начало

Съдът е залят от жалби след конкурса за нотариуси Съдът е залят от жалби след конкурса за нотариуси

Теми за публичноправни науки

В този форум можете да търсите и предоставяте лекции и др. материали

Намират ли се теми по публичноправни науки?

Анкетата свършва на 07 Дек 2006, 00:12

има
1
100%
намират се
0
Няма гласували

Общо гласове : 1

Теми по публичноправни науки

Мнениеот marmaid » 11 Дек 2006, 20:38

Колеги и на последните 6 желаещи изпратих темите.Пак Ви казвам ако някой от Вас не ги получи нека да пише и аз ще ги пратя отново. :) :)
marmaid
Младши потребител

Мнениеот desita21bg » 11 Дек 2006, 20:49

Благодаря ти много,
вече ги преглеждам и мисля че са добре систематизирани,много ясно и достъпно са развити.Личи си даже че Костов ги е чел-стилът му го издава(аз лично много харесвам лекциите му-стегнати,ясни и разбираеми,с много примери) :)
desita21bg
Младши потребител

може ли?

Мнениеот mimij » 12 Дек 2006, 01:22

Колега, моля Ви да ми ги изпратите и на мен - mimieneva@abv.bg Предполагам колко огромни са били усилията Ви да ги изготвите и се възхищавам на огромното благородие. Благодаря
mimij
Младши потребител

Мнениеот Finarfin » 12 Дек 2006, 12:00

Въпросните лекциите са изключително добри колеги. Огромни благодарности на marmaid за това, че ги сподели :)
Finarfin
Младши потребител

Мнениеот zlasenova » 12 Дек 2006, 12:09

Моля да ми изпратите темите по публичноправни науки на z_panalova@abv.bg Благодаря предварително.
zlasenova
Младши потребител

Мнениеот stephanov_k » 12 Дек 2006, 13:50

Mnogo molja njakoi ot kolegite poluchil tezi lektzii/razrabotki da mi gi preprati i na men na stephanov@gmail.com
Blagodaria Vi predvaritelno i uspeh na izpita na vsichki!
stephanov_k
Нов потребител

Мнениеот geriberk » 12 Дек 2006, 14:14

Колега, ще съм наистина благодарна, ако отделите време да ми пратите лекциите и на мен. geri_berk@yahoo.com
Благодаря предварително !
geriberk
Нов потребител

Мнениеот k_stoyanov » 12 Дек 2006, 23:04

60. Правен режим на митните сборове.

Някой има ли представа колко надълбоко трябва да се заровим за изпита? Или да помогне с актуални лекции по Митничиско право или поне ФП. Закона за митниците е "малко" притеснителен откъм съдържание.
Предварително благодаря и успех/късмет на всички за 16.12!
k_stoyanov
Нов потребител

Мнениеот cue_bid » 13 Дек 2006, 11:25

marmaid, ako ne e PREKALENO nahalno ot moq strana (t.e. ne ti e pisnalo da prashtash lekcii nalqvo i nadqsno), shte sam mnogo blagodaren, ako i s men spodelish tezi materiali :oops:
cue_bid@abv.bg
blgodarq ti v avans! :wink:
cue_bid
Младши потребител

Мнениеот centrara » 13 Дек 2006, 14:51

Здравей mermaid,
Много те моля да ми пратиш каквито теми имаш развити на murkancho@abv.bg. Много ще съм ти благодарен. :D
centrara
Нов потребител

Мнениеот veselinjo » 13 Дек 2006, 16:09

moje li nqkoi da gi prati i na men veselinivanov@abv.bg Blagodarq predvaritelno
veselinjo
Нов потребител

Мнениеот Ivan__KK » 14 Дек 2006, 19:20

Колеги, ще може ли да ги изпратите и на мен тези казуси - ivan_vic@abv.bg , че съм го закъсал. Предварително благодаря.
Ivan__KK
Нов потребител

Теми по публичноправни науки

Мнениеот marmaid » 14 Дек 2006, 19:33

Колеги извинявайте за забавянето,сега ще разпратя и на останалите темите.
marmaid
Младши потребител

Мнениеот nezakonen » 14 Дек 2006, 20:21

Здравейте колеги, и аз скоро ще се явявам по ППН, но няма да е тази година. Моля, ако материалите са съобразени с новоприетите, но не влезли в сила нормативни актове -и не ви представлява трудност да ги изпратите и на мен. Благодаря Ви предварително. vanves@gbg.bg
nezakonen
Младши потребител

Мнениеот naa82 » 14 Дек 2006, 20:50

Темите са съобразени с действащото към този момент законодателство. Що се отнася до законите, които влизат в сила от 01.01.2007г. по-добре е като няма да се явявате сега да ходите на лекции, особено по данъчно и финансово. И не забравяйте, че до два месеца НС ще приеме поредното изменение в Конституцията. :D
naa82
Младши потребител

Мнениеот viki84 » 14 Дек 2006, 21:55

kolegi molq ako moje i na men da mi gi pratite tezi v1prosi
Predvaritelno vi blagodarq
advokat_84@abv.bg
viki84
Младши потребител

Мнениеот irhen » 15 Дек 2006, 11:53

Na tezi kolegi, koito sa hodili na konsultaciqta na 04.12. za darjawniq izpit po publichnoprawni i ochakwat rezultatite da budat izneseni na 18.12. do obqd....

Predi malko zabelqzah na wratata na kancelariata belejka, che rezultatite ot kazusa shte se iznesat sled 18h.

Men lichno towa me izwadi iwyn obuwkite ot nerwi. Prosto i po nakazatelnoprawni go izjiwqt tozi ad - w celodnewnoto ochakwane i sled towa w posledniq moment nauchawane na nowinata, che na sledwashtiq den sym na usten izpit.
irhen
Младши потребител

Мнениеот desita21bg » 15 Дек 2006, 15:45

КАЗУС
ЗА ПИСМЕН ДЪРЖАВЕН ИЗПИТ
ПО ПУБЛИЧНОПРАВНИ НАУКИ
В ЮРИДИЧЕСКИ ФАКУЛТЕТ НА ПУ „ПАИСИЙ ХИЛЕНДАРСКИ”
18. 11. 2006 ГОД.

Кирил Зарев организирал и провеждал хазартни игри без да е заплатил данъка за тази дейност, като използвал игрални съоръжения, неотговарящи на нормите на Наредбата за изискванията за одобряване на типа и за реда за извършване на първоначални и периодични проверки на игрални съоръжения.
След извършване на съответните процесуални действия, органът по приходите Игнат Петров съставил два акта на Зарев:
1. Акт за установяване извършеното нарушение /по ЗАНН/
2. Ревизионен акт /по ДОПК/
На 31 май 2006 г., Петров, който извършил проверката, въз основа на първия акт, е издал наказателно постановление по ЗАНН, с което на Зарев е наложил административно наказание - глоба.
С ревизионния акт по ДОПК на Зарев е определен данък.
Наказателното постановление Зарев обжалвал пред Пловдивския районен съд. Съдът отменил наказателното постановление.
Доволен от постигнатия резултат, Зарев подал жалба пред Пловдивския окръжен съд с искане за отмяна на ревизионния акт. В жалбата си като аргумент той посочил, че е недопустимо за едно и също нарушение да се наложат две санкции – заплащане на данък и глоба.
Междувременно, за извършено ново нарушение на визираната по-горе наредба на Зарев било наложено друго административно наказание. Адвокатът му го посъветвал да оспори определени разпоредби на наредбата, като противоречащи на норми от Закона за хазарта. За тази цел Зарев упълномощил адвоката си, който подал жалба пред Върховния административен съд. При разглеждане на жалбата, съдебен състав от ІІІ-то отделение на ВАС установил, че има несъответствие между приложими по спора разпоредби на Закона за хазарта и Конституцията, спрял производството по делото и внесъл въпроса за разглеждане в Конституционния съд. С определение на КС делото било допуснато за разглеждане по същество. Във втората фаза на процеса, на заседание на което присъствали 11 конституционни съдии, при провеждане на гласуването, 6 от тях гласували "за" искането, а 5 от тях гласували "против" искането.

Въпроси:

1. Подлежи ли на самостоятелно обжалване актът за установяване на нарушението по ЗАНН?
2. Правилно ли е решението на Пловдивския районен съд?
3. Допустима ли е жалбата пред Пловдивския окръжен съд?
4. Ако Народното събрание е приело изменения на размера на глобите в ЗАНН, с което се увеличава техния размер и промяната е в сила от месец юни 2006 г., ще породят ли тези изменения правни последици за Зарев?
5. На какво основание и за упражняването на какъв контрол е сезиран Конституционния съд?
6. Какви са правните последици от гласуването в Конституционния съд?
7. Постъпилото в Конституционния съд искане има ли спиращо действие спрямо оспорените текстове на въпросния закон?
desita21bg
Младши потребител

Мнениеот desita21bg » 15 Дек 2006, 15:47

Моите Отговори са:
1. Подлежи ли на самостоятелно обжалване актът за установяване на нарушението по ЗАНН?
Актът , състсвен за извършено нарушение е част от производството, първата фаза по установяване на извършено адм.нарушение. Значението му е голямо,с него се слага начало на производството по издаване на Нак.Постановление. Ролята, Функцията на този акт е –констатираща( установява извв. Нарушение, обвинителна, сезираща – ангажира се административно наказващия орган да се произнесе като упражни адм-наказващите си правомощия). НО този акт не е ИАА, не трябва и да се утъждествява с Нак.Постановление и не подлежи на самостоятелно обжалване!!!Чл.59 –подлежи на обжалване пред съответния районен съд само Нак.Постановление!!!!
2. Правилно ли е решението на Пловдивския районен съд?
При оспорването пред съд на Нак.ПОстановления съдът преценява тяхната законосъобразност(5те изисквания) и правилност(целесъобразност). Рещението на съда е правилно тъй като са налице множество нарушения на изискванията за издаване на нак. Постановление:
-съставения акт за установено извършено нарушение изхожда от компетентен орган
, но е недопустимо същия орган да издаде Нак.Постановление- нарушен е принципът за безпристрасност! съгласно чл 51 ЗАНН
3. Допустима ли е жалбата пред Пловдивския окръжен съд?

Обжалване на Данъчни Ревизонни Актове – актът който е съставен подлежи на обжалване по съдебен ред на общо основание –чл 120 от К, но за Дан. П-во е налице специален ред –трябва да се обжалва по администртивен ред преди да се обжалва по съдебен ред.Така че в случая жалба пред съд е недопустима!

4. Ако Народното събрание е приело изменения на размера на глобите в ЗАНН, с което се увеличава техния размер и промяната е в сила от месец юни 2006 г., ще породят ли тези изменения правни последици за Зарев?
Принципът е, че приложим е законът –по време на извършеното нарушението или на установяването му ,когато не може да се установи момента на неговото извършване. Ако до момента на налагане на наказание с нак. Пост. Е приет по-благоприатен за нарушителя закон следва да се приложи той,но ако законът е утежняващ – не.
5. На какво основание и за упражняването на какъв контрол е сезиран Конституционния съд?
К-л за конституционосъобразност,а основанието е противоречие на законов с ‘К.
6. Какви са правните последици от гласуването в Конституционния съд? Не поражда пражни последици тъй като съглчл.151 от К КСъд взема реш-ята си с мнозинство от всички съдии(12),тоест за да има валидно решение трябва да е подкрепено от 7 съдии.
7. Постъпилото в Конституционния съд искане има ли спиращо действие спрямо оспорените текстове на въпросния закон?
Производството пред ВАС се спира,но законът ( съответните разпоредби )продължава да действа до влизане в сила на решението на КС за обявяване на противокоституционност.
Виж член 151(2) –актът, обявен за птотивоконституционен не се прилага от деня на влизане в сила на реш.
desita21bg
Младши потребител

Мнениеот desita21bg » 15 Дек 2006, 15:49

Интересно ми е да чуя и други мнения!
Благодаря!
Стискам палци на всички колеги утре!
desita21bg
Младши потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Лекции и материали