начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Относно правата на гражданин,осъден условно.

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Относно правата на гражданин,осъден условно.

Мнениеот aleksandarkaari » 22 Май 2013, 16:15

Добър ден!
Предварително ще се извиня,ако темата се повтаря,но в търсене не открих къде иначе да я поместя.
Осъден съм условно с изпитателен срок.Това е първа и единствена присъда,други допири до системата нямам.Сега съм в изпитателния срок и се старая да живея строго по правилата.Работя легална работа,живея с родителите си,пътувам с билет,не посещавам места,където се вършат незаконни дейности.Не съм издирван за нищо.Случи ми се,след посещение на компютърна зала в почивен ден,да ми бъдат поискани документи за проверка.След като ги представих и такава бе направена,бях задържан за 24 часа,защото следовател искал да разговаря с мен.Обяснено ми бе,че не съм извършил нищо незаконно и нередно,не съм издирван за нищо,но понеже съм част от контингента и в района се извършвали престъпления,трябвало да дам обяснение какво правя в района и защо го правя и тнт.Окей,дадох такова обяснение,но отново в залата,отново съм задържан за 24 часа,пак без да съм издирван и без да съм направил нещо незаконно.Отново за да давам обяснение.Бях посъветван да сменя залата.Тези задържания,се отразяват на работата ми.Пречат ми да живея нормално и се интересувам,имат ли право органите на реда да ме задържат при направена проверка за документи,при условие че не извършвам нередни деяния и не съм издирван?Защото според мен мотива "стават престъпления в района" е слаб - те се извършват къде ли не.Също така мисля,че ако някой иска от мен обяснение,може да ме привика,а ако откажа да се появя,да ме задържи насилствено.Може ли да ми кажете,тези задържания основателни и законни ли са,не нарушават ли правото ми на европейски и български гражданин да се придвижвам свободно и да работя на територията на страната и европейския съюз и какви мерки мога да предприема,за да се прекъснат тези неща?
aleksandarkaari
Нов потребител

Re: Относно правата на гражданин,осъден условно.

Мнениеот lexy21 » 22 Май 2013, 18:50

aleksandarkaari написа:... Защото според мен мотива "стават престъпления в района" е слаб ..

Не е слаб - просто няма такъв мотив. Та, пише Ви в заповедта за задържане, която ви е връчена /и в двете, че май два пъти са ви задържали, така Ви разчетох :wink: /, че имате право да обжалвате законността на задържането. Това, че сте освободен, не Ви пречи - обжалвайте законосъобразността на задържането пред териториално компетентния административен съд. Ако в заповедта не е посочено в какъв срок и пред кого се обжалва /както е масово в заповедите за задържане по ЗМВР/, то срокът за обжалване се удължава на 2 м. /чл. 140, ал. 1 АПК/. Ако пък някой, някъде си е оправил бланките на заповедите за задържане и е посочено пред кого и в какъв срок, това приятно ще ме изненада, от една страна, от друга - там ще си пише - тогава срокът ще е 14-дневен срок връчването. Порочните практики няма да се променят, ако няма реакция спрямо тях. Въобще не отварям въпросите за обезщетенията, които може да претендирате, за всяко признато от съда незаконно задържане, респ. всяка отменена заповед за задържане по ЗМВР.
Аватар
lexy21
Активен потребител

Назад към Наказателно право