начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

вещно право

В този форум можете да търсите и предоставяте лекции и др. материали

вещно право

Мнениеот velislava86 » 23 Ное 2007, 20:16

Здравейте!Много ще съм ви благодарна, ако ми помогнете...Имам да пиша курсова работа по Вещно право ,на тема Привременна делба-правна същност, сключване, действие.Не мога да намеря никакви материали по въпроса, самото понятие не ми е особено ясно Моля за помоощ
Благодаря предварително!
velislava86
Нов потребител

Мнениеот mitko6 » 23 Ное 2007, 21:22

Погрешно е да се каже "привременна делба", а правилното е привременни мерки по време на производството по допускане и извършване на делбата - вж. чл.
Чл. 282. (1) (Доп. - ДВ, бр. 28 от 1983 г.) В решението, с което се допуска делбата, съдът се произнася по въпросите: между кои лица и за кои имоти ще се извърши тя, както и каква е частта на всеки сънаследник. Когато се допуска делба на движими вещи, съдът се произнася и по въпроса, кой от съделителите ги държи.
(2) В същото решение или по-късно, ако всички наследници не използуват наследствените имоти съобразно правата си, съдът, по искане на някой от тях, постановява кои от наследниците от кои имоти ще се ползуват до окончателното извършване на делбата или какви суми едните трябва да плащат на другите срещу ползуването.
(3) (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1983 г.) Определението по предходната алинея може да бъде изменено от същия съд. То може да се обжалва и с частна жалба.
mitko6
Потребител

Назад към Лекции и материали