начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Въпрос относно възобновяване на дело

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Въпрос относно възобновяване на дело

Мнениеот mad_max » 11 Апр 2013, 18:10

Здравейте на всички в този прекрасен форум , и предварително благодаря на отзовалите се.
По същество : Имам влязла в сила присъда , която е гледана по касационен ред от ВКС , но за мое огромно съжаление там присъдата беше потвърдена . В случая става въпрос за нарочване , и осъждане не според закона , а според вътрешното убеждение на всички състави , които гледаха делото . Става въпрос за военен съд , въпреки възраженията на адвоката ми , никой от съдебните състави не взе в предвид нито начина , как е водено самото досъдебно производство ,също така и константната практика на съдилищата в България , просто ей така решиха да ме осъдят , и го направиха по един много груб и демонстративен начин . Въпроса ми е следния , мога ли да искам от главния прокурор възобновяване на делото , и внасяне на допълнителни доказателства , които не са били известни на съда, и има ли въобще смисъл . Срока за обжалване пред ЕСПЧ изтече , поради липса на финансови средства от моя страна . Разполагам с постановления на прокурори , от същата прокуратура , която ме предаде на съд за абсолютно същите казуси , с отказ да се образува досъдебно производство , също така практиката на първоинстанционния съд. Според адвоката който ме защитава тогава , аз бях осъден само и само за да ми докажат , че искат ли да ме осъдят ще го направят. Още по фрапиращо е , че на 2 - ра инстанция присъдата ми бе потвърдена , от съдия , който за същото нещо (даже още по абсурдно ), беше оправдал подсъдим , и присъдата е била потвърдена от ВКС като правилна , този същия съдия по този начин сам си противоречи.
А за самото досъдебно призводство , всички доказателства и материали са събирани , без аз да мога да участвам при събирането на доказателства , каквито права ми дава НПК . Разпит на основен свидетел , пред съдия , без мое участие , или на защитника ми , и в съдебното заседание съдията от първа инстанция , прие разпита пред съдия като достоверен при положение , че този свидетел се отказа от показанията на ДП , и даде други , който абсолютно се подкрепиха , от събраните доказателства и материали във съдебното следствие .
Общо взето е това , ще се радвам ако някой ми отговори , а ако някой се съгласи , срещу евентуално заплащане от моя страна , бих му предоставил всички материали по делото , за да задвижи нещата , по възобновяване на делото .
mad_max
Нов потребител

Re: Въпрос относно възобновяване на дело

Мнениеот boynin » 23 Апр 2013, 20:56

Казусът ти е интересен, но честно казано нямаш много опции, с които да потърсиш обрат в обстоятелствата по осъждането!
1. Възобновяване на делото може да се иска от окръжният (военният) прокурор по основания свързани с чл. 422, ал.1, т.1-3 от НПК. Основанията, за които Главният прокурор може да иска възобновяване са т.4-6 на същата алинея и член от НПК. Осъденият може да иска възобновяване в случай, че е задочно осъден или на основание чл.422, ал1, т.5 от НПК и то при условие, че Касационният съд не е бил сезиран от теб.
2. Прочитане на свидетелски показания дадени на досъдебно пред съдия се разрешава в случаите отразени в чл. 281 ал.1, освен това след като е разпитван пред съдия е достатъчен аргумент да бъдат признати и приети като доказателство по делото! Ако показанията бяха дадени не пред съдия, а пред орган на досъдебното производство тогава се прочитат в съдебното заседание само, ако е участвал обвняемият и неговият защитник по време на разпита! Все пак разследващият е бил длъжен да ви даде възможност да участвате при провеждането на разпита според чл.223, ал.2 от НПК!
boynin
Младши потребител

Мнениеот boynin » 23 Апр 2013, 21:13

Освен това трябва да се спази срока по чл.421 от НПК. В случая ти можеш да искаш възобновяване в срок 6 месеца след влизане в сила на присъдата и да не си жалил ти пред ВКС!
boynin
Младши потребител

Мнениеот mad_max » 24 Апр 2013, 00:50

boynin написа:Казусът ти е интересен, но честно казано нямаш много опции, с които да потърсиш обрат в обстоятелствата по осъждането!
1. Възобновяване на делото може да се иска от окръжният (военният) прокурор по основания свързани с чл. 422, ал.1, т.1-3 от НПК. Основанията, за които Главният прокурор може да иска възобновяване са т.4-6 на същата алинея и член от НПК. Осъденият може да иска възобновяване в случай, че е задочно осъден или на основание чл.422, ал1, т.5 от НПК и то при условие, че Касационният съд не е бил сезиран от теб.
2. Прочитане на свидетелски показания дадени на досъдебно пред съдия се разрешава в случаите отразени в чл. 281 ал.1, освен това след като е разпитван пред съдия е достатъчен аргумент да бъдат признати и приети като доказателство по делото! Ако показанията бяха дадени не пред съдия, а пред орган на досъдебното производство тогава се прочитат в съдебното заседание само, ако е участвал обвняемият и неговият защитник по време на разпита! Все пак разследващият е бил длъжен да ви даде възможност да участвате при провеждането на разпита според чл.223, ал.2 от НПК!

Аз това много добре го знам , но за мое съжаление , тази възможност не ми беше дадена , даже съдията попита свидетеля защо дал такива показания пред съдията по време на ДП , и свидетеля заяви , че така му е било казано от разследващия полицай , изобщо пълен абсурд. Адвоката ми остана изумен , че съдебното следствие беше обезмислено , а още повече , че след като бях привлечен като обвиняем , е имало разпит пак на основен свидетел , без пак да ми бъде дадено право аз и адвоката ми да присъстваме . Просто решат ли да го скалъпят , измъкване няма . Ако мислите , че по правилно е да сезирам инспектората към ВСС , кажете , но те са си плюли в устите , и гарван гарвана око не вади . Иначе , имах консултация с Екимджиев , който ми заяви , че това е абсолютен правен абсурд , и само заради това че цялото разследване по време на ДП , е водено без аз да участвам , е достатъчно основание да спечеля делото пред ЕСПЧ . За съжаление хонорара не беше по силите ми.
mad_max
Нов потребител

Мнениеот mad_max » 24 Апр 2013, 01:16

mad_max
Нов потребител

Мнениеот mad_max » 24 Апр 2013, 01:27

Ето и на какво стъпи адвоката ми ( за съжаление първото решение с което оправдават изцяло подсъдимия са го изтрили )
http://vasbg.com/bg/?itype=492&case=1299&ctext=2033
mad_max
Нов потребител

Мнениеот mad_max » 24 Апр 2013, 11:06

Тук предоставям още едно решение , пак на същия съдия който ми потвърди присъдата на 2 - ра инстанция . Дори това решение , е закачено в раздела " Съдебна Практика " т.е. , би трябвало за всички лица закона да се прилага еднакво ( в моя случай не беше така ) http://vasbg.com/bg/?&itype=216&isubtype=249&info=1190
mad_max
Нов потребител

Мнениеот boynin » 25 Апр 2013, 19:20

Възможно е ЕСПЧ да се произнесе във ваша полза, но срокът е изтекъл!
boynin
Младши потребител

Назад към Наказателно право