява нова, като прилага чл.78а. Делото беше в 11,00 часа днес. Все още нямаме присъдата, съпругът ми не присъства в заседанието, само адвокатът му. Преди половин час призовкарят на РС ни донесе допълнение към въззивната молба на другата страна, което е меко казано недопустимо, при все че същата е с дата 07.05, делото пред ОС отдавна се знае на коя датата е. В това допълнение се иска допускане на допълнителни доказателства, за което обаче ние разбираме пост фактум.
След разговор с адвоката той предложи да искаме възобновяване на делото на основание чл.422, ал.1, т.5. Обаче в чл.420 , ал.2, пише че не може да се иска такова, ако е приложен чл.78а при дела от общ характер. Нашето обаче от частен характер. Според вас възможно ли е да се иска възобновяване?
Благодаря предварително!
- Дата и час: 23 Ное 2024, 07:41 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Възобновяване на наказателно дело
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
3 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Възобновяване на наказателно дело
Не, не можете. Можете да помолите органа по ал. 1 - във Вашия случай Главния прокурор - да го направи. Ако той не уважи молбата Ви, в смисъл, не намери основания за внасяне на искане за възобновяване и не го направи, съпругът Ви не може да ангажира ВКС със случая си.
По отношение на допълнението към въззивната жалба - до даване ход на делото в съдебно заседание /което ще рече, ако искат и предния ден/ страните могат да правят допълнителни писмени изложения за допълване на доводите, посочени в жалбата, а по нашите географски ширини допълненията масово не се връчват. По отношение на допълнителните писмени изложения законът не поставя изисквания, аналогични на тези към самата сезираща жалба - съобщения, преписи и т.н. Заинтересованата страна си следи делото. От друга страна - същите се докладват в о.с.з. от съдията-докладчик и, в случай, че страната тогава чуе за първи път за тях, просто моли да й бъде предоставена възможност да се запознае и няма съд, който да й откаже.
Странно ми е само защо призовкар на РС Ви е връчил допълнение, адресирано до ОС Казвате, че е депозирано седмица преди дата, за която е насрочено о.с.з. пред въззивната инстанция, което ще рече, че делото отдавна е било администрирано от РС - не знам какво прави допълнението при него тогава, че пък и да Ви го връчва. Тук нещо ми се губи, честно казано. Освен, ако ОС и РС не ползват един призовкар за района Това поне говори за практика допълнителните писмени изложения да се връчват
По отношение на допълнението към въззивната жалба - до даване ход на делото в съдебно заседание /което ще рече, ако искат и предния ден/ страните могат да правят допълнителни писмени изложения за допълване на доводите, посочени в жалбата, а по нашите географски ширини допълненията масово не се връчват. По отношение на допълнителните писмени изложения законът не поставя изисквания, аналогични на тези към самата сезираща жалба - съобщения, преписи и т.н. Заинтересованата страна си следи делото. От друга страна - същите се докладват в о.с.з. от съдията-докладчик и, в случай, че страната тогава чуе за първи път за тях, просто моли да й бъде предоставена възможност да се запознае и няма съд, който да й откаже.
Странно ми е само защо призовкар на РС Ви е връчил допълнение, адресирано до ОС Казвате, че е депозирано седмица преди дата, за която е насрочено о.с.з. пред въззивната инстанция, което ще рече, че делото отдавна е било администрирано от РС - не знам какво прави допълнението при него тогава, че пък и да Ви го връчва. Тук нещо ми се губи, честно казано. Освен, ако ОС и РС не ползват един призовкар за района Това поне говори за практика допълнителните писмени изложения да се връчват
-
lexy21 - Активен потребител
Re: Възобновяване на наказателно дело
Много ви благодаря за коментара. Наистина допълнението е до ОС. Утре ще се срещнем с адвоката. Оставам с впечатлението, че той не си е следил нещата по делото. Глобата е минималната, но въпросът е принципен, все пак ние поддържаме решението на районния съд, че липсва умисъл, няма престъпление и пр. да не цитирам по памет решението. Много разчитахме на следваща възможност, но уви.
- gena_alexandrova
- Младши потребител
3 мнения
• Страница 1 от 1
|
|